Sovyet Rusyasının yayılmacı çar dönemlerini hatırlatan emperyalist aklı,uygulama yeteneği sadece savaşabilir silah güçü ile ifade edilemez.
İkinci Dünya Savaşı ndan sonra dünya Amerika ve Sovyetler öncülüğünde (buna Çinide katabiliriz) dünyayı istedikleri gibi yönetmek adına,oluşturdukları sistem Ukrayna işgal faaliyeti ile yeni bir aşamaya girmiştir.
Bu yeni durum ülkelerin silah vurucu güç kapasitelerini de düşündüğümüzde geçmiş sicillerine bakarak bize çok net fikirler veriyor.
Bu fikirden hareketle yaşadığımız tecrübeler bize göstermiştir ki ne Amerika’nın ne de Rusya’nın dünya genelinde yaptıkları yapacakları hamleler birbirlerinden habersiz ve anlaşma dışı olması mümkün değildir.
Amerika Ukrayna hareketi üzerinden Avrupa kıtasını kendisine NATO ve enerji yönünden bağımlığını kullanarak kontrollü altına almak İçin hamleler yaparken Ukrayna İşgali ile hamlelerini değişik bir boyutalara taşıyan Rusya’da eski Sovyet sınırlarıyla alakalı olduğunu ifade eden niyetini açıkça belirtilmiştir.
Bu durum Amerika ve Rusya’nın karşılıklı anlaşma yapmadan yapacakları birşey değildir.
Bu karşılıklı anlaşmanın kotları ,karşılıklı açıklama ve hamlelerinde gizlidir.
Dikkat ederseniz ABD  kendi yönetim ve kontrollü ile AB Ülkeleri ve başka ülkeleride yanlarına alarak Rusya’ya ciddi yaptırımlar kararı alıyor görünüyorlar.
Görünüyorlar diyorum çünkü bu kelimeyi bilerek kullanıyorum bu alınan kararların dünya ekonomisi sermaye dolaşımı ve diğer tedarik zincirlerini düşündüğümüz zaman uygulanabilir kabiliyeti hemen hemen yok gibidir.
Amerika ve Avrupa birliği ülkeleri bir devlet İçin uygulamaya koydukları yaptırımları çoğu Rusya ve Putin muhalifi olarak bilinen  Amerika’da ve Avrupa’da bulunan adına oligart denilen Rus sistemi ve yönetimi için tehlikeli görülen iş insanlarına karşı uyguluyorlar.
İnsan hakları demokrasi ifadelerinin örnek merkezi olarak gösterilen bu ülkelerin uluslararası hukuk sözleşmelerini ve ülkelerin kendi iç hukuk kriterlerini hiç yokmuş gibi davranarak iş insanlarının mal varlığına sermaye ve kullandıkları kara ve deniz araçlarına hukuksuz bir şekilde el koymaları 
Mevcut Rus Sistemini ve Putin’i sorunsuz bir şekilde ayakta tutma İçin gizli güçlendirme, girişimleridir.
Ne demek istediğimi empati yaparak anlamamız mümkündür.
Mesela biz iki devlet olarak halklardan bağımsız ülkeyi yönetenlerin almış olduğu karar ile Almanya ile savaşa girmiş olsak Almanya’da ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan ülkelerin katma değerine katkıda bulunan bir çoğuda vatandaşlık sahibi insanların mal varlığına el koymak ne kadar hukuki ve adaletlidir.
Uygulanmaya çalışılan kamuoyuna açıklanan yaptırımlarında uygulanabilir kabiliyeti yok gibidir.
Bunlar birer planlanmış satranç hamleleridir.
Artık bundan böyle Avrupa dahil, bütün ülkeler kendi savunma ve güvenlik politikalarını  yatırım ve işbirliğini yeniden gözden geçireceklerdir.
Birleşmiş milletler güvenlik konseyi daimi üyeliği statüsü güvenilirliğinden uzak yeni bir yapılanmanın olması gerekliliği ile karşı karşıya kalınmıştır.
NATO’nun tamamen Amerika’nın kontrolünde  bir teşkil olduğu anlaşıldığından 
Ülkeler için nato üyesi olup olmamak konusu her ülke tarafından ciddi manada yeniden sorgulanacak .
karar alma üye olma yapısı mecburen yeniden revize edilecektir.
Ukrayna işgali Dünya ülkelerinin stratejik ve jeopolitik önemleri kadar Ekonomilerinde tarımda
teknolojik bağımsızlık ve yeterlilikleri önemli bir politik var oluş sebebi sayılacaktır.
Bu son durumdan başta ülkemiz olmak üzere Çin ve benzeri ülkelerin karlı çıkacağı aşikardır.
İlan edilen yaptırımlar ile birlikte Bir çok Amerika ve Avrupa şirketi bu yaptırımları
Nasıl menfaatlerine çevirecekleri konusunda çalışmalara ve görüşmelere başlamışlardır bile.
Bu konuyu biz ülkemiz açısından düşünürsek bizim açımızdan da bu olayla ilgili çok ciddi menfaatler elde etmemiz mümkündür.
Türkiye’nin bu yaptırımlarda farklı duruşu Akıllı politikalar uygulanarak bu durum faydaya dönüşebilir.
Mesela bir çok rus tedarik şirketi dünyayla olan ticaret ilişkilerini Türkiye üzerinden sağlayabilirler.

Rus uçaklarının Sürdürülebilir olmasa dahi bir çok dünya devletinin hava sahasını kapatması neticesinde Türkiye bu açıdan da kurulacak şirketlerle yapılacak bayrak değişimi neticesinde çok ciddi kazanımlar elde edebilir.
Gerek Rusya gerekse Ukrayna ülkemizin vazgeçeceği başka ülkelerin iddia ettiği gibi izole edeceği ülkelerden değildir.
Oyun kurucular bu savaşı kimseye sormadan kendilerince bir program dahilinde başlatmışlardır ama bundan sonra ülkelerin bir menfaat çatışması içerisine gireceği gerçeği ile dünyanın karşı karşıya kaldığı bir gerçektir artık.
Bu rus hamlesini iyi okumak lazım .
Boğazlar Sözleşmesi’ni değiştirme konusunda Amerika birleşik devletleri ile anlaşmış bir Amerika Rus akıl ittifakı ile karşı karşıya kalabiliriz.
Bir hesap ve bu hesaplara dayalı bir bölüşümün olduğu gerçeğini görerek çok dikkatli ve stratejik akılla hareket etmemiz gerekiyor.
Güçlü ülkelerden medet uman bağımlı ülke olmak,yerine İstiklal ve İstikbal’inin  şuurunda geleceği güçlü olarak planlayan bir ülke olmak mecburiyetimiz vardır.

              M.Tuğrul Türkeri