Kiyas, zeytinyağının tuz ruhu ile buluştuğunda rengi değişmiyorsa yine bu şekilde saf olduğunun anlaşıldığını öte yandan 0 ile -6 derecede dolapta kristalleşirse gerçek zeytinyağı olduğu anlaşılacağını vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Gıda laboratuvarlarında birçok değere bakılmaktadır. Şimdi en doğru yöntem bu ama halk arasında da 0 ile -6 derecede dolaba konup zeytinyağı eğer kristalleşirse Zeytinyağının gerçek zeytinyağı olduğu anlaşılıyor. Yine zeytinyağı bir bardak suyun üzerine konup zeytinyağı üzerine çıkıyorsa böyle bir yöntem ile de zeytinyağının en azından biraz daha gerçek zeytinyağı olduğu anlaşılıyor. Tuz ruhu ile buluştuğunda rengi değişmiyorsa yine bu şekilde zeytinyağının saf olduğu ile ilgili genzi yakması konusunda bunun gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz.

Zeytinyağının kokusu zaten baskındır, kendine has bir kokusu var.Halk arasında da bu tür birkaç basit kontrolle zeytinyağının saf olduğu anlaşılabilir. En doğru yöntem bizim gıda laboratuvarında en doğru tahliller yaparak gıda kodeksimize uygun olup olmadığı tespiti tarafımızca yapılmaktadır. Eğer piyasaya zeytinyağı olarak sürülüp zeytinyağından başka bileşenler varsa biz zaten taklit ve tahrişte ilgili firmalar hakkında yasal işlem başlatıp kaldırılmasını sağlamaktayız."

"Türkiye'de zeytin yetiştiriciliği alanında 20’inci sıradayız"

Adıyaman'da dikili zeytin ağacı alanı bakımından 27 bin dekar alana sahip olduğunu ve  20'nci sırada olduğunu 4 bin 400 ton zeytin üretimi yapıldığını belirten Kiyas, şu bilgileri verdi:

"İlimizde zeytin dikili alanlarımız 27 bin dekar bu 27 bin dekar Türkiye'de zeytin yetiştiriciliği alanında 20'nci sıradayız yine zeytin üretimi alanında 4 bin 400 ton zeytin üretimi yapmaktayız. Bu konuda da Türkiye’de 21’inci sıradayız üretim yapılan iller arasında.

İlimizde ayrıca zeytin işleyen zeytinyağı üretimi sağlayan 4 adet işletmemiz bulunmaktadır. Hem bu işletme sayılarımızda bir artış var hem de zeytin dikili alanlarda bir artış var. Çiftçilerimiz daha çok en verimsiz arazilerde zeytin yetiştiriciliğine yönelmektedir. Zeytin veriminde bu yıl yaklaşık yüzde 20 civarında bir düşüş yaşandı bu hem zeytinyağının üretimine olumsuz yansıdı, hem de normal zeytinin veriminin düşüklüğüne sebep oldu.

2020 verilerimiz henüz ocak aynı da netleştiriyoruz geçen yıl 400 ton olan üretim miktarımız bu biraz düşecektir muhtemelen 3 bin 800, 4 bin ton arası düşecektir ama bizim zeytin dikili alanlarımız her yıl gittikçe artmaktadır."

Kaynak:PHA

Editör: TE Bilişim