3 Nisan 

İyi pazarlar. Hepinizin mübarek Ramazan ayınızı tebrik ederek sözlerime başlamak istiyorum. Gurbet ellerinde Ramazan ülkemizdeki gibi olmasa da bizler de buradaki vatandaşlarımız ile o manevi iklimi yaşamaya çalışıyoruz. 

Geçtiğimiz haftanın çalışmalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 

NATO’nun yeni strateji belgesi üzerinde çalışmak üzere Prag’da düzenlenen seminer vesilesi ile Romanya’nın Prag Büyükelçisi Sayın Antoeneta Barta’nın ve Norveç Büyükelçisi Sayın Robert Kvile’nin evsahipliğinde düzenlenen davetlere icabet ederek NATO Genel Sekreter Yardımcısı ve Romanya eski Dışişleri Bakanı Sayın Mircea Geoana başta olmak üzere tüm misafirlerle fikir alışverişinde bulunduk.

Cevro Enstitüsü evsahipliğinde düzenlenen “Küresel İstikrarda NATO’nun Değişen Rolü” başlıklı toplantıya katıldık.  Estonya Eski Cumhurbaşkanı Sayın Kersti Kaljulaid, Çek Dışişleri Bakanı Sayın Jan Lipavski, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mircea Geoană ve akademisyen Prof. Jamie Shea ve diğer misafirler ile güncel gelişmeleri değerlendirdik.

Pardubice şehrinde Erasmus+ programı kapsamında eğitim gören öğrencilerimizden Sayın Umut Kaan Demirtaş bizi ziyaret ederek tavsiyelerimizi aldı.

Ülkemizin Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avustralya tarafından kurulan MIKTA’nın Mart 2022 ile Mart 2023 arası dönem Başkanlığını üstlenmesi vesilesi ile MİKTA üye ülke büyükelçilerini resmî konutumuzda Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte ağırlayarak fikir teatisinde bulunduk.

Erasmus+ programı ile Prag’a eğitime gelen Van Erciş Mehmet Murat İşler Anadolu Teknik Lisesi öğretmen ve öğrencilerini kabul ederek gençlere başarılar diledik.

Türkiye ile Çekya arasındaki ikili ticaretimize katkıda bulunan ve prefabrik bina teknolojileri konusunda dünyanın önde gelen firmalarından KARMOD firmasının yöneticileri Sayın Ömer Yazganarıkan ve Sayın İbrahim Ethem Narin, Sefaretimizi ziyaret ederek, biz ve Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile fikir alışverişinde bulundular.

Mesai arkadaşlarımızla Büyükelçiliğimiz bahçesinde yapılan personel toplantısında önümüzdeki dönemde gerçekleşecek üst düzey ziyaretler ve kültürel etkinliklerin planlamaları hakkında görüş alışverişinde bulunduk. 

The Bussiness Soirée Dergisi tarafından düzenlenen “Diplomatic Evening of Qatar” adlı etkinliğe icabet ederek başta Çekya Ulaştırma Bakanı Sayın Martin Kupka ve Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Jiří Kozák olmak üzere etkinliğe katılan konuklar ile güncel gelişmeleri değerlendirdik.

Prag Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zdenek Hrib’in evsahipliğinde düzenlenen geleneksel diplomasi toplantısına katıldık. Başkanlığını yürüttüğümüz İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkeler Prag Sefirleri grubu adına Başkan Hrib’ten şehirde çok ihtiyaç duyulan bir Müslüman Mezarlığı kurulması için destek istedik.

Büyükelçiliğimiz personeli ve Türk Dernekleri yöneticileri bir araya gelerek önümüzdeki dönem düzenlenecek "Türk Kültür Festivali" ve diğer kültürel etkinlikler konusunda fikir alışverişinde bulunduk.

İkinci Dünya Savaşı sırasında toplama kampı olarak kullanılıp, artık müzeleştirilen, Prag’a 1.5 saat mesafedeki tarihi Terezin Getto’da Slovakya’dan toplama kamplarına ilk insan nakliyatının 80. Yıldönümü nedeniyle Slovakya ve İsrail Büyükelçilikleri’nin himayesinde müze yönetimi tarafından düzenlenen anma törenine katıldık.

Avrupa’nın en tarihi yüksek eğitim kurumu olan Charles Üniversitesitesi’nde Çek Cumhuriyeti Meclis Başkanı Sayın Marketa Pekarova Adamova ve Senato Başkanı Sayın Miloš Vystrčil’in yanısıra Estonya Meclis Başkanı Sayın Jüri Ratas, Letonya Meclis Başkanı Sayın Inara Mūrniece ve Litvanya Meclis Başkanı Sayın Viktorija Čmilyté-Nielsen tarafından açılışı yapılan “Çek Baltık Yüzyılı” temalı konferansı takip ettiK ve katılımcılarla fikir alışverişinde bulunduk.

Ülkemizin farklı üniversitelerinden Erasmus programı kapsamında Çekya’nın Pilsen şehrinde eğitim alan gençlerimizi ağırlayarak öğrencilerin gözlemlerini dinledik.

Avrupa Birliğinin Erasmus+ programı çerçevesinde Prag’a gelen Etimesgut Satı Kadın Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerini Büyükelçilik resmî konutumuzda ağırladık ve farklı konularda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Çek Cumhuriyeti'nin 5. büyük kenti olan Liberec’e günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdik. Liberec Belediye Başkanı Sayın Jaroslav Zamecnik ve ekibi tarafından yakın alakayla karşılandık. Ziyaret münasebetiyle gerek Valilik binasına gerek Belediye Sarayına Türk bayrağı çekilmiş olmasından dolayı çok duygulandık ve teşekkür ettik.  Liberec ile Bursa arasında yeniden bir kardeş şehir ilişkisi kurulması için girişimlerimiz sürecek. 

 Liberec ziyareti kapsamında Bölge Eyalet Valisi Martin Puta’yı da ziyaret ederek valilik şeref defterini imzaladık. Almanya ve Polonya sınırına yakın olması nedeniyle yüksek miktarda Ukrayna’lı mülteci ağırlayan Liberec, nano tekstil ve otomotiv sanayisinin yoğun olduğu bir bölge. Teknik mühendislik branşlarında verdiği iyi eğitimle tanınan Liberec Teknik Üniversitesinde, Türk öğrencilerimiz de eğitim görmekte. Liberec Bölge Valisi Sayın Půta ziyareti için bize şükranlarını sunarak Türkiye ile işbirliği potansiyellerini önemsediklerini vurguladı.

Liberec şehrinin en merkezi noktasında, Belediye binasının tam karşısında yıllardır Lokanta adı ile Türk mutfağını tanıtan Alanya’lı Kemal EKMEKCİOĞLU adlı vatandaşımızın davetine icabet ederek gösterilen konukseverlik için teşekkür ettik. Restoran ekibi Liberec’e ilk kez bir Türk Büyükelçisinin gelmesi ve şanlı bayrağımızın gün boyu belediye sarayında dalgalanmasından gurur duyduklarını ifade ettiler.

Hepinize keyifli bir hafta sonu diliyorum. Yeni haftanız güzel geçsin. Ramazan ayının bereketinden bolca istifade etmenizi diliyoruz. Kalın sağlıcakla