Kültür gelecek kuşaklara aktarılması ve korunması gereken değerli yapı, eşya, bilgi ve belgedir. Bir bölgenin geçmişinin iyi bilinmesi yeni nesiller için çok önemlidir.Bu anlamda İstanbul'da ikamet eden İstanbul Besnililer Derneği yönetim kurulu üyesi emekli öğretmen Mehmet Bekmezci'nin yazdığı ve daha da önemlisi isteyen herkese ücretsiz armağan ettiği BESNİ Tarihi isimli kitap bu zamana kadar bu anlamda yazılan en düzenli ve kronolojik anlamda yazılmış mükemmel bir eser olarak görüyorum. Birinci baskısı hızla tükenen kitabın ikinci Baskısı için Başta Besni Belediyesi olmak üzere ilgili etkili ve yetkili kurumları göreve davet ediyorum.

Sayın ağabeyim Bekmezci'nin Besni ağzı ile ilgili değerli araştırmalarını da bir eser olarak Besni Kültürü hazinesine armağan etmesini bekliyor ve Besnililer adına şahsına ve zamanın İstanbul Besnililer Derneği Bşk Ahmet kemal Ferlengez ve ekibine teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum.

Sosyal medya ile iletişimin çığ gibi büyüdüğü günümüzde kısa bir yeni Besni tanıtım filmini hazırlamanın zamanı geldi sanıyorum.

Bu anlamda lokomotif görevini yine Besni Belediyesinin üstlenmesi gerekirken bu konuda sosyal medya aracılığı ile ödüllü bir yarışma veya teklif almak sureti ile Besnili Gençleri bu alanda çalışmaya teşvik etmeliyiz hatta Onlarca Besnilimin Sinema Televizyon ve Gazetecilik Bölümlerinde okuduğunu varsayarsak onların okul bitirme tezleri bile bu konu ile gerçekleştirilebilir. Ben bu noktada tüm bilgi birikimimle yapılan çalışmaya koşulsuz destek vereceğimi okurlarımın huzurunda beyan ediyorum.

Adıyaman'dan yıllar sonra Besni için Çal projesini hayata geçirmek üzereyiz. Bu anlamda özveri ilke gecesini gündüze katan Besni'nin yetiştirdiği önemli müzisyen Halil Dalak başta olmak üzere ekibine, Maddi anlamda destek olan Belediye Başkanımız Eyyüp Mehmet Emre, Cevdet Erçil, Mustafa İbiş, Plato Halı, Cuma Ekinci ve Mehmet Karlığa ‘ya Besinliler adına teşekkür ederim.

Değerli dostlar; Besni Bizim maalesef yedeğide yok.Bu coğrafyada asırlardır yaşanan kardeşliği nakış nakış işlenen dostlukları korumak yeni motifler işlemek bizlere

düşen en önemli görevlerdir.Birileri ile bazı konularda farklı düşünebilir ve herkesi aynı ölçüde sevmeyebilirsiniz.

Ama bu tarz düşünceler mesleğinizin önüne geçerse kaybedilen değer sadece kendi değerinizdir. Yeni yazdığım şiirimi Besni kültürü ve tanıtımı adına bu zamana kadar yaptığım Çalışmaları görmezlikten gelenlere armağan ediyorum

B E S N İ

Tarihin destandır özün bilene

Hasretin burnumda tütüyor Besni

Mendildir renklerin yaşın silene

Çiçekler bağrında açıyor Besni

Toroslara Karlıdağ derler bizde

Elin uzanır kalana, yolda ve izde

Düşerse yolunuz çayımız var közde

Dostluğun deryasına dalıyor Besni

Yıllardır dertlisin gurbetten yana

Toprağın can veriyor damara kana

Ne kadar dua etsem de azdır ki sana

Sevdan yüreklerde yaşıyor Besni

Sazın teli dokunur candan sevene

Ben sana aşıksam bundan kime ne

Kapımız açıktır dosdoğru gelene

Gönüllerde aşkın coşuyor Besni

Her yanın üzüm bağı fıstık diyarı

Culfalar savan ile ettiler kârı

Hüzün ile anılır Köşger Pazarı

Yaşlar gözlerinden akıyor Besni

Aşatma hoşgörünün diğer adıdır

Herkese ders veren gönül bağıdır

Kürt ile Türk bizde kardeş dağıdır

Sevgiler teninden taşıyor Besni

Kurtuluş Savaşı'nda bent oldun ele

Antep ile Maraş'ta Urfa'da bile

Hasan Emre sevgini döndürdü sele

Dostların selamlar salıyor Besni

Adana-2016