CNN TÜRK’te program tekrarına denk geldim şimdi.

Tartışmanın konusu HDP.

Mehmet Metiner özetle diyor ki, “vatandaşlarımız HDP gibi düşünmediği, daha doğrusu HDP’li olmadığı halde sırf demokrasinin bir gereği olarak mecliste yer alsın diye HDP’ye oy veriyor.HDP kendinin olmayan oylarla barajı geçiyor ve hak etmediği sayıda vekil çıkarıyor. Başkanlık sistemine geçildikten sonra barajın bir anlamı kalmadı. Seçim barajının mutlaka kaldırılması lazım. Seçim barajı kalktığı zaman her parti kendi gerçek oyunu alacak ve HDP mecliste temsil edilme şansını bulamayacaktır (hema hema)”
***
Kimse de demiyor ki, Sayın Metiner, adamlar parti olarak değil, bağımsız olarak seçimlere girdiklerinde bile 50 milletvekili çıkarıyorlar. Hem de cahil olarak nitelediğiniz seçmenlerin kullandıkları oylarla. Okuma yazmaları olmadığı halde ip çekerek oy verecekleri simleri tespit etmek de her cahile nasip olacak bir bilinç değildir. Ama patron sendikalı olunca kimsenin dilinin ucuna kadar gelen soruyu sormak aklına gelmiyor.
***
Yıllardır HDP mecliste temsil edilmesin diye getirilen seçim barajı öyle anlaşılıyor ki yine HDP mecliste temsil edilmesin diye kaldırılacak. En azından sırf bunun için de olsa seçim barajının kaldırılması tartışılıyor.
***
Metiner’in konuşmasında üzerinde durduğu konulardan biri de HDP’nin siyaset yapıp yapmaması değil. Vekil çıkarmamak ve belediye başkanı kazanmamak kaydıyla HDP’de diğer partiler gibi her türlü siyaset yapabilir. Ama vekil çıkardığı ve belediye başkanlıklarını kazandığı zaman bunun önüne geçmek gerekiyor. Bunun da tek yolu seçim barajının kaldırılması.
***
Seçim barajının kaldırılması belediye seçimlerine nasıl etki yapacak anlamak için akil adamların sözlerine kulak kesilmek gerekiyor.

***
Ramazan ayı boyunca ilk kez bir tartışma programını 5 dakika izlemiş oldum. Aydınlandım. Bilinçlendim. Titredim. Kendime geldim. Ne mutlu bana ki, dinlediklerimi anlayabiliyorum.