Kıbrıs Barış Harekatı yıldönümlerinin ve Şehitler Haftasının da kutlandığı bir mekan olan "Çamdüzü Kıbrıs Şehitliği Hatıra Ormanı" nın yapımı ve teknik özellikleriyle ilgili bilgi yapım aşamasında bir bültende şöyle yer almış:
"Kıbrıs Çamdüzü Barış Harekâtı Hatıra Ormanı İnşaatı Devam Ediyor
(Silifke Eğitim ve Haber Bülteni Ocak-1976 Sayı:25)
Bilindiği gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Orman Bakanlığı’nın Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında şehit olan subay, astsubay, erat ve sivil personelin hatıralarını devamlı canlı tutmak arayışı ile kurulmasını emrettikleri “Çamdüzü Kıbrıs Barış Harekâtı Şehitleri Hatıra Ormanı ve Mesire Yeri” Silifke İlçesinin yedi kilometre kuzeyinde Silifke-Mut ve Silifke-Gülnar yolu arasındaki Çamdüzü mevkiinde kurulmaktadır. Orman üç bin üç yüz dekarlık bir alanı kaplamakta, bunun doksan dekarlık kısmı şehitlik yerleşim alanı, üç bin iki yüz on dekarlık kısmı da şehitlik tampon bölgesi olarak ayrılmış ve çalışmalara altı ay önce başlanmıştır. Doksan dekarlık şehitlik yerleşim alanında; bir müze binası, bir idare binası, on beş metre genişliğinde yetmiş metre uzunluğunda giriş yolu, giriş yolunun sonunda elli çarpı elli ebadındaki bin beş yüz metre karelik tören alanı, ayrıca on çarpı on ebadında yeteri kadar şehitlik parselleri, otuz beş dekarlık ağaçlandırma, yer örtücü bitkiler ve çimenlik sahaları oluşturmaktadır.
İnşaatın proje keşif bedeli 3.758.506 (Üç milyon yedi yüz elli sekiz bin beş yüz altı) Türk Lirasıdır. İnşaat hızla devam etmektedir. Arazi hazırlanmış, kaba tesviye yapılmış, dozerle derin sürüm yapılmış, giriş yolu kort aplikasyonları, giriş aile kort tesviyesi, parsel patikalarının uygulaması bitirilmiştir. İhata duvarı ve bordür taşları hazırlanıp yerine konmuştur.
Bu güne kadar projenin uygulamasının 1.750.000 (Bir milyon yedi yüz elli bin) lira sarf edilmiştir.
Tüm inşaatın 20 Temmuz 1976 tarihine kadar bitirilip Kıbrıs Barış Harekâtının ikinci yıl dönümünde törenle hizmete girmesine çalışılmaktadır."
Çalışmalar bitirildikten sonra düşmandan ele geçirilen tank, top, obüs gibi savaş gereçlerinin konduğunu ve girişe müze yapıldığı biliniyor. Ancak 2014 yılında Savaş gereçlerinin (Tank) iletişimsizlik sebebiyle Toroslar Belediyesi tarafından götürülmüştü. Daha sonra getirilerek yeniden yerine konulmuştu. Müzedeki eserler ise Mersin'de kurulan Deniz Müzesine götürülmüştü. Şimdi müze dediğimiz bina boş duruyor.
Fotoğraf İnternet ortamında mapio.net'ten alınmıştır.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gökyüzü ve açık hava