Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, program da yaptığı konuşmasında, 25 ülkeden 100 bilim insanını Malatya'da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet ve mutluluk duyduğunu belirterek, "Malatya insanlık tarihinin başladığı yer olarak tarif edilir. Malatya insanlık medeniyetinin başladığı yerin adıdır."dedi.

 Bu bilgilerin, UNESCO Dünya Kültürel Miras listesinin aday listesinde olan ve bu önümüzdeki günlerde de asıl listeye girecek olan Aslantepe kazılarındaki resmi ve kanıtlanmış bulgular olduğunun altını çizen Başkan Gürkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kayısı dünyaca ünlü bir meyvemizdir. Malatya'nın insanlık medeniyetinin başladığı ve Türk- İslam tarihi açısından Anadolu’nun destan şehri Anayurt olarak tescil edilen yer. Burada çok değişik meyvelerin yanı sıra kayısı da dünyaca ünlü bir meyvemizdir. Sizler de bunun sempozyumu, bunun araştırması için Malatya'da bulunuyorsunuz. Temennim ve dileğim odur ki; buradaki çalıştay sonrasında ortaya çıkacak olan çalışma raporlarının sonuçları hem sizlerin akademik bilgisi anlamında, hem de bizlere bir ışık tutma, yol haritası ve yol pusulası oluşturmasında önemli bir katkı sağlayacaktır."