Çanakkale Savaşı için "Bedr'in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi" demişti Mehmet Akif. Türk'ün aslanları Çanakkale'de vatan toprağını kanları ile sularken o günün siyasal İslamcıları İstanbul'da keyif çatıyorlardı.

Çanakkale Zaferi'nin en acı tarafı da sivil veya asker yüksek tahsilli Türk aslanlarının şehit olmasıdır.

İngiliz gemileri 9 Ocak 1916'da Gelibolu sularını terk etti. Ama bu son gidişleri olmadı. 13 Kasım 1918'de yeniden geldiler.

Çanakkale Boğazı'ndan güle oynaya geçtiler,
Mustafa Kemal Paşa, Adana treninden inip Haydarpaşa rıhtımına ayak bastığında düşman gemilerinin zafer bayrakları açmış şekilde toplarını sağa sola çevirerek İstanbul limanına girdiklerini, Türk olmayan azınlıkların da sevinç çığlıklarıyla karşı sahilleri çınlattığını görünce:

"Geldikleri gibi giderler" diye gürledi.

İşgal yıllarında İstanbul'da bir el silah bile patlamadı. İngiliz ve Fransız taburları İstanbul caddelerinde tören yürüyüşü bile yaptılar. Şeyhül İslam, medrese hocaları, keyif çatan bütün siyasal İslamcılar işgal askerlerine sarık salladılar. Hepsinin özeti İskilipli Atıf'ın Alemdar Gazetesindeki şu cümlesidir:

"Devletin ve İslamın anahtarını İngiliz'in eline vermekte hiçbir beis yoktur."

İngilizlerin İstanbul İşgali 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. 6 Ekim 1923'te ise Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı.

Anadolu'da bir manga Yunan askerinin uzaktan yürüyüp gittiği yerlerde bile "Düşman/Yunan işgalinden kurtuluş günleri" kutlanır.

Sahi, İstanbul'u İngiliz işgalinden kim kurtardı?..
İşgal yıllarında İngiliz'e ve onun maşası Damat Ferit Hükumetine hangi İslamcılar destek verdi?

"İstanbul'un işgalden kurtuluş günü" niye kutlanmaz?..
Çünkü bu kurtuluşun baş rolünde Mustafa Kemal Paşa vardır.

Çünkü İngiliz'in İstanbul'u bırakıp gittiğine üzgündürler.
Edirne için "Edirneyi Enver alacağına Bulgar'a kalsın" demişlerdi.

İstanbul için de "İstanbul'u Kemal Paşa alacağına İngiliz'e kalsın" dediler mi acaba?