Salman, Perre Haber Ajansı Muhabirine açıklamada, 2019 yılında, Türkiye genelinde ve Adıyaman'da esnaf sayısında bir azalma olduğunu söyledi.

-"0,4 BUÇUKTAN ESNAFIMIZA KREDİ VERİYORUZ"

Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş ondan sonra Adıyaman olmak üzere en çok Yeni Adıyaman Esnaf Kefalet Kooperatifi olarak esnafa katkı sağladıklarını dile getiren Başkan Salman, şunları dile getirdi:

"Dünyada ki gidişata baktığımız zaman, gerek bölgemizde ki sıcak bölgelerde, Orta Doğu'da savaş yanı çıkıklarının olması, yani İran’ın Amerika ile, Iraktaki, Suriye’de ki veya Libya'da Türkiye üzerinden yapılan oyunların olmasına rağmen bugün de Esnaf Kefalet Kooperatifleri olarak gerek yani hazine bakanımızın gerekse de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla esnafın bakış açısı biraz daha farklı.

Şuanda geçmiş dönemde dikkat ederseniz, 2,5 olarak kredi veriyorduk, ikinci limit de birazcık daha piyasada sarsılmalar olunca 0,8’e çıktı dolayısıyla sonrada 6’ya bugün itibariyle 2020 yılının ilk ayında 0,4 buçuktan Esnaf Kefalet Kooperatifleri olarak, biz esnafımıza kredi veriyoruz."

Başkan Salman, 100 bin lira alan birinin geçmiş dönemde 30, 35 bin lira farkını ödediğini anımsatarak, "Şuanda 100 bin lira aldığı zaman 20 bin liraya yakın tekabül ediyor. Şuan da Allah var yani, doların, dövizin, altının ve borsanın yükselmesinden dolayı gerek yani Hazine Bakanlığı'nın esnafa sıcak para 0.4 buçuktan göndermesi şuanda da elimizde mevcut olan dosyalar var. Halen de dosyalar alıyoruz, bizde bir esnaf teşkilatı olarak bir esnaf sivil toplum örgütüne, hükümetin bu adımı attığından dolayı bizde kendilerine teşekkür ediyoruz."diye konuştu.

 -150 BİN LİRAYA KADAR KREDİ İMKANI

Salman, şuanda mevcut olan Esnaf Kefalet Kooperatifinde kredisi olmayan veya yeni bir kredi çekmek isteyen ve yeni kayıt olmak isteyen kişinin 3 ay beklemek zorunda olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Yeni maliye kaydını yapmış, sicil kaydını almışsa hangi meslekte olursa olsun, 3 ay bekler. Bunun yanında taşıma ile ilgili yani minibüs tır, otobüs, kamyon bu gibi araçlara ise aynı günde verebiliyoruz, 3 ay beklemesine gerek yok.Şuanda mevcut olan esnaf kardeşlerimizin sizin aracılığınızla şuanda 0,4 buçuktan veriyoruz.

Evraklarını yani bir teminatı varsa ya da bir kefilini getirdiği takdirden itibaren, biz kendilerine 150 bin liraya kadar, bir miktar kredi veriyoruz 5 senedir. Bu 1 yıllıkta olabilir, 2 yıllıkta olabilir yada 5 yıllıkta olabilir. Bunun ödeme planlarını 1 aylıkta var 3 aylıkta var, bunu gelen esnaf kardeşimizin arzusuna bağlıdır, bu arzusuna göre biz kendilerine bu gün dosyalarını getirsin 10 gün içerisinde kendilerine bu konuda katkı sağlayabiliriz. Şuanda paradan yana hiçbir sıkıntı yok yeter ki esnaf kardeşlerimizin yani bazı sıkıntıları varsa yerine getirmeye çalışıyoruz."

2020 yılının hayırlı olması dileyen Salman, "Esnaf kardeşlerimizin yani önümüzdeki süreçte her hangi bir sıkıntıları olduğu müddetçe kooperatif olarak biz kendilerine her türlü katkı sağlamaya çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz."dedi.