Yüce ALLÂH!

"Selâmı yayın!"diyor..

Bu manada!

İSLÂM DINİ;Bir Selâm,Barış Ve Tevhit dinidir..

O da! Sevgi,Yaklaşma,Kucaklaşma,Birleşme,HâlleşmePaylaşma,Helâlleşme-Kardeşlik,Huzur, güven ve mutluluk)demektir,ki-Ancak;Asla "SAVAŞI" değil, Ve elbet toplumsal bir"BARIŞ-CİHAT VE İNFAK" ortam Ve sisteminin "İNSAN VE İHSAN" eksenli yapısını inşa ve ihyâ edilerek tam ve eksiksiz bir şekilde "HAYATA" uygulanmasını önerir..

Ancak!

Elbette,Bir çok insan burada "BARIŞ" sözünün ne anlama geldiğini bilmekle beraber, "CİHAT" sözcüğünü de,(İslâm dininin bu konudaki-İLÂHİ HÂK MESAJININ-gerçek anlamıyla örtüşmeyen) geleneksel bir yaklaşımın da etkisinde kalarak; Genellikle "SAVAŞ" demek olduğunu düşünür..

Halbu ki!

"CIHÂT" kelimesi,sözlük anlamıyla her ne kadar "SAVAŞ,SAVAŞMAK,MÜCADELE ETMEK" demek olsa da-Dini/KÛR'ÂNİ mesajı itibariyle;İNSANI, öncelikle kendi "NEFSİNE" karşı dik durmaya, direnmeye yani "CEHT EDEREK"azimli ve kararlı bir şekilde ona 'DİRENMEYE" Ve onun kötü arzu ve hevesini kırarak "ISLÂH ETMEYE" yönelik çok anlamlı/Mecazi bir "İLÂHİ DAVETİ" içerir..Ancak gerektiğinde elbet(BAKARA/190'dan başlayarak 196 Ayetler arasındaki(5/Ayet),bize hangi halde gerçek "SAVAŞ" manasinda "CİHATI" kullanmak gerektiğınin ip uçlarını veriyor ki;O bile aslında "CIHATI" daha çok "DÜŞMANA" karşı savaşmak yerine,Onun pozisyonuna karşı "SABIR/SEBAT" göstererek "POZISYON" almak ve düşmanlar saldırmadıkça-onunla savaşmamak manasında yani "SAVUNMA" amaçlı olarak kullanılmıştır..

O halde!

İSLÂM dini bir "SAVAŞ" değil,şüphesiz ki önce Nefsine karşı "CİHAT" yaparak-Ceht edip azim ve kararlıkla direnerek-onu gemleyip "ADAM" etmek Ve (Yüce HÂKKIN)emrinin de bir gereği olarak;SANA bahşetmiş olduğu "NİMETTEN" yani (AKIL,İLİM,İRFAN VE MAL) zenginliğinden Senden artan kısmını-Toplumun"MAHLUKATIN" fayda ve yararına-harcanmak nafakalandırmak üzere sevgi ve şefkatle "İNFÂK" etmek-Onunla paylaşmaktır..

Yani!

İSLÂM dini;

-Sınırsız.

-Sınıfsız,

-Sömürüsüz,

-Savaşsız bir "DÜNYAYI,DEVLET VE HAYAT SİSTEMİNİ KURMAYI(İNSANA) VADEDER..

Elbet!

Bunu da ancak;ADAM OLANLAR ANLAR-Çünkü; ADAM OLAMAYANLARIN NE ALLÂHTAN,NE DE DINDEN-KÛR'ÂN VE PEYGÂMBERİNDEN NE DE ONUN SELÂM VE KELAMINDAN ASLA HİÇ BİR NASİP VE İNTİSABI YOKTUR.(Allâh bilir)..