Bir fotoğraf Doğu Türkistan'da Uygurların Çin tarafından yıkılan tarihi bir camisi diğeri Abdülmelik Fırat

Niye bu iki fotoğrafı yan yana koydum ?

Abdülmelik Fırat hatırlamamın nedeni şu O geniş bir mürit çevresine sahip ve bu müritlerin büyük bir kısmı Suriye ve Irak'ta yaşıyordu. Bir yazısında şöyle bir cümle bir ifade etmişti "Dış politikaki hatalar yüzünden Irak Türkleri ile Suriye Türkleri çok büyük zulümlere uğradı."

Bir ülke kendi sınırları dışında dindaşlarını ve soydaşların ı koruyamıyorsa onlarla ilgili, ilgili devletle diplomatik ilişki geliştirmeli asla iç işlerine karşıyormuş gibi bir pozisyonda olmamalıdır.

Sultan Abdulhamit ve ittihatçıların İslam Birliği politikaları güç dönemlerinde var. Sultan Abdulhamid döneminde Boşnaklar

İmdat isterken. Sırbistan'daki Türkler soykırıma uğratılırken İslam birliği politikası takip için Hindistan'a el uzatıyordu. Osmanlı ayakta durmakta bile mecali yoktu bu politika İngilizlerin Osmanlı'yı parçalamasına sadece hız kazandırdı. Aynısını ittihatçılar yaptı. I. Dünya Savaşı'nda Mehmetçik Alman generallerinin emrine verildi. I Dünya harbine Almanlar kazansaydı kesinlikle Osmanlı toprakları Alman işgaline düşüyordu. İsmet İnönü bunu hatıralarını anlatıyor

. Almanlara İslamcı politika gerekiyordu Müslümanlar Almam menfaatleri için ölmeliydi Hemen bir kutsal cihat ilan edildi " Ey müslümanlar kutsal Cihat'a uyun", diye. Esaret altında yaşayan Müslümanlar bu kutsal Cihat'a nasıl uyuyacaktı? Müslümanlar hepsi emperyalistlerin sömürgesi altında. Buna rağmen Libyada Şeyh Sunusi kendi ülkesindeki bağımsızlık savaşını bırakarak Osmanlı saflarında savaşmaya geldi. Afrika'da bağımsız tek müslüman ülke Sudan ayaklandı. İngilizler tarafından bağımsız bu Müslüman üke de işgale uğradı.

Günlük çıkarlar için korumaktan aciz olduğumuz dış Türkler ile ilgili o ülkeyeye karşı o ülkenin çok uzağında faaliyet göstermemiz lazım.Arap ve Afrika halkları Türkiye'nin dostu ve müttefiki olan haklardır. Zulüm ve haksızlıkları bu haklara anlatmak gerekir. Sosyal medyada Doğu Türkistanlılar ile ilgili yabancı dilde doğru dürüst bir yayın bile yok.

Türklerin Müslümanların başına felaket getirecek her girişimde uzak durmak gerekir. İŞİD militanları Uygurlardan insan devşiirirken etkili bir şekilde Uygurlara, Çeçenlere uyarılar yapılmalıydı. Ayrıca Çine uygurlara karşı bu zulüm neden diye sormak gerekir? ama asla Hamaset yapılmamalı.

r

Yakın geçmişte Çeçenistan felaketi başladığında bu ülkede hiç kimse ya bu Çeçenistan'ın 1 milyon nüfusu var süper bir güce karşı ne yapabilirler, sükunet tavsiye edelim, kendi kültürlerini, kendi dillerini rahat rahat konuşabiliyorlar dinlerini de muhafaza ettikleri görülüyor Rusya'nın geniş sınırlarında daha rahat yaşamanın yollarını aramalı diye yol gösteren çıkmadı ve büyük bir trajediye imza atıldı.