Sizlere bir İslam büyüğünden söz edeceğim: Ebu Zer.

İslam ülkelerinde bu isim üzerinde pek durulmaz çünkü Ebu Zer’in eleştirel bakışının başkalarında örnek olmasından korkulur. Hele ki o İslam ülkesi dikta yönetimi altında ise Ebu Zer yasaklı bir isimdir.

***

Ahbar, Yemen Yahudilerindendi. Halife Osman’ın danışmanıydı. Bir gün Osman kalabalıklara sordu:

“Bir insan malının zekâtını verdikten sonra onda bir kimsenin, fakirlerin hakkı kalır mı?”

Halife Osman’nın danışmanı, o günün Hayrettin Karaman’ı olan Ahbar hemen sesini yükseltti:

“Hayır kalmaz!.. Malının zekâtını veren kimse dilerse gümüşten saray bile yaptırabilir.”

Orada bulunan Ebu Zer öfkeyle ayağa kalkıp sesini yükseltir:

“Ey yalancı Ahbar, benim dinimi sen mi öğreteceksin bana?.. Allah’ın mal biriktirmeyi yasakladığını ve hayır yolunda harcamayı emrettiğini bilmez misin?.. Bak Bakara Suresi 177. Ayette diyor ki: ‘Yüzlerinizi doğu ve batı yönüne çevirmeniz hayırda iyilik değildir. Allah’ın sevdiği kişi malını, Allah’ı hoşnut etmek için yakınlarına, yetimlere, fakirlere, yolda kalmış gariplere, isteyenlere, boyunduruk altında bulunup hürriyetine kavuşmak isteyen kölelere ve esirlere verendir.”

Bu konuşmadan Halife Osman rahatsız olmuştu. Osman’ın bakışlarını kendi üstünde gören Ebu Zer bu kez yönünü halifeye çevirir ve ona şöyle seslenir:

“Osman bana Allah’ın ayetlerini okumamı yasaklıyor. Allah’ın emrini terk edenleri ayıplamamı mı engellemek istiyor. Allah’a yemin olsun ki, kılıcın keskin tarafını boynuma dayasanız ve ben de o anda bir hakikati dile getiriyor olsam, bunu yaparım asla geri durmam”.

Bu Ebu Zer’in son tartışması oldu. Gelinen süreçte Halife Osman tarafından son sürgünü olan Rebeze çölüne gönderilir ve yolda türlü zorluklar içerisinde yaşamanı kaybeder.

Ebu Zer Allah’ın bir lütfu ile bugün Türkiye’de yeniden dünyaya getirilse derhal tutuklanır, Arabistan’da dünyaya getirilse asit kazanında eritilir, çünkü İslam Ülkelerinde eleştirel düşünce geleneği yoktur, kör biatçılık beyinlere ayrık otu gibi yerleşmiştir.

Tırmızi’nin rivayetine göre İslam Peygamberi Ebu Zer hakkında şöyle demiştir:

"Gök kubbenin altında ve yeryüzünün üstünde Ebu Zer'den daha doğru sözlü kimse yoktur".

İslam Peygamberi’nin öğütünü Halife Osman da dinlemediğine göre bugünkü diktatörler hiç dinlemez.

Alper Aksoy

Bir şunu diyen bir yazı '"Tek hurmayla beslenen peygamber" ve "yamalı cübbe giyen Ömer" hikayeleriyle halkı kandırıp, kendileri için saray ve villalar inşa ettiler." İranlı Düşünür Ali Şeriati' görseli olabilir