-Ee bu sefer ders almışızdır-

Õğrenmemiz / öğretmemiz / içselleştirmemiz / köklü ve vazgeçilmez ortak değerler haline getirmemiz gerekenler:

1. İnsan olmanın ortak değerlerinde insana, insanî değerlere saygı ve muhabbet çerçevesinde uzlaşı sağlayarak bu değerlerin idame ve korunmasında ortak karar ile hareket edilmesi.

2. Millet, bayrak, devlet, egemenlik, hürriyet, vatan, vatandaş, medenî insan kavramlarını öğrenme, yaşatma, içselleştirme ve bu kavramlara bağlılıkla ne/ler ifade edildiğini iyi anlatma / kavratma; bu bilincin oluşmasında devletin ve sivil toplum kuruluşlarının beraber ya da ayrı ayrı yol haritalarının, stratejik planlarının oluşturulması, bu akılcı / yürekli planlamaların hayata geçirilmesi.

3. Devlet ile sosyal, kültürel ve iktisadi alanların kurum ve kuruluşlarının –ayrı ayrı, çoğu zaman el birliği ile-; kullanışlı, insan haklarına saygılı, hem insanın hem de devletin gelişimini / haklarını gözeten hem de kurumun temel amaç ve hedeflerine uygun ciddi, yenilenebilir, stratejik, iyi planlanmış "kurumsallaşma"ları için devlet ve sivildeki aklıselim, donanımlı, işin ehli, eğitimli, liyakat sahibi insanların bireysel ve ekip olarak ciddi, samimi adımlar atması; kurumsallaşmanın "insan"a, vatana, devlete, insanlığa getireceği kazançların iyi anlaşılması... Ülkede her alanda ehil kişilere ve liyakat sahibi olanlara işlerini yapabilecek fırsatların sağlanması.

4. İnançlı ve / veya inançlara saygılı, analitik düşünen hür insan olmanın bağımsız ve güçlü bir devletin adalete, hakka, hukuka, insan haklarına, üretici ve uzlaşı kültürüne sahip insanları ile ortak değerlerle çerçevesi belirlenmiş "aynı amaçlar" etrafında toplanılmasının bir sonucu olduğunun farkına varan, farklı hayat görüşlerinin, hayata dair farklı tarz ve fikirlerin güçlü devletin sigortası olduğunu iyi anlamış, farklılıklarını barış ve dostluk döneminde ülkesinin ve kendisinin gelişmesi için, devletin iç / dış tehlikelere karşı da ortak savunma çözümlerini bulabilmek için kullanan iyi eğitimli, kültürlü, donanımlı, sağduyu sahibi, dürüst, kişilikli insanlar yetiştirmek... Yani insanımızın her alanda hakikaten, objektif, güçlü terbiyesi ve eğitimi.

5. İnsanın / insanlığın ortak değerleri için, kaliteli, şahsiyetli vatandaş ve evrensel donanıma haiz insan olmaları için, insanlık adına yürekli çalışmalara imza atmak için -her alanda-; ulusal ve uluslararası düzeyde, siyaset üstü ya da küçük çıkarların küçük öbekleri anlayışı terk edilerek çeşitli fikir ve hayat tarzlarının "insanlık noktasında" bir araya gelebileceği platformlar ile devleti, milleti, insanı güçlendirecek vizyonu geniş eğitim, kültür, araştırma, bilimsel projeler ve sosyal stratejiler konularında bağımsız, standartlara sahip kurum, kuruluşların kurulması...

Haydi, samimi yürekler ve akıllar... Gün, bugündür. Evet, yapacak çok şey var... Hayırlısı...  

(15 Temmuz 2016 gecesi  ve sonrasında –yaklaşık bir aydır, hemen her gün- 15 Temmuz üzerine  kaleme aldığım   2 Ağustos 2016  tarihli yazımdan…)  

Not: Tarih 15 Temmuz 2020. Hâlâ bu konularda çok açığımız var. Uyanmak gerek…

Rânâ İSLÂM DEĞİRMENCİ –ANKARA