Bugünlerde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin eski rektörleri nden Kemal Kurdaş ın hatıralarını okuyorum. 1968'de Vietnam Savaşı bütün hızıyla devam ediyor, Amerikan halı usulü bombardımanla (yani bomba değmemiş yer bırakmama) Vietnam'da bombalamamış tek bir taş bile bırakmıyor. Fransa'da başlayan öğrenci hareketleri Türkiye'ye de sirayet etmiş. Bu sırada Amerika Ankara'ya Vietnam kasabı diye bilinenRobert William Komer'i büyükelçi atamış büyükelçinin en büyük arzusu Orta Doğu Teknik Üniversitesini ziyaret etmektir. Hatta bir gün gayri resmi ziyarette de bulunur. Ancak kimliğini açıklamaz fakat rektör Kemal Kurdaş onu atlatmaya çalışır. Çünkü Orta Doğu Teknik Üniversitesi ziyareti durumunda olaylar çıkacağından endişelenmektedir. Üç defa randevu talebinde bulunur en sonunda 1969'da bu randevu verilir, ziyaret üniversite yönetimi tarafından çok gizli tutulmuştur büyükelçiye Öğlen yemeği verilecektir bu yemeğe davet edilen sadece dekanlardır onlara bile rektörün bir arkadaşı geleceği söylenmiştir.

Bu gizliliğe rağmen öğrenciler bir saat bile dolmadan rektörlüğün önünde toplanırlar büyükelçinin arabasını yakarlar. ardından Faruk Sükan üniversiteye polisle girip öğrencileri dağıtacağını söyler. Rektör bu taşkınlıkta can kaybı olacağını söyleyerek karşı çıkar, müsaade etmez. "Olaylara karışan birkaç tane zorbadır, onları da tespit ettik, der. fakat Faruk Sükan saatler sonra arayarak rektöre sinkaflı küfürler eder, rektör de altta kalmaz. Fakat rektörün bir sözü dikkatimi çekiyor 'sizin maksadımız başbakanı( Süleyman Demirel) zora sokup istifa ettirmektir. Gerçekten Faruk Sükan Demirel hükümetinin bütçesine Evet oyu vermeyip Adalet Partisi'nden ayrılan 41'lerdendir. Daha sonra Demokratik Parti'nin kurucusudur.

Yine 12 Mart'a kadar Süleyman Demirel Amerika'nın Haşhaş ekimine yasakla!, talebine direnmektedir. Demirel "benim köyümde bile haşaş ekiliyor. Nasıl yasaklayabilirim?" Amerikan elçisi "traktörü alacaksın ardına pulluğu takacaksın tarlayı süreceksin"Demirer der ki "traktörü bulmak kolay da onu sürecek vatan haini bulmak kolay değildir'

Demirel'in bu direnişi üniversitedeki öğrenci hareketleri 12 Mart'a bahane hazırlar.