Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Mariana Nikolova İstanbul'a yaptığı ziyarette, Türk tur operatörlerine Bulgaristan'ın kış turları, kayak sporları, dağ yürüyüşleri, dağcılık ve daha pek çok faaliyetleri Pandemi döneminde de gerçekleştirebileceklerini söyledi. Beraberinde getirdiği Turizm Müdürlüğü Uluslararası İşbirliği ve yatırımlar direktörü Nikolay Kostov, Bulgaristan Baş konsolos Toshko Tomov ve ticari Konsolos Ivaylo Stanev ile birlikte ziyaretini gerçekleştiren bakan, geçen kış 47.000'den fazla Türk turistin ülkelerini ziyaret ettiğini ve bu sezondaki yabancı ziyaretlerin yüzde 9'unu temsil ettiğini sözlerine ekledi. Türkiye'den gelen misafirlerin yurt dışından gelen kış ziyaretleri sıralamasında altıncı sırada yer aldığını ve eminim ki ortak çabalarımızla daha yüksek bir yere çıkabileceğimizin altını çizdi.

Bakan Nikolova, Türk tur operatörlerinin temsilcilerine Bulgaristan Turizm Bakanlığı’nın sağlık yetkilileriyle işbirliği içerisinde kış tatil yerlerini turistlerin maksimum güvenlik önlemleri alarak uyum içinde çalışacaklarına dair güvence verdi. Pandeminin önlenmesi ve azaltılması hususunda tüm protokolleri takip edeceklerini ve bundan taviz verilmeyeceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı, Bulgaristan hükümetinin, sınırları olabildiğince açık tutmaya çalıştığını, çünkü turist cirosunu korumak için Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her ekonomik açıdan son derece önemli olduğunu söyledi.

Görüşmede, Türk tur operatörleri önümüzdeki kış sezonunda Bulgaristan'a turist göndermeye hazır olduklarını doğruladılar. Tur-id (Turizm İşbirliği Derneği) Denetçisi ve aynı zamanda Türkiye’de Bulgaristan’a yapılan organizasyonlarda bir çok acenteyi temsil eden Miratus Travel sahibi Nejdet Hamzaoğlu’nun Türkiye acenteleri adına söz aldığı konuşmasında Türkiye’de bizi temsil eden kurumlardan gerekli desteklerin sağlanamadığını dolayısıyla yeni işbirlikleri oluşturmak ve yardımlaşmak adına Derneklerin kurulmaya başlandığından bahsetti. Bakan Nikolova’nın derneklerin bu gibi işbirliklerine hakkı var mıdır sorusuna ise Tur-id denetmeni Hamzaoğlu türkiye de kurulu bir çok dernekteki üyelerin işadamlarından oluştuğunu ve topluluklar halinde bir arada çözüm arayışlarını bu vesile ile sağladıklarını ifade etti.

Hamzaoğlu’nun diğer bir sorusu ise pandemi artışından kaynaklı sınırların kapatılması ve bölge ziyaretlerinin otel iptallerinin oluşmasında iade güvencesinde destek olmalarını istedi. Bu konuyla ilgili Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Mariana Nikolova kesin ve tam destek alacaklarının taahhüt etti. Gerek Vizeler konusunda gerekse konaklama ve yerel destekleri konusunda en uygun koşulların sağlanacağının sözünü vererek, dünyada pek az yerde teknolojik imkan olan yüz tarama sistemi ile kayıpları, kazaları ve bun benzer kayak sporları ile ilgili durumların önlenmesi için belli bir mesafede bir sisteme konulduğunu, herkesin rahatça ülkemizi ziyaret edebileceğini ifade etti.

Turizm İşbirliği Derneği temsilcisi Hamzaoğlu’nun Bulgaristan hükümetinden turizmciler adına talep ettiği konuların cevapları için 17 Kasım tarihinde yapılması planlanan Bulgar-Türk çevrimiçi İş forumunda yanıt alacaklarını ifade etti.
Bakan Nikolova toplantıya katılan Karaca Turizm, Koşukavak Turizm, Bemol tur, Herrez, Nevin Çalışkan ve Tur-id Dernek denetmeni ve Miratus turizm İşletme sahibi Nejdet Hamzaoğlu’na teşekkür etti. Tur operatörleri de sayın bakana ilgi ve destek tekliflerinden dolayı minnettar olduklarını şükranla bildirdiler.