Deva Partisi genel başkanı Ali Babacan

‘Medyanın tepeden tırnağa özgürleşmesinden yanayız’

Deva partisi genel başkanı Ali Babacan Adıyaman il kongresi için geldiği Adıyaman’da basın ve medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Gazetecilerle sohbet şeklinde geçen soru cevaplı toplantıda Babacan ‘medyanın Türkiye’de tepeden tırnağa özgürleşmesinden yanayım ‘ dedi.

Babacan konuşmasında şunları söyledi ‘

Şu an yaşadığımız sorunların temelinde bir zihniyet problemi vardır. Hakkı, adaleti, dürüstlüğü, liyakati ilke edinirseniz inanın her şey çabuk düzelir.

Biz düzelteceğiz. Söz veriyoruz!

DEVA Partisi düzeltecek!

Değerli arkadaşlar,

Biz her gittiğimiz şehirde, muhakkak yerel basınla bir araya geliyoruz. Bugün burada da Adıyaman basınımızın güzide temsilcileriyle sohbet ediyoruz..

Biz bir ülkenin demokrasisinin düzelmesi için, o ülkenin medyasının tepeden tırnağa özgürleşmesi gerektiğine inanıyoruz.

Ama bu değişim ta en tepeden başlamalı arkadaşlar. Eğer siyasetin tepesinden medyanın tepesine telefon giderse, “şu yazıyı beğenmedim, onu işten kovun” denilirse olmaz.

Bu uygulamalar oto sansüre yol açar. Meslektaşının başına geleni gören gazeteciler özgürce yazamaz, haber yapamaz. Bu iklim, insanların düşüncelerini özgürce ifade etmesini engeller. Bu da medyada tek sesliliğe yol açar.

Değerli arkadaşlar,

Yeni yapılan bir düzenlemeye göre, gazetecilerin yıpranma hakkından faydalanabilmeleri için, basın iş kanunu kapsamında sigorta yaptırmaları ve İletişim Başkanlığı tarafından basın kartı almaları gerekiyor.

İletişim başkanlığı dediğimiz de hani şu propaganda makinesi olarak çalışan kurum var ya, o…

Oysa anayasa mahkemesi, 25 Aralık 2019’da dedi ki, yıpranma hakkında basın kartı olup olmamasının bir önemi yoktur.

Biz, gazeteciliğin çok zor şartlarda yapılan bir meslek olduğunu biliyoruz.

Gazeteciler kar kış dinlemeden, sabahtan gece yarılarına kadar haberin peşinde koşarlar. Haberin saati olmaz, haberle yatıp haberle kalkarlar.

Bu ağır ve yıpratıcı koşullar altında çalışan gazetecilerimizin fiili hizmet süresi Zammından faydalanabilmesi de basın kartı şartına bağlandı.

Böyle olmaz arkadaşlar. Biz tüm gazetecilerimizin sosyal haklarına mutlaka

sahip çıkacağız.

Yerel basınımız da bu kötü yönetimden nasibini fazlasıyla alıyor.

Zaten ağır krizde olan ekonomiye pandemi de eklenince yerel basının ilan ve reklam gelirleri neredeyse durma noktasına geldi.

Tirajlar düştü. Firmalar reklam vermez oldu.

Yerel basının önemli gelirlerinden biri olan basın ilan kurumu ilanlarının da azalmasıyla, basılı yerel gazetelerimiz büyük bir zarara uğradılar.

Biliyorsunuz baskı maliyeti de arttı. Ortadan kaybolan yakın akraba bakanın dolara bakmadığı süreçte, dolar aldı başını gitti, kağıt ve mürekkep masrafları fırladı.

Çalışan maaşları, SGK primleri, kira, stopaj, vergi falan derken, gelirler de azalınca yerel basınımız büyük bir kriz yaşamaya başladı.

Biz yerel basınımıza da derhal destek sağlanmasını istiyoruz.

Bugünkü iktidarın iş bilmezliği ve kötü yönetimi yüzünden yerel basınımız ekonomik krizin sancılarını böyle yoğun yaşamamalı.

Biz yerel basınımıza da faizsiz kredi desteklerinin verilmesini, taksitlerinin en az bir sene geri ödemesiz yapılandırılmasını öneriyoruz.

Yerel basınımızın birikmiş SGK ve vergi borçlarının faizsiz olarak ötelenmesini öneriyoruz.

Ayrıca yerel kanallarımızdan alınan uydu bedellerinde indirim yapılmasını ve yine yerel kanallarımızdan alınan RTÜK payları bir süre alınmamasını öneriyoruz.

Yerel basın, demokrasimiz için su gibi önemli. Yereli de sustururlarsa, hayal alemine mahkum edecekler bizi. Propaganda aygıtlarını kullanarak, yandaş kanallarını kullanarak farklı bir ülke gösterecekler. Biliyorsunuz bunu yapan ülkeler var.

haberlere engel olunan bir ülkeye yatırımcı gelmez

Ama biz buna müsaade etmeyeceğiz. Yerel basınımızın da sesi olacağız.

Biz hem dijital hem de yerel basınımızın desteklenmesi gerektiğini çok iyi biliyoruz.

Medyasına baskı uygulanan bir ülkeye, haberlere engel olunan bir ülkeye yatırımcı gelmez; o ülkenin ekonomisi de düzelmez.

Biz basın özgürlüğü için, demokratik kamuoyu için buradayız.

DEVA Partisi ifade özgürlüğünün, haber alma hakkının ve basın özgürlüğünün

yanındadır ve her zaman yanında olacaktır. ‘ dedi.