Düzenlenen açılış törenine İlçe Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Belediye Başkan Vekili Ömer Oral, İlçe Emniyet Müdürü Metin Cebeci, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Muhammet Aslan, belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurs öğretmenleri ve kursiyerler katıldı.

Türkiye’de Adıyaman, Denizli, Diyarbakır, İstanbul ve Tekirdağ olmak üzere 5 ilden 18 Halk Eğitim Merkezinin seçildiği projeye Adıyaman’da merkez Halk Eğitim Merkezi, Kahta ve Besni Halk Eğitim Merkezleri seçildi.

Açılışta konuşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Muhammet Aslan, "Kurumumuzda gerçekleştirilen projeden 25’i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 25’i de Suriyeli olmak üzere toplamda 50 kadın katılımcı yararlanmaktadır."dedi.

Aslan, başvuruların ilan yolu ile proje şartları annlatılarak başvuruların alındığını vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Gerek vatandaşlarımızın, gerekse Suriyeli vatandaşların seçiminde büyük bir hassasiyet gösterilerek ilan yolu ile proje şartları anlatılarak başvurular alınmış olup, vatandaşlarımız kapsamında 215 başvuru, Suriyeli vatandaşlar kapsamında da 96 başvuru alınmıştır. Toplamda 311 başvurudan kriterler dahilinde 50 kişi Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği marifeti ile tespit edilerek açılan kurslarımıza kayıtları gerçekleştirilmiştir.

Proje çerçevesinde kurum bünyesinde el sanatları, ev tekstili, giyim üretim teknolojileri ve kadın giyim modelist yardımcılığı dalında olmak üzere iki farklı meslek alanında eğitim verilmektedir."

-PROJE 3 AŞAMADAN OLUŞMAKTADIR

Birinci aşama projeye seçilen Suriyeli vatandaşların A 1 ve A 2 düzeyinde Türkçe öğrenmelerini sağladıklarını belirten Aslan, "İkinci aşama; projeye seçilen vatandaşlarımıza ve Suriyeli vatandaşlara yukarıda ifade ettiğimiz meslek alanlarında mesleki beceri kazanmalarını sağlamak, üçüncü aşama ise proje ortaklarının teşvikleri ile projeye katılan kursiyerlerin ilgili sektörde istihdamlarına erişebilmelerini sağlamaktır.

Ayrıca Türk vatandaşları ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin sosyal uyumlarını sağlamak projenin önemli hedeflerinden birisidir.

Projenin kursiyerlerimize ve vatandaşlarımıza ekonomik getirisi ise, A1 ve A2 Türkçe dil kurslarına katılan Suriyeli vatandaşlara her kurs saati için saatlik belirli bir ödeme yapılıyor olması, meslek kurslarına katılan Suriyeli ve Türk vatandaşı kursiyerlerimize 2020 yılı asgari ücretinin yarısı miktarınca ödeme yapılacak olması. Meslek kurslarını bitiminde proje ortaklarının ilgili meslek alanlarında kursiyerlerin istihdamına yönelik sektörle görüşmesi ve uygulayacakları teşvik ile iş bulma imkânı elde edecek olmaları. Usta öğretici, tercüman, sosyal destek uzmanı, proje asistanı, vb. alanlarda bir çok vatandaşımızın geçici de olsa istihdam sahibi olmalarına imkan sağlamasıdır. “şeklinde ifade etti.


Kaynak:PHA