Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi’nde ilk ray kaynağını yaptı. Düzenlenen törende konuşan Karaismailoğlu, Türkiye’nin jeostratejik konumu sayesinde sadece 4 saatlik uçuş ile 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar Gayrisafi Milli Hasıla'ya sahip ve 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin merkezinde olduğunu söyledi. 

“Bu önemin her geçen gün güç kazandığına da şahit oluyoruz” diyen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“Bölgemizde yaşanan gelişmelerin de gösterdiği gibi dünya nereye giderse gitsin, Türkiye’nin stratejik değeri artmaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, bu farkındalık ile hareket ediyor, sadece ülkemizin değil, küresel ihtiyaçları da karşılamak adına; projelerimizi devlet aklı ile planlayarak hayata geçiriyoruz. Türkiye’miz dünyadaki ham madde kaynakları ile ekonomik merkezleri buluşturan bir kavşak konumundadır. Bu da Asya-Avrupa arasındaki transit taşımacılığın sürdürülebilir, kesintisiz ve artan kapasiteyle ülkemizin ulaşım ağları üzerinden yapılması demektir.” 

KÜRESEL LOJİSTİK BİR SÜPER GÜÇ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ

İlk ray kaynağını gerçekleştirilen demiryolu hattının; Asya ve Avrupa arasındaki kesintisiz ticarete destek olacağını, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğini vurgulayan Karaismailoğlu, “Projenin tamamlanmasıyla, dünyadaki son gelişmeler nedeniyle stratejik önemi daha da artan; Pekin’den Londra’ya uzanan güvenli ve kesintisiz bir demiryolu taşımacılığına imkan sağlayan Demir İpek Yolu’nun çok önemli bir bölümü yüksek bir standarda ulaşacak. İpek Yolu’nun Orta Koridoru’nda yer alan Türkiye’mizin uluslararası ticaretteki rolünün önemi reddedilemez boyutlardadır. Biz de bu önemin farkında olarak, ulaştırma ağlarının Avrupa’ya entegrasyonunun yüksek standartlarda sağlanmasını her daim önceliklerimiz arasında tutuyoruz. Küresel lojistik bir süper güç olma yolunda ilerleyen ülkemiz, Orta Koridor’da, Asya ve Avrupa arasında alternatif olmanın ötesinde, değerli ve kazançlı bir lojistik ve üretim üssüne dönüşerek önemli sorumluluklar üstleniyor. Başarıyla tamamlayarak hizmete açtığımız Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hatları kullanılarak, 28 Mayıs 2020 tarihinde ilk uluslararası yük taşımacılığı seferini yapan, Demir İpek Yolu’na stratejik bir mesele olarak yaklaştığımızın somut göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu.

ÇERKEZKÖY-KAPIKULE KESİMİNİN İNŞASI AVRUPA BİRLİĞİ İLE ORTAK FİNANSE EDİLDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Avrupa Birliği ile Ankara-İstanbul Hattı Köseköy-Gebze Kesimi, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı, Samsun-Kalın Demiryolu Hattı Projeleri’ni başarıyla hayata geçirdiğini aktaran Karaismailoğlu, ikinci dönemde yer alan bu projede ise Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı’nın, 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesiminin inşasının Avrupa Birliği ile ortak finanse edildiğini belirtti. 

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Avrupa Birliği’nin Türkiye-Avrupa Birliği mali iş birliği kapsamında yapımı süren en büyük altyapı projesidir. Diğer kesimi oluşturan Halkalı-Çerkezköy bölümünün tamamını ise yurdumuzun dört bir yanında binlerce kilometre demir yolunun inşasında olduğu gibi milli bütçemizle inşa ediyoruz. Projemiz tamamlandığında, Halkalı-Kapıkule arasında 229 kilometrelik güzergahta çift hatlı, 200 kilometre saat hızında, yolcu ve yük taşımak mümkün olacak. Bulgaristan, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ile İstanbul’u hızlı tren ağına bağlayacak proje hizmete açıldığında, Halkalı-Kapıkule arası trenle seyahat süresi 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma süresi 6 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecek” diye konuştu. 

DEMİRYOLUNUN YATIRIMLARDAKİ PAYINI 2023 YILINDA %60’LARA YÜKSELTMEYİ HEDEFLEDİK

Devlet aklı ile planlı, gerçekçi ve kararlı bir vizyona bağlı kalarak yatırımları şekillendirdiklerini kaydeden Karaismailoğlu, “5 Nisan’da kamuoyu ve tüm dünya ile paylaştığımız, 2053 yılına kadar yaklaşık 190 milyar euro değerinde yatırım öngördüğümüz, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’mız, bu yaklaşımın en güncel örneğidir. Ayrıca, 2053 Vizyonumuzun sadece bir yatırım programı olmasının yanında; dünyada gelişen eğilimleri göz önünde bulundurarak mobilite, lojistik ve dijitalleşmeyi temel odak alanlarımız olarak belirledik. Ülkemizin dünya ile bağını güçlendiren bütünsel kalkınma odaklı vizyonumuz, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi Avrupa Birliği’nin temel yaklaşımları ile de birçok ortak paydaya sahip. Bu doğrultuda, demiryolunun yatırımlarımızdaki payını 2023 yılında yüzde 60’lara, yine demiryolunun yük taşımacılığındaki payını ise 2053 yılında yüzde 5’ten yüzde 22’ye yükseltmeyi hedefledik. Böylece, Avrupa Birliği’nin, Yeşil Mutabakatı çerçevesinde iklim değişikliğiyle mücadelede 2050 yılında karbon nötr bir kıta olma hedefine de büyük bir katkı sağlayacağız. Her yatırımımız gibi bu çalışmamız da projelendirme aşamasından hizmete alımına kadar geçen her süreçte; çevreye duyarlı bir yaklaşımla yönetilmektedir” dedi. 

GÜVENLİ VE KONFORLU BİR ULAŞIM ALTYAPISI İNŞA ETMEYE DEVAM EDİYORUZ

Gelecek nesiller için tertemiz ve yaşanabilir bir gelecek anlamına gelen çevreyi koruduklarını, geliştirdiklerini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, diğer yandan da güvenli ve konforlu bir ulaşım altyapısı inşa etmeye devam ettiklerini söyledi. İnşası devam eden ve sona yaklaşan hatlardan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı’nın tamamlanması için faaliyetlerin gece-gündüz sürdüğünü dile getiren Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“Bugün ilk kaynak töreni için bir araya geldiğimiz hattımızın devamı niteliğindeki Halkalı-Ispartakule-Çerkezköy Hattı ile Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Gaziantep, Ankara-İzmir, Karaman-Niğde Ulukışla, Aksaray-Ulukışla-Mersin-Yenice ve Ankara-Kayseri Hızlı Tren Hatlarında da çalışmalara hızla devam ediyoruz. Ayrıca; iki uluslararası havalimanını birleştirecek Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı- Halkalı-Çatalca Hızlı Tren hattında da ihale Hazırlıklarımız devam ediyor. Kısaca söylemek gerekirse; toplam 5 bin 147 kilometre demiryolu hattını milletimizin hizmetine sunmak için 7 gün 24 saat büyük bir özveriyle çalışmaktayız. 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımızla gururla ortaya koyduğumuz hedefimiz; 2053 yılına kadar toplam 28 bin 500 kilometre demiryolu hat uzunluğuna ulaşmaktır. Ayrıca, yük taşımacılığında demiryollarının daha efektif kullanılabilmesi için 2029 yılına kadar Kapıkule–Ankara–Mersin arasındaki 1179 kilometrelik hattın 2030 yılına kadar da Ankara–Zengazur arasındaki 1097 kilometrelik hattın RO – LA taşımacılığı için planladık.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEPİMİZİN GÜNDEMİNDE İLK SIRALARDA YER ALIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ulaştırma alanındaki uluslararası iş birliklerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Karaismailoğlu, “Yeter ki; sürdürülebilir, çevreci ve verimli çözümlerle, küresel ticaret kesintisiz ve güvenli bir biçimde devam etsin. Yeter ki; başta Türkiye ve Avrupa Birliği olmak üzere, projelerin paydaşları, bu refahtan paylarını alabilsin. Bu projemizin de bize gösterdiği gibi eğer ortaya irade koyarsak, yöneticiler olarak büyük projeler konusunda kararlıysak, bunları hayata geçirilebiliyoruz. Önce küreselleşme eğilimleri, sonra salgının etkileri ve son olarak Rusya-Ukrayna krizi… Tüm bunlar gösteriyor ki; güvenli ulaştırma, güvenli lojistik, tedarik zincirinde sürdürülebilirlik hepimizin gündeminde ilk sıralarda yer almaya devam edecek. Toplumlarımızın refahı ve ihtiyaçların tedariği için ortak planlamalara yönelik, daha fazla irade ve kararlılık göstermemiz ve daha fazla ortak projede bir araya gelmemiz çok önemli. Bu nedenle önemle vurgulamak isterim ki; Türkiye, ulaştırma altyapılarında uluslararası iş birliğinde gerekli irade, kararlılık ve proje geliştirme arzusuna sahiptir” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim