İyi pazarlar. Soğukluğu her geçen gün hissetmeye başladığımız Prag’dan hepinize sıcak sevgi ve selamlarımızı sunuyoruz. 

Yoğun bir haftayı geride bıraktık. Haftanın çalışmaları hakkında bilgi vermeden önce Covid rakamları hakkında bilgi vermek istiyorum. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi maalesef Çek Cumhuriyetinde de bulaşıcılığı yüksek omikron varyantı nedeniyle günlük vaka sayılarında her geçen gün yeni rekorların kırıldığına şahit oluyoruz. Onbuçuk milyon nüfuslu Çekya’da geçtiğimiz yaz aylarında günlük vaka sayısı 200’ün altına düşmüş, süreç içerisinde en fazla 18500’leri görmüşken bu hafta ilk kez 30 binli rakamların ilan edildiğini gözlemledik. Bilim adamları Şubat ortasına kadar yükselişin sürüp günlük vaka sayılarının 50 binleri zorlayacağını söylüyor. Vaka sayılarındaki rakamlarının artmasına rağmen hastanelere sevk rakamlarının çok artmaması ise en büyük tesellimiz. 

Biz yine de Çekya’da yaşayan yada ziyaret eden vatandaşlarımızı gerekli hassasiyeti göstererek dikkatli olmaya davet ederek haftanın çalışmalarına geçelim. 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanımızın Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve resmî heyetimizin Arnavutluk’a gittiği saatlerde, geçtiğimiz hafta annesini kaybeden Prag’daki Arnavutluk Büyükelçisi Sayın Ilirian Kuka kardeşimize bir taziye ziyareti gerçekleştirdik ve  ikili işbirliği potansiyellerini de ele aldık. 

Ürünleri Körfez ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede satılan, Çek Cumhuriyeti'nin tanınan moda tasarımcılarından Sayın Mirka Talavaskova, Sefaretimizi ziyaret ederek bizimle potansiyel işbirliği olanakları hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Türkiye ve ABD’den sonra Avrupa’da da yeni projelere hazırlanan işadamlarımızdan Sayın Gürbüz Kaya ve oğlu Kartal Kaya bizi ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundular.

Türkiye ile Çek Cumhuriyeti ve Slovakya arasındaki ikili ticaretin gelişmesi çabalarına destek ve ülkemizdeki birçok Belediye’ye danışmanlık hizmetleri veren Aspiro şirketinin Altyapı ve Gelişim Finansman Müdürü Sayın Miroslav Kucera Sefaretimizi ziyaret etti. Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile birlikte kendisiyle işbirliği potansiyellerini değerlendirdik. 

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263’ün uzaya konuşlandırılmasıyla ülkemize ve milletimize büyük bir gurur yaşatan T.C. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı ve Erasmus ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Dinçer Biçer’i  Büyükelçilik rezidansımızda ağırlayarak, Elçi- Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ve Ataşe Yardımcımız Sayın Çağatay Çakmakci ile birlikte kendisi de siyaset tarihçisi olan Rektör hocamızla keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 

Çek Cumhuriyeti’nin yeni Dışişleri Bakanı Sayın Jan Lipavsky’nin davetine icabet ettik. Kendisi ile görüşmemizde biz Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun selamlarını iletirken, Bakan Lipavsky ise Sayın Bakanımızı ilk fırsatta Prag’da ağırlama arzusunu dile getirerek davetini yineledi.

Önümüzdeki dönemde Sayın Bakanımızın Prag’a gelmesi iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme çabalarımıza büyük güç ve destek verecektir. 

Avrupa Birliği'nin Erasmus+ programı çerçevesinde Prag’da bir eğitim programına katılan Ankara Yenimahalle Şehit Oğuzhan Yaşar İmam Hatip Ortaokulu Öğretmenlerini Büyükelçilik resmî konutunda ağırladık. Misafirlerimiz ile farklı konularda keyifli bir fikir alışverişinde bulunduk ve heyetin anı defterini imzaladık.

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasındaki ikili ticaret hacmini yükseltme çabalarımıza destek veren Çekya Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Sayın Pavel DANEK’in Dünya Gazetesi'nde yayınlanan makalesini takipçilerimizle paylaştık. Sizler de sosyal medya hesaplarımız üzerinden bahsi geçen makaleye ulaşabilirsiniz
 
https://t.co/JTFNcfLEuL


  

Türkiye-Çekoslovakya ilişkileri üzerine doktora yapan akademisyenimiz Sayın Göktuğ İpek ve e-ticaret uzmanı eşi Sayın Gülden Kuru İpek Sefaretimizi ziyaret ederek bizler ile fikir alışverişinde bulundular.

Avrupa Birliği Erasmus+ programı ile 3D yazıcı eğitimi almak üzere Prag’a gelen Osmaniye Yavuz Sultan Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerini resmî konutumuzda ağırladık ve  Osmaniye milletvekilimiz Sayın İsmail Kaya kardeşimizin selamını ve hediyesini getiren heyete ziyaretleri için teşekkür ettik. Genç kardeşlerimizle sohbetimizde eğitimini aldıkları yazılım sektörünün öneminin altını çizdik.

Gördüğünüz gibi yoğun bir haftaya daha veda ettik. Hepinize keyifli bir hafta sonu ve mükemmel bir yeni hafta diliyorum. Unutmayın önce sağlık. Kendinize dikkat edin. Kalın sağlıcakla.