Bu albümde tanıttığım 101'inci kişi ben olayım istemiştim.

Rifat KARADUMAN

Doğum: Silifke-15.07.1953

Silifke’de 1953 tarihinde dünyaya gelmiştir. Cumhuriyet İlkokulu, Silifke Lisesi orta kısmı ve Mersin İlköğretmen Okulunu bitirmiştir. 1971 yılında öğretmen olarak meslek hayatına atılmıştır. Daha sonra Meslek Yüksek Okulu Pazarlama bölümünü bitirmiştir. Meslek hayatını Afyonkarahisar, Mersin ve Fransa’nın Lyon kentinde tamamlamıştır. Meslek hayatı boyunca onlarca teşekkür ve takdirname almış pek çok kursa ve eğitime katılmıştır. 1998 tarihinde emekli olmuştur.

İki arkadaşıyla birlikte Silifke Ilçe Izci Kurulunu hayata geçirmiştir. Kısa zamanda yavrukurt-izci sayısı 700'e çıkmış ve birçok sosyal ve milli konuya el atmıştır. Bosna Hersek konusunda millet meclisine otuz binin üzerinde imza ile katkıda bulunmuş, Göksu Deltası (Kuş Cenneti) inde 50 dönüm arazinin ağaçlandırılması Silifkeli izcilerin dikimi ve bakımı ile gerçekleşmiştir.

Çocukluğu dahil çalışmayla geçmiştir. Okul dışında iş olduğu müddetçe babasının (Hacı Ali Karaduman) kalaycı dükkânında, iş olmadığında hızarlarda domates ve limon sandığı çakarak, Öğretmen okulunda iken de iki yaz tatilinde Tezcanların Silifke Mersin arası çalışan otobüslerinde muavinlik yaparak kendi harçlığını çıkarmaya gayret etmiştir.

Gerek meslek hayatı boyunca gerekse emeklilik sonrası atıldığı iş hayatı son yıllara kadar devam etmiştir. Bir ara Örnek bir çiftlik ve mandıra kurup Damızlık sığır yetiştiriciliği yapmış, bu arada Damızlık yetiştiricileri Birliği üst kurul delegeliğini sürdürmüştür. On yıl boyunca Telekom Bayiliği yapmıştır. Uzun yıllar dershane işletmeciliği yapmıştır. Bilge Eğitim Matbaacılık Limited Şirketi kurucusu ve müdürüdür. Ayrıca kentimize Özel Silifke Hızır Anadolu Sağlık Meslek Lisesini kazandırmıştır. (Sonra kurumu devralan kişiler büyük bir hayal kırıklığı yaşattılar) Çok zengin bir şahsi kütüphanesi bulunmaktadır. Silifke ve Taşeli yöresi ile ilgili araştırmalarına devam etmektedir.

Evli ve iki kız bir erkek olmak üzere üç çocuk ile dört torun sahibidir. Eşi Seyhan Karaduman emekli eğitimcidir.

Hayatı boyunca kültür, sanat ve eğitim dallarında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinde görev almış ve destek vermiştir.

Çeşitli gazete ve dergilerde yıllardır yazı yazmaktadır. Birçok yerde çeşitli konularda seminer ve konferanslar vermiştir. Sosyal medyada Rifat Karaduman, Silifke Kent Hafızası, Silifke Kent Konseyi (Temmuz 2019 kadar), İçel Taşeli Postası isimli sayfalarda çalışmalarından ve hayatından bölümler bulunmaktadır. 1985-1995 yılları arasında 1958 yılından bu yana yayınlanmakta olan SİLİFKE gazetesine emek ve omuz vermiştir.

Taşeli Kültür ve Eğitim Vakfı kurabilmek için yıllarını vermiştir. Amacı ölmeden bu vakfı kurarak geleceğe emanet etmektir.

Halen Taşeli Eğitim ve Kültür Derneği Başkanıdır. Taşeli Kültür ve Eğitim Derneği olarak ilçemizde pek çok sanatçıya atölye tahsisi yapmış destek vermiştir. Şehrimize bir üniversite kazandırmak için Silifke Fakülte Yaptırma ve Yaşatma Derneğinde 1992 yılından bu yana çalışmaktadır. Sivil toplumun önem ve gereğine inandığı için bütün sivil toplum örgütlerine destek olur. Kültür ve Sanat evi Derneği Denetleme Kurulu üyeliği yapmıştır. Özel Öğretim Kurumları Derneği kuruculuğu ve yöneticiliği yapmıştır. İmamuşaklılar Derneği Denetleme Kurulu üyeliliği yapmıştır. Yıllarca Kızılay Derneği’nde başkanlık dâhil her kademesinde görev yapmıştır. Kızılay’a 25 yıllık hizmetinden dolayı madalya ve beratı bulunmaktadır. Tüketici Hakları Derneğinin uzun yıllar üst kurul delegeliğini yürütmüştür. Bir dönem Kent konseyi üyeliğinde bulunmuş, sonra Kültürel Değerler ve El Sanatları Çalışma Grubu sözcülüğü yapmıştır. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyeliliği yapmıştır. Üç dönem (sekiz yıl) Silifke Kent Konseyi Başkanlığını yürütmüştür. Ayrıca iki dönem (Beş yıl) da Mersin Büyükşehir Kent Konseyi Yürütme Kurulunda görev yapmıştır.

Gazetecilik ve yazarlık tarafı bulunduğundan kültür haftalarında görev almış ve destek vermiştir.

Bir ara siyasete atılmış ancak siyasi partilerdeki oligarşik, anti demokratik yapı sebebiyle devam ettirememiştir.

Kültür haftalarında Başkanı olduğu Taşeli Kültür ve Eğitim Derneği olarak farklı sanatçıların sergi açmasına destek vermiştir. Ayrıca Sararmış Fotoğraflarda Silifke, Atayurt’tan Anayurda, Atatürk Fotoğrafları Sergisi, Eski Silifke Fotoğrafları Sergisi, Cumhuriyet Dönemi kâğıt ve metal para koleksiyonu isimli sergiler açmıştır. Yazarlara imza günleri düzenleyerek ev sahipliği yapmıştır. Sanatçılara çalışmaları için atölye tahsis etmiştir.

Sevdası Silifke ve Memleket sevdasıdır. Kent Konseyi Başkanlığı süresince kendi imkânlarıyla yurt içi ve yurt dışı birçok fuara ve tanıtım çalışmalarına katılmıştır.

Görüntünün olası içeriği: Rifat Karaduman, takım elbise ve gözlük