“Atatürk Veli’dir.” Atatürk’ü iyi tanıyın Nutuk’u dikkatli ve tehkik ederek okuyun; Böylece Veliliğin ne olduğunu da iyi idrak edersiniz.”

Velileri sadece, sünnet sandıkları kocaman sakal ve sarıkta arayanlar elbette Atatürk’ün evliyalığını anlayamazlar.

Hacı Ahmet Kayhan Hz. (k.s)

"Atatürk'ün en büyük endişe ve üzüntüsü, muhtelif zamanlardaki Atatürk'ün resimleri, her birinde ayrı ayrı mana ve üzüntü gizli. Hepsi Türkiye için...

Yaşadığı devirlerin dert ve üzüntüleri, kıyafet ve duruşundan anlamamak TÜRK OLMAMAK DEMEKTİR!"

Münir Derman (k.s)

"Ben istese idim derhâl askerî bir diktatörlük kurardım ve memleketi öyle idâreye kalkışırdım. Fakat ben istedim ki, milletim için modern bir devlet kurayım.

Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.

Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.

Çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı, bu yaptıklarımın hiç birini yapamazdım.

İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal… İkinci Mustafa Kemal, onu “ben” kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!"

Mustafa Kemal Atatürk

"İslamın yayılması, temsili ve bekçiliği göreviyle şereflendirilmiş Türk milletinin milli şuuru, Türklüğün adı sanı yok olmasın diye, ilahi iradece her yüzyılda gönderilen mukaddes görevli Türkler zincirinin bilinen son halkası Mustafa Kemal Atatürk'tür."

"Aşağıdaki özet liste prensip olarak Atatürkçülük ile dinin çelişmediğini gösteriyor."

1-Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.--> Dinde (Allah’ı ve hayatı algılayışta) zorlama yoktur.

2-Eğer bir gün benim fikirlerimle bilim çelişirse siz bilimi seçin. --> Atalarının dinine (Allah’ı ve hayatı algılayışını) sorgulamadan bağlı kalanlar ziyandadır.

3-Yurtta barış dünyada barış. --> Aranızda selamı (barışı) yayın.

4-Eğer halen daha bir kurtarıcı lider bekliyorsanız ben size hiçbir şey öğretememişimdir.--> Benden sonra kurtarıcı nebi gelmeyecek.

5-Biz dinin kirli siyaset içinde değil ait olduğu yerde temiz vicdanlarda yaşanmasını istedik..--> Kurtarıcı resul (vicdanın sesi) içinizdedir.

6-Bağımsızlık karakterimdir. .--> Lailahe illallah (Allah’tan başka önünde eğilmeyi gerektirecek bir güç yoktur.)

7-Umudum gençliktedir.--> Putları kıramayan hakikate varamaz.

8-Laiklik temel prensiplerimizdendir.--> Senin din anlayışın sana benim din anlayışım banadır.

9-Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.--> İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır. Nefsini bilen rabbini bilir.

10-Çalışmadan yorulmadan istikbal peşinde koşanlar önce haysiyetlerini sonra istikballerini kaybederler.--> Sadece çalışana karşılığı vardır. Cennet takva (sorumluluk) sahiplerinindir.

11-Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.--> Allah size şah damarınızdan yakındır."