Adıyaman’ın öncelikli ihtiyaçlarından biri de Kent Meydanı ihtiyacıdır. Modern kentlerin vazgeçilmezi ve olmazsa olmazı meydanlarıdır. Sultan Ahmet  Meydanı, Yenikapı Meydanı, İtalya’da Katedral Meydanı, Tebriz’de ve Bakü’de Azatlık Meydanı ,  Moskova’da Kızıl Meydan, Paris’te Concorde Meydanı gibi  tarihe tanıklık eden meydanlar bulundukları kentlerle özdeşleşmişlerdir.

Adıyaman’ın imarı ve inşasında sorumluluk alanların gelecek nesillere emanet edeceği bir meydana ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı giderme hususunda görev alan şehri-emin Dr.Süleyman Kılıç’a bir şans doğmuştur, o şans eski hükümet binasının yıkıldığı alandır. Bu alan kentin orta göbeğinde 13.000 metrekare alan orta ölçekli bir kent için şanstır.

Geçtiğimiz günlerde bu alan için Belediye tarafından hazırlanan proje taslağının tanıtımında şahsen görüşlerimi ilettim, buradan da kısaca tekrar hatırlatayım. Bu alan mutlaka KENT MEYDANI olmalıdır.

Burada yapılacak bir proje için şu sonuçlar çıkmalıdır:

1-Alan futbol sahası gibi geniş ve kullanışlı olmalı, burada 30-40 bin kişinin katılımıyla rahat miting düzenlenmeli.

2-Alanın çevresi ağaçlarla süslenmeli, gölgesinde vatandaşların dinlenebilmeleri ve istirahat edebilmeleri için bölgenin bitki ve toprak örtüsüne uygun bir ağaç cinsi seçilmeli

3-Zemin şartlara uygun olarak 3-4 katlı olmalı. İlk kat kuyumcular çarşısı gibi bir çarşı yapılmalı, 1-2 meslek gurubu buraya taşınarak yeraltı çarşısında mesleki kümeleme yapılmalı. Kent merkezini dolduran kuyumcu esnafının, imalat tamirde dahil mesleklerini yapabilme şartları hazırlanmalı.

Böyle bir çalışma meydana ilgiyi de artırır, böylece yap işlet devret modeliyle de belediye masraftan tasarruf sağlamış olur.

4- Zemin 1.kata kuyumcular çarşısı yanı sıra meydanın bir tarafına büyük bir mescit inşaa edilmeli, yanı sıra vatandaşların hamam,  abdest alma ve tuvalet ihtiyaçları için kadınlara ve erkeklere ayrı ayrı proje geliştirilmelidir. Büyük kentlerde bunun çok güzel örnekleri vardır.

Zemin için meslek odalarının da görüşleri alınırsa daha önemli projeler ortaya çıkalabilir. Meydanın bir köşesine modern ve büyük bir cami yapılması güzel bir fikir, Fakat buraya düşünülen büyük cami eski otogar alanına yapılsa bu alan kent meydanı olarak kalsa nasıl olur? Buraya kazma vurulmadan bu konu tekrar gözden geçilse yararlı olur. 

5-Zemin katın 2. Ve 3. Katları Modern bir otopark olmalı ve bu ihtiyaç Adıyaman için elzemdir. Kente gelen ve merkezde işi olanların arabalarını güvenli otoparka bırakma ihtiyacı giderilmeli. Bu Otoparka arabasını bırakan aynı zamanda, ibadet, temizlik, alışveriş ve dinlenme ihtiyacını burada giderebilirse otopark işlek çalışır, aksi halde atıl kalır emekler boşa gider.

6- Adıyaman merkezde ikinci meydan olarak İmam ağa mahallesinde Stadyum civarında (eski merkez karakolunun yeri) 4-5 tane harabeye dönmüş ev ve işyeri var. Buradaki maliklerle görüşülüp istimlaki sağlanarak Adıyaman’a ikinci bir meydan kazandırılabilir. Bu meydan şansı küçuk hesaplara kurban edilmemeli, bazı vakıf derneklere verılip bu alan çarçur edilmemeli.

Adıyaman’ın öncelikleri yazımız devam edecek…