EROL URAS

Doğum:Silifke-1936 Vefat:12 Nisan 2021

Hemşerimiz dünyaca ünlü tenor Erol Uras 1936 yılında Silifke’de doğdu.

Sanatçı, 47 yılı aşkın süren sanat yaşamında oratoryo, opera, operet ve müzikli oyun 30'dan fazla eserin başrolünde yer aldı, kendisi için bestelenen veya düzenlenen eserlerin de dâhil olduğu birçok eseri ise dünyada ve Türkiye'de ilk kez seslendirdi.

Erol Uras, İstanbul Belediye Konservatuvarında şan eğitimi aldı, ardından İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünde Türk Halk Müziği Programı'nda master yaptı.

Münir Nurettin Selçuk'un Türk Müziği Konservatuvarında öğrencisi olan sanatçı,1962'de korist olarak girdiği İstanbul Şehir Operası'nda 1965'te solist oldu ve 1970'te kapanıncaya kadar da baş tenor olarak görevini sürdürdü. 1980'de "Deutsche Oper Berlin"de bir süre çalışan Uras, ünlü orkestra şefleri ve Leyla Gencer'le opera eğitimini sürdürdü.

Türkiye'deki etkinliklerinin yanı sıra, Avrupa'nın birçok ülkesinde opera, resital, senfonik konser ve oratoryo performanslarında yer aldı. Başta Otello, Aida, Il Travatore, Andre Chenier, Turandot, Carmen, Maça Kızı, Cavalleria Rusticana ve I Pagliacci operaları olmak üzere 30'un üstünde başrol oynadı. Pek çok kayıt çalışmasına ve prömiyere (gösteriye) imza attı.

1992'den beri İTÜ Devlet Konservatuarı’nda Öğretim Görevlisi olarak çalışan Uras, Tosca'dan Heybeli'ye, Tura Şarkıları ve Yunus Emre albümlerinin kayıtlarında yer aldı.

Dünyanın önemli müzik dehalarından Clauspeter Koscielny - Orpheus (Almanya), Mayıs 1993’te O’nu izlediğinde şöyle bir yorum yapmıştı: "İstanbul operası, kadrosunda Erol Uras gibi bir tenora sahip olma şansından ötürü mutlu olmalıdır. Uras, sahnede hazinesini, bitip tükenmeyen tiz tonlarını öylesine müthiş kullandı ki, Nessun Dorma'dan sonra aniden bir alkış tufanı koptu…"

Sanatçı, 1973'de katıldığı İstanbul Devlet Operası'ndaki görevini 2003 yılında bırakarak emekli oldu. Emekli olduktan sonra da zaman zaman başrolde yer almaya devam eden sanatçı, Tango Turco adlı bir albüme de imza attı.

Ünlü sanatçı Erol Uras geçtiğimiz günlerde 12 Nisan 2021 tarihinde vefat etti.

Vefatı Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ' Opera tarihimizin en önemli tenorlarından Erol Uras’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyoruz. Sanat camiamızın başı sağ olsun.' Açıklamasıyla duyuruldu.

Vefatı sanat çevrelerinde büyük bir üzüntü yarattı. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü tenor Murat Karahan, sosyal medya hesabı paylaşımında, merhum Erol Uras için şunları kaydetti:

"Türk opera tarihinin gelmiş geçmiş en önemli tenorlarından, ustamız, duayenimiz, sanatındaki üstün başarılarının ve muhteşem sesinin yanında, eğitimciliği ile de opera sanatına büyük katkılar sunmuş, insanın içini ısıtan sıcacık, müstesna kişiliği ile bizlere her zaman rol model olmuş çok değerli Erol Uras hocamızı kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyorum. Kendisine Allah'tan rahmet, değerli ailesine ve opera camiamıza baş sağlığı diliyorum."

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Sanat Yönetmeni Suat Arıkan ise, yaptığı açıklamada, üzüntüsünü şu sözlerle paylaştı:

"İDOB'da solist olarak göreve başladığım 1981'de Erol Uras ile Tosca'da bir araya geldik. O tarihten itibaren, "Yunus Emre Oratoryosu", "9. Senfoni", "Othello", "Il Trovatore", "Kerem ile Aslı" ve "Macbeth" gibi birçok oyunda ve konserde beraber sahne aldık. O kadar çok anımız oldu ve o kadar çok üzerimde etkisi olan bir abimdi ki. Gerçekten Türk operasının en önemli kilometre taşlarından biriydi. Sadece sesiyle değil, oyunculuğu ve etrafına yaydığı sinerjiyle de çok önemliydi. Kaybı çok acı verici. Söyleyecek bir şey bulamıyorum."

Bir 1 kişi görseli olabilir