Tarihten bu yana idari yapılanmalarda o yerin önemi, nüfusu gibi sebeplerle idari yapılanmada çeşitli değişiklikler olmuştur. Liva bilindiği gibi “Sancak” demektir.

Başbakanlık Devlet Arşivleri genel Müdürlüğü, Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığının 2013 yılında yayınladığı “Anadolu, Karaman, Rum, Diyarbakır, Arap ve Zülkadriye Eyaletleri (Şam ve Halep Dahil)” isimli eserde “İÇİL LİVASI” na bağlı yerleşim birimleri şöyle sıralanmıştır.

1-Ermenek Kazası

2-Gülnar Kazası: Gülnar’ın Gülnar nahiyesi, Aksaz nahiyesi ve Manyan nahiyesi olmak üzere üç nahiyesi varmış.

3-Karataş Kazası: günümüzde olmayan bu kaza şimdiki Erdemli ile Silifke arasında bulunuyordu. Ayaş ve Yağda nahiyeleri ile köylerini kapsamakta idi.

4-Mut Kazası: Mut kazasının Mut nahiyesi ve Silifke nahiyesi olmak üzere iki nahiyesi varmış.

5-Selendi ve Anamur Kazası: Bu iki kazanın Selendi ve Anamur nahiyesi olma üzere birer nahiyesi varmış. Selendi ise bu günkü Gazipaşa ilçesi idi.

Şehir ve kasaba olarak taksimatta ise; Ermenek şehri, Anamur nefs, Mut şehri ve Silifke şehri olmak üzere isimlendirildiği görülüyor.

İçel Sancağındaki kaleler ise:

1-Ermenek kalesi

2-Avgadı kalesi

3-İkserme kalesi

4-Manyan kalesi

5-Mara kalesi

6-Mavga kalesi

7-Mut kalesi

8-Silifke kalesi olarak belirtilmektedir.

Bölgede başka birçok kale olduğunu biliyoruz. Ayrıca daha sonra yapılan kaleler de olmuştur. Anılan eserde sayılan sekiz kale (Timarlı) olarak belirtilmiştir. Bilindiği gibi Timar sistemi Osmanlı idari ve askeri teşkilatlanmasının temel ayaklarından bir tanesidir. Aynı sistem, Selçuklular zamanında da uygulanmıştır. O zamanki karşılığı “İkta Sistemi”dir. Bazı kaynaklarda Dirlik sistemi olarak da geçer. Osmanlı’da savaşta başarı gösteren askerler ile devlet görevlilerine hizmet karşılığı verilen toprak, dirlik olarak adlandırılır. Listede bulunan kaleler Timarlı kalelerdir.

Bir açık hava görseli olabilir