Yeryüzünde iktidar sürüp de hata işlemeyen devlet adamı var mıdır veya günaha bulaşmayan? İsmet İnönü hatasıyla sevabıyla bu ülkenin tarihinin önemli bir parçasıdır Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatında hemen önce onunla arası açıktır. Arasının açılma açılmasına neden; hadise İnönü Mustafa Kemal'ı içki masasında idare ediyorsun, diye suçlamasıdır.

Mustafa Kemal'in ölümünden sonra İsmet İnönü onun yakın çevresindeki bu masa erbabına kendinden uzaklaştırır hatta bazılarını Ankara'ya yakın bile etmez Zühtü Soyak,

Kılıç Ali'nin eşinin hayatını anlatan Füreya romanında göre Kılıç Ali de tasfiye edilenlerdendir. İnönü yanına yaklaştırmaz. 1946 yılında İsmet Paşa'ya 'beni affet, beni tekrar yanan al, seni çok özledim diye mektup yazıp yalvarmasına rağmen yüzüne bile bakmaz.

Kılıç Ali ki İzmir suikasti davasında İnönü tutuklamaya kalkışmış bir hakimdir. Ama inönü'nün ona kızgınlığın nedeni bu değildir Kılıç Ali eşi Füreya'ya söylediği söz; İsmet İnönü kendisine ve Atatürk'ün yakın arkadaşlarına kızgınlığını nedeni Mustafa Kemal'i içki masasına mahkum etmeleri ve onun ölümüne neden olmalarıdır.Bunu bizim mahalleden biri yazsaydı a olmaz derdim. Kılıç Ali'nin ağzından çıkınca tartışmasız kabulümüzdür.

Kılıç Ali de yalnızlığını eski şaşaalı günlerini kaybetmenin derin ızdırabı içindedir. Teselliyi ve topluma yeniden adapte olmayı poker ve briç masalarında arar ve de bulur