MATSO, Antalya Tarım ve Orman il Müdürlüğü işbirliği “Kırsal Kalkınma hibe ve destekleri” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. MATSO Otogar Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantı yoğun ilgi gördü. Toplantının açılışında konuşan MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, , “Manavgat’a hibe ve destek miktarı artırılmalıdır” dedi. Tarımın son zamanlarda daha profesyonel şirketlerin yatırım yaptığı bir sektör haline geldiğine vurgu yapan Boztaş, “hem aile çiftçiliğinin yaşaması hem de bizim üyelerimizin, özellikle şirketlerimizin bu sektöre yatırım yapmaları çok sevindirici bir şey” dedi.

ÜRETİMDEKİ ARTIŞ DESTEKLERE YANSIMADI

Manavgat’ta 423 bin dekar alanda tarımsal üretim yapıldığına kaydeden Boztaş, Özellikle son yıllarda muz üretimi başta olmak üzere narenciyede, susamda, keçiboynuzunda çok ciddi artışlar var. Şu an için Manavgat’ta 2019 projeleri tamamlandığı zaman 221 firma tarafından 5 bin 200 dönüm kapalı aşanda muz üretimi gerçekleşecek. Bölgede en fazla Manavgat’ta artıyor. Bu artışları hibe ve desteklere baktığımız zaman, aynı oranı yakalayamamışız. 2017 ile 2018 yılı arasında üretimde yüzde 43’lük artış olmasına rağmen hibe ve desteklerde de yüzde 8.6, ‘de kalmışız. Gelen projelere biraz daha esnek davranılması ve Manavgat daha çok yatırım alsın arzu ediyoruz. Manavgat’ta daha çok hibe desteği verilmelidir.  Manavgat tarımı ülke ekonomisine, üretim odaklı ekonomi söylemlerinin yoğunlaştığı bir süreçte daha fazla artı değer kazandıracaktır” diye konuştu.

ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMALIDIR

Muz üretiminin özellikle Manavgat’ta olmak üzere tüm bölgede artış gösterdiğini anlatan Başkan Boztaş, 2017 yılında Manavgat'ta muz üretim alanı 1.240 dekarken bu rakam 2018 yılında yaklaşık yüzde 174,2 artarak 3.400 dekar olmuştur. 2017 yılında Manavgat'ta muz üretimi 9.920 ton iken bu rakam 2018 yılında yaklaşık yüzde 174,2 artarak 27.200 ton gerçekleşmiştir. Rakamlar, muz sektöründeki yatırımların olumlu seyrini ortaya koyarken, bu güzel gelişme paralelinde karşımıza dikkat etmemiz gereken bir kavram olan Üretimde Planlama çıkıyor” dedi.

Hem tarımın tüm kollarında hem de sanayide üretim fazlalığı olduğuna işaret eden Başkan Boztaş, hem devletin hem de yatırımcımızın zarar görmemesi için devletin üretim planlaması yapması gerektiğini söyledi.

TARIM SEKTÖRÜNÜ DAHA İLERİYE GÖTÜRMEK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise tarım sektörünü daha da ileri götürmek için çaba gösterdiklerini belirterek “sektörün içerisine yeni müteşebbisler nasıl katarız diye hep bir gayretimiz var” dedi.

Son zamanlarda tarıma dönüş anlamında Manavgat ölçeğinde profesyonelleşme ve örnek bir ilçe olduğunu vurgulayan Müdür Özen “ hangi ürün olursa olsun fazla üretmekten korkmamalıyız. Bu işin pazarlama kısmı devreye girmeli” dedi.

MANAVGAT’A AYRI BİR ÖNEM VERİYORUZ

Müdürlük olarak Manavgat’a ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Özen, “Manavgat’a 13. Etap kırsal kalkınma hibe ve desteklemelerinin tanıtımı için geldik. Manavgat’a bu noktada ayrı bir önem veriyoruz. 2016-2018 yıllarına baktığımız zaman kırsal kalkınma desteklemelerine en fazla müracaat özellikle son 2018 yılında Manavgat ilçemizden yapılmıştır. Bizim hedefimiz 2019 yılında yani 13. Etaba da Manavgat’ın kendi rekorunu kırıp yine ilimizin en fazla müracaat eden ilçesi olmasını istiyoruz. İnşallah önceki yıllarda yapılan müracaatların üstünde bir müracaat olur, biz Manavgat’a en fazla desteği veririz diye düşünüyorum” diye konuştu.

Daha Sonra Kırsal Kalkınma Şube Müdürü İzzet Kaş, Kırsal kalkınma hibe ve desteklerini anlatan bir sunum yaptı. Sunum sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı. Toplantı sonunda MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Antalya Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ve Kırsal Kalkınma Şube Müdürü İzzet Kaş, Manavgat’ın yöresel ürünlerinden oluşan hediye takdim etti.

Haber:R.Kıymaz