Bugünkü demeci "TBMM eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, " Cumhuriyet ve demokrasi olmasa köyde 40 dönüm arazisi olan, yedi çocuğu olan fakir fukara bir aile çocuğu gelecekte TBMM Başkanı olamazdı." ifadelerini kullandı."

Buna benzer övgüler çok oluyor. İmparatorluğun en güçlü olduğu dönemlerde yetenek ve zeka sahibi olmak yükselmenin biricik yoluydu. Enderun mektebini lütfen okuyunuz. Cumhuriyeti övülecekse başka misallerle övmek lazım. Osmanlı imparatorluğu ile karşılaştırırsak bu tespit boşa çıkar

Osmanlı'da çok önemli bir sadrazam Ali Paşa Mısır çarşısında kapıcılık yapan Ali Rıza efendinin oğludur. Sadrazam Mehmed Rüşti Paşa fakir bir kayıkçı Hasan Ağa'nın oğludur. Sadrazam Hüseyin Avni Paşa Gelendost köyünden çiftçi Ahmet efendinin oğludur. Sadece üç misal değil onlarca sayabiliriz. Osmanlı Osmanlı hanedanı dışında aristokrasiye düşmandı. Köle çocukları sadrazam olabilirdi. Bir köle cariye de sultan!

Cumhuriyeti övülecekse gerçek nitelikleriyle övülmelidir. Cumhuriyette ortak akıl ortak kamuyararı geçerli olması esastır. Cemil Beyiin başarıları şahsi, yeteneklerinden siyasi kıvraklığından kaynaklanıyor.

Cemil Beyin başarısının arkasındabir cumhur yani bir halk desteği olduğunu söylemek mümkün değil. Cumhurun görüşünün sorulduğu 12 Eylül öncesi AP ve CHP delege seçimleri olsaydı 40 yıl siyasette olabilir miydi? Anadolu Vakfındaki bir konferansında siyasetteki başarısını espiri katarak şöyle izah etmişti "Tam bir fesat işi o işin ilmini de çok iyi biliyorum."