Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından profesyonel anlamda yatırım yapmak isteyenlere rehber niteliğinde 3 yıl önce hazırlanan "Muz Yetiştiriciliği" raporu günlenerek yeniden yayınlandı.

MUZ RAPORUMUZA WEB SAYFAMIZDAN ULABİLİRSİNİZ

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş,  güncellenen raporun, başta Manavgat olmak üzere muz sektörünün dünya, Türkiye ve Antalya'daki durumu, üretimdeki, ihracattaki, ithalattaki yeri ele alındığını söyledi. Raporda muz serası tesis, üretim maliyeti, gelir hesabı, Muzun Türkiye, Antalya ve Manavgat’taki durumuna ulaşılabileceğini kaydeden Boztaş, raporda Manavgat üretim miktarı ve muz yatırımı için hazırlanan örnek fizibilite raporunun da yer aldığını ifade etti.  Boztaş, raporumuza MATSO’nun web sayfasında yer raporlar bölümündeki  https://www.matso.org.tr/images/raporlar/muz-raporu-2019.pdf linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz” dedi.

“ÜRETEN, BÜYÜYEN VE TÜM ÇARKLARI DÖNEN MANAVGAT EKONOMİSİ TEK HEDEFİMİZDİR”

Güçlü ekonominin en önemli koşullarından biri de bütün sektörlerde dengeli bir büyümeyi sağlamak olduğunun altını çizen Boztaş, “Ekonomi kenti Manavgat, turizmde, ticarette büyürken tarımda da büyümek zorundadır. Bu düşünce, " Ekonomimizi daha güçlü kılmak, dinamik hale getirmek, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak için bugün muz, yarın başka sektörlerle, istihdam alanları ile çeşitlendirmek ve zenginleştirmek mecburiyetindeyiz. Üreten, büyüyen ve tüm çarkları dönen Manavgat ekonomisi tek hedefimizdir” diye konuştu.

“DEVLET TARAFINDAN ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMALIDIR”

Devlet tarafından "Üretim Planlaması" yapılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Başkan Boztaş, “Manavgat’ta 2017 yılında muz üretim alanı 1.240 dekarken bu rakam 2018 yılında yaklaşık yüzde 174,2 artarak 3.400 dekar olmuştur. 2017 yılında Manavgat'ta muz üretimi 9.920 ton iken bu rakam 2018 yılında yaklaşık yüzde 174,2 artarak 27.200 ton gerçekleşmiştir. Rakamlar, muz sektöründeki yatırımların olumlu seyrini ortaya koyarken, bu güzel gelişme paralelinde karşımıza dikkat etmemiz gereken bir kavram olan Üretimde Planlamayı çıkıyor. Tarım sektörü başta olmak üzere ekonominin her alanında yatırımcının, tüketicinin ve ülke ekonomisinin zarar görmemesi için Devlet tarafından "Üretim Planlaması" yapılması hayati önem taşımaktadır. Bu planlama, üretimin tüm aşamalarını kapsamalıdır” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim