1999-2002 arasında iktidar olan DSP_ANAP-MHP Koalisyon Hükümeti uyum içinde çalışamadı. 2000 ve 2001’de iki büyük kriz yaşandı. Ekonomi iflas noktasına geldi. Koalisyon Hükümeti, kaynak arayışı içine girdi. İMF ve Dünya Bankasına başvurdu. İMF ve Dünya Bankası Türkiye borç verme karşılığında tütün ekimine kota uygulamasını istedi. Koalisyon hükümet. Adıyaman’ın da içinde olduğu tütün ekimi yapılan illerde, tütün ekimine kota uygulaması getirildi.

3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman başta olmak üzere tütün ekimi yapılan illerde yaptığı mitinglerde tütün ekiminde getirilen kotayı kaldırmanın, üreticinin istediği kadar tütün yetiştirebileceklerinin sözünü verdi.

AKP milletvekili adayları seçim çalışmalarında tütün üreticilerine, tütün ekiminde kotayı kaldırmanın, üreticinin istediği kadar tütün yetiştirebileceklerinin sözünü verdiler

AKP seçimlerde toplam 550 milletvekilinin 363’nü, kazandı. Büyük bir Meclis çoğunluğu ile tek başına iktidara geldi. Adıyaman’ının toplam 5 millettekinin 4’nü AKP kazandı.

Adıyaman’ın ekonomisi tarıma dayanıyordu. Merkez ilçe, Besni, Kahta, Samsat, Çelikhan ilçelerinde tütün yetiştiriliyordu. Tütün üretimi, Adıyaman ekonomisinin motor gücünü oluşturuyordu. Üreticinin temel geçim kaynağıydı.

AKP seçimlerde en çok oyu köylerde aldı. Fakat AKP Genel Başkanı Başbakan Erdoğan ve AKP milletvekilleri, tütün üreticilerin verdikleri sözlerini tutmadılar. Adıyaman’da tütün ekimi yasaklandı. Geçimini tütün yetiştirerek sağlayan üreticilerin ekmekleri ellerinden alındı. Hem Adıyaman hem de tütün üreticisi köylü yoksullaştı. 

Adıyaman merkezdeki, Besni ve Kahta ilçelerindeki Tekel İşletmeleri kapatıldı. Bu işletmelerde işçi ve memur olarak 2000’nin üstünde kişi çalışıyor. Bu kişiler evlerini geçindiriyorlardı, Adıyaman ekonomisine katkıda bulunuyorlardı.  Tekel işletmelerinde çalışan memur ve işçiler, işsiz kaldılar.

Halkın verdiği vergilerle kurulan, süreç içinde büyüyen ve üretim kapasitesini artıran, ordunun iç giyimini tümünü karşılayan, 450 Adıyamanlı işçinin çalıştığı ve evini geçindirdiği, Adıyaman’ın ekonomisine önemli katkılar sağlayan, Sümerbank Tekstil Fabrikası kapatıldı. Sümerbank Tekstil Fabrikası’nda çalışanlar işsiz kaldılar.

Halkın verdiği vergilerle kurulan, 50’ye yakın kişinin çalıştığı, evini geçindirdiği, geçimin hayvancılık yaparak sağlayan üreticinin sütünü alan, Adıyaman’ın ekonomisine önemli katkılar sağlayan, Türkiye Süt Kurumu Adıyaman temsilciliği kapatıldı. Süt Kurumunda çalışanlar, işsiz kaldılar. Sut Kurumuna süt satan üreticilerin yoksullaştılar.

Halkın verdiği vergilerle yapılan, 650 işçi ve memurun çalıştığı, evini geçindirdiği, Adıyaman ekonomisine önemli katkılar sağlayan, Adıyaman Çimento fabrikası özelleştirildi ve satıldı. Çimento fabrikasında çalışan işçilerin yarısı, işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler işsiz kaldılar. 

Göksu ve Sofraz çayları çevresinde arazisi olan Besni, Tut ve Merkez ilçede çiftçileri, Göksu ve Sofraz çayları üzerinde kendi imkanları ile sulama tesisleri kurmuştu. Göksu ve Sofraz çayında su çekiyorlardı. Tarlalarını suluyorlardı. Sulu tarım yapıyorlar. Sulu tarım yapılan arazılarde verim 5 kat artmıştı. Sulu tarım yapan üreticilerin ekonomilerinde bir iyileşme olmuştu.

Göksu ve Sofraz çayları üzerinde HES yapılmasına karar verildi. Göksu ve Sofraz çayları yap işlet devret modeli kapsamında ihaleye çıktı. HES yapmak isteyenlere verildi.  

Göksu ve Sofraz çayları üzerinde HES kurmak üzere satın alanlar, Göksu ve Sofraz çaylarından su alınmasına izin vermediler. Göksu ve Sofraz çayı üzerinde kendi imkanları ile milyonlar harcayarak kurdukları sulama tesislerini iptal oldu. Sulu tarım yapılan tarlalarda, kuru tarım yapılmaya başlandı. Bu arazilerde verim düştü. Köylü yoksullaştı.

Devlet Planlama Başkanlığı’nın 2003 yılında yaptığı iller arası gelişmişlik araştırması sıralamasında 65. Sırada yer alan Adıyaman, Devlet İstatistik Kurumu’nun 2018 yılında yaptığı iller arası gelişmişlik araştırması sıralamasında 72. Sırada yer aldı. Adıyaman halkına verdiği sözlerini tutmayan AKP iktidarında Adıyaman, yoksullaştı. İller arası gelişmişlik sıralamasında 7 sıra geriledi.

Devletin kurumlarının resmi rakamlarına göre AKP iktidarında Adıyaman gerilemiş ve yoksullaşmıştı. Fakat, AKP Adıyaman milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatları, yandaşları yüksek sesle AKP İktidarında Adıyaman gelişti ve kalkındı diyorlar. Adıyaman’a Duble yollar yapıldı. Nissibi köprüsü yapıldı. TOKİ konutları yapıldı. 400 yataklı hastane yapıldı diyorlar.

Adıyaman’da sanayi gelişmemişti. Sanayi üretimi yoktu.  Ekonomi tarıma dayanıyordu. Halkın temel geçim kaynağı olan, tütün ekimi yasaklanmıştı. Sulu tarıma geçilememişti. Kuru tarım yapılıyordu. Tarımda verim çok düşüktü.  Duble yollardan ve Nissibi Köprüsü’nden taşınacak üretim yoktu. Yalnızca insan taşınıyordu. AKP Adıyaman milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatları, yandaşları Adıyaman’ın ekonomisine ve zenginleşmesine, halkın aş ve iş sorunun çözümüne bir katkısı olmayan bu yatırımları, Adıyaman’ın zenginleşmesi ve kalkınması olarak sunuyorlar. Adıyaman halkının aklıyla alay ediyorlar.

(Devam edecek)