Dünya pandemi döneminden güvenle çıkması için çaresizce, çareler arıyor. Dost veya düşman ülke demeden, el ele covid-19 aşısını bulmaya, koronavirüs ten kurtulmaya çalışmakta. Birinci ve ikinci dalgaların aşıları bulundu ve tescillendi. Dünya turizm örgütü ve dünya sağlık örgütünün ortaklaşa çalışmaları sürüyor. Dünya da ülkeler arası seyahatlerde güvenlik, aşı  sertifikaları ile sağlanması önemsenmekte.

Dünya sertifika konusunda ikiye bölünse de, aşı sertifikası olmayanın karantinası uzun süreceğe benziyor. Buraya kadar her şey, dünya nın ortak çıkarı olduğunu söyleye biliriz. Ne var ki tescillenmiş aşıları yaptıranlara, verilecek sertifikanın uluslar arası güvenilirliği sorgulanmalı mı. Nasıl bir sertifika şekillendirilmeli. Kontrolünde nasıl bir özelliği olmalı. Çağın gereksiniminden mutlaka yararlanılarak sorunlar çözülecektir.

Dünya ülkelerinin geçerli sayabileceği geniş bir ağ portalinde, QR kod uygulaması henüz ufukta görülmemektedir. Ülkeler salgın hastalıklardan çıkmaya çalışırken, sahtekarlar seyahatin yolunu bulmuş durumda. Havaalanlarında sahte aşı sertifikaları ile dolaşımlar tespit edilmeye, cezalarlada caydırıcı olmaya çalışılmakta. İsviçre, pazartesiden beri İsviçre'ye giren tüm hava yolcularından uçağa bindiklerinde negatif PCR testini geçmelerini istedi. Bu, yerel havayolu veya havaalanı personeli tarafından da kontrol edildi. İsviçre tarafında, testlerin kalitesi veya test sertifikalarının şekli ile ilgili herhangi bir bilgi olmadığının zorluklardan bahsetti.

Sahte PCR test sonuçlarının ilk raporları tespit edildiğinde, uluslar arası boyut aldığı görüldü. PCR test sahtekarlığındaki boşluk her ülkenin ortak sorunu durumda. AB polis otoritesi Europol'ün iletişim başkanı Jan Op Gen Oorth SRF radyosundan "Sahte testler olduğu İngiltere, İspanya, Hollanda, Fransa ve Danimarka'dan PCR davalar var" açıklaması yaptı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, uluslararası seyahatleri açmak için QR kodlarını kullanacak "küresel bir mekanizma"  gerekliliği olası gerekli diyor.

Bu sahte test sertifikalarından bazılarıda çevrimiçi olarak sipariş edilebiliyor. Ayrıca, Paris Charles de Gaulle havaalanı gibi, doğrudan uluslararası havaalanlarından geçmesi için gerçekleştirilen sahtekarlığa farklı bir boyut kattı. Sertifikaların standart açıklaması olmadığından, üretimleri nispeten kolay. Şu anda hiçbir bağlayıcı uluslararası standart veya test sonuçları için kabul edilmiş formlar bulunmamakta. Ancak: Sahte bir test sertifikası satın alan ve kullanan herkes kovuşturmaya tabi tutuluyor.

Op Gen Oorth, "Böyle bir kriz, organize suçun para kazanması için ideal bir durumdur"  diyor. Polis çatı kuruluşları Europol ve Interpol çok sayıda suiistimaller den korkuyor. Bunlar yalnızca yerleşik suç örgütlerinden değil, aynı zamanda kendiliğinden gelişen suç ortak girişimlerinden de gelebilir.

Pandemi dönemi olumsuzlukları iyi yönde olumu fırsata çeviren, değerli girişimcileri takdir etmemek mümkün değil. Bu dönemde ekonominin yavaşlamasına sızlanmak değil, çözüm önerileriyle bulunduğu konumdan kurtulmak gerekir. Kurt köşeye sıkışınca nasıl kurtulacağını değil, nasıl mücadeleden galip çıkacağını düşünür. Turizmciler içinde çok kullanılan deyimdir, işinin erbabı ve eski kurt tur diye. Şimdi dünya turizminin tek merkeze bağlı alınacak kararlar ile şekillenmesi zorunludur. Pandemi sürecinden çıkış yolu, bilgi ve deneyimlerin analizinden çıkacak sonuçları, uygulamaya koyma dönemidir. Geleceğin turizm anlayışı, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal iletişimlerin daha güçlü olduğu bir dünya dileğimizdir.

Sevgi ve saygılarımla

Haydar ÇETİN

Side Noble Palace Hotel

Genel Müdür