Gölbaşı'da "Türkistan’da Neler Oluyor" Konferansı

Gölbaşı Türk Ocakları ve Türk Eğitim-Sen temsilcilikleri Doğu Türkistan’da neler oluyor konulu konferans düzenledi.

Adıyaman Gölbaşı ilçesinde Türk Ocakları ve Türk Eğitim-Sen ilçe temsilciliği tarafından “Türklerin Ata Yurdu Doğu Türkistan’da neler oluyor?” isimli konferans düzenlendi. Belediye konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Belediye Başkanı Yusuf Özdemir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Şeyh Özdemir, Sosyal Hizmetler Müdürü Arif Özdemir, Adıyaman Türk Ocakları Başkanı Gökhan Dursun, Adıyaman Türk Eğitim-Sen Başkanı Şemsettin Ağar, Besni Türk Eğitim-Sen Temsilcisi Fuat Akdeniz, Gölbaşı Ülkü Ocakları Başkanı Metin Çırakoğlu, siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri katıldı. 

Konferansa Ankara Üniversitesi öğretim üyesi, Doğu Türkistan doğumlu Doç. Dr. Erkin Emet konuşmacı olarak katıldı.

Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Müslüman Uygur ve Kazak Türklerine yapmış olduğu asimile politikaları ve insan hakları ihlallerini anlatan Doç. Dr. Erkin Emet: “Doğu Türkistan da yaşanan olayları anlatmadan önce, Anadolu Türkleri tarihten bugüne kadar Doğu Türkistan Türkleri için önemli bir güç kaynağı olmuştur. Bu gün her bakımdan Türkistan Türklüğü Türkiye’den beslenmektedir. Bu gün de ben sizlere Doğu Türkistan da yaşanan bir insanlık dışı uygulamalarını belgeleri ile anlatacağım.”  dedi.
Doç. Dr. Erkin Emet konferans boyunca Doğu Türkistan’da Çin devleti tarafından yapılan insan hakları ihlallerini, ibadet yasaklarını, dil yasaklarını, yaşam haklarına yapılan müdahaleleri ve milyonlarca Türk’ün toplama kamplarında tutulduğunu belgelerle anlatan Emet, önemli fikir adamlarının ise terör suçlaması ile idam cezaları aldığını belirtti. Ayrıca bölgede yaşayan Müslüman Uygur ve Kazak Türklerinin yurtdışına çıkışlarının engellendiği yurtdışına çıkanların ise tekrar ülkeye çağırarak toplama kamplarında tutulduğunu belirtti.
Konuşmasının son bölümlerinde Doç. Dr. Emet,  Doğu Türkistan’da yaşanan trajik olayların bir soykırım politikası olduğunu, bu nedenle de Türklerin Ata Yurdu olan coğrafyada Müslüman Türk kimliğinin varlığını sürdürmesi için, milletimizin bu konuda duyarlı olmasının önemini anlatarak, Gölbaşı halkına da bu duyarlılığı için teşekkürlerini sundu.


Kaynak:PHA