Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, parlamentoya seçildiği günden beri çözüm bekleyen, kangren olmuş çözümü konusunda elinden gelen her türlü çabayı gayreti gösterdiğini belirterek, Adıyaman'ın tütün konusunda çok ciddi bir mağduriyet yaşadığını ve kenevirin Adıyaman'da ekilmesi konusunda izin verildiği taktirde Adıyaman ekonomisinin canlanacağını söyledi.

-"KANGREN OLMUŞ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA ELİMDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUM"
Sorunların parlamentoda gündemleşmesi, kürsüde ifade edilmesi noktasında elinden gelen çabayı gösterdiğini belirten Tutdere,"24 Haziran seçimleriyle birlikte Adıyaman'ımızın milletvekili olarak parlamentoya seçildim. Parlamentoya gittiğim günden bu yana gerçekten Adıyaman'ımızın bugüne kadar çözüm bekleyen, kangren olmuş sorunların çözümü konusunda elimden gelen her türlü çabayı gayreti gösteriyorum. Sorunların parlamentoda gündemleşmesi, kürsüde ifade edilmesi noktasında elimden gelen çabayı gösteriyorum, Burada yerel örgütlerimizle birlikte koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı aynı tempoyla aynı sistemle devam ettireceğiz."dedi.

-"TÜTÜN İÇİN YASA TASARISI HAZIRLADIM"
Şuanda Adıyaman'ın yoksullukla, işsizlikle pençeleştiğini belirten Tutdere,"Adıyaman tütün konusunda çok ciddi bir mağduriyet yaşıyor Adıyaman'ın ekonomisinin temel omurgası tütündü.Tütüne gelen yasaklar, tütün üzerinde oynanan oyunlar şuanda ilimizi ekonomik anlamda olumsuz etkilemiştir. Şuanda Adıyaman yoksullukla, işsizlikle pençeleşiyor. Bunun en büyük sebebi özellikle tütün üzerinde oynanan oyunlar. Tütüne gelen yasaklardır. Bunun aşılması noktasında da parlamentoda çalışma içerisindeyiz. Ben tütündeki yasakların kaldırılması noktasında bunu da ilk kez sizin aracılığınızla paylaşıyorum, önümüzdeki hafta bir yasa teklifi hazırladım. Bunu da meclise sunacağım. 5607 kaçakçılık yasasındaki hapis cezaların kaldırılması ve gerekli çalışmayı yürüteceğiz. Tarım Bakanlığı'ndan randevu istedik. Önümüzdeki veya bir sonraki hafta Tarım Bakanıyla da bu hususu görüşeceğiz. Bu aralar kooperatiflerle ilgili yönetmelik çalışmaları var. Hem o yönetmelik çalışmalarıyla ilgili düşüncelerimizi ve halkın beklentilerini Sayın Bakanımıza ileteceğiz hemde bu yasakların kaldırılması noktasında çaba gösterilmesi konusunda görüşeceğiz."şeklinde konuştu

-"KENEVİR İZİN VERİLMESİ ADIYAMAN EKONOMİSİNİ CANLANDIRACAKTIR"
kenevir bitkisi sadece üretimiyle tohumuyla değil birlikte burada bir takım sanayi yapılmasında söz konusu olacağını aktaran Tutdere,şöyle devam etti:

"Kenevir gerçekten Adıyaman'da izin verilmesi noktasında iklimi, toprağı bu bitkinin yetiştirilmesine çok müsait. Bu durumda zaten tütün yasaklarıyla birlikte tarımın, sulama projelerinin hayata geçirilmemiş olması, tarıma olan diğer desteklerin azlığı noktasında zaten Adıyaman can çekişiyor. Hiç olmazsa kenevir bitkisinin burada yetiştirilmesine izin verilmesi, Adıyaman tarımını, Adıyaman ekonomisini canlandıracaktır. Biliyorsunuz kenevir bitkisi sadece üretimiyle, tohumuyla değil onun gelmesiyle birlikte burada bir takım sanayi yapılmasında söz konusu. Belki kağıt fabrikaları, belki onun tohumundan, yağ üretimine dahi ve bir takım yan kuruluşların, sanayi tesislerinin kurulmasını da beraberinde getirecektir. Adıyaman'daki işsizliğe birazcık istihdam alanı oluşturmasıyla işsizliğe çözüm getirecektir. Bunların hepsi önemli, biz bunların üzerinde ciddi anlamda çalışacağız, duracağız. Özellikle komşu il Malatya'ya kenevir izninin verilip Adıyaman'a verilmemiş olması ciddi anlamda bir ayrımcılıktır. Hükümet maalesef bugüne kadar çevre illerle kıyasladığımızda Adıyaman'a bu konuda hakikaten yarımcılık yapıyor ve Adıyaman'ın bu tür şeylerden faydalanması noktasında Adıyaman hak ettiği katkıyı yapmıyor."

-"ADIYAMAN GERÇEKTEN BUNU HAK ETMİYOR"

"Özellikle yine tarımla ilgili bir örnek vereyim; Şanlıurfa'da kullanılan elektrikte yüzde 67 indirimle veriliyor ama Fırat'ın bu tarafında çiftçilerimiz mesala Adıyaman ovasında, Besni ovasında biz bundan faydalanamıyoruz. Kayıp kaçakta oran olarak en düşük elektriğini düzgün ödeyen bir Adıyaman halkı var ama indirimli elektrikten faydalanamayan bir Adıyaman halkı var. Bunlar ciddi çelişkiler. Bu çelişkilerin giderilmesi, çiftçilerimizin, tarımla uğraşan insanlarımızın devletin bu imkanlarından faydalanması noktasında biz parlamentoda da çalışmalar yapıyoruz. Bundan sonra yapmaya devam edeceğiz. Örgütümüzle birlikte, sizlerle birlikte, bundan sonraki süreci de en iyi şekilde değerlendirip Adıyaman'ın sorunların çözümüne katkı sağlayacağız. Çünkü Adıyaman gerçekten bunu hak etmiyor. Adıyaman insanıyla, doğasıyla bulunduğu konum itibariyle hak ettiği yerde değil. Kamu hizmetlerinden istediğini alamadı şuanda hükümete her türlü desteği verdi ancak hükümetten hiç bir şey alamadı."

-"ADIYAMAN GERÇEKTEN HAK ETTİĞİ YERE GELMESİ NOKTASINDA HER TÜRLÜ GAYRETİ GÖSTERECEĞİM"

"Özellikle geçen Sayın Bülent Tüfenkçi'nin bir açıklaması vardı. 16 yılda Adıyaman'a 14 katrilyon para desteği geldi şeklinde bir açıklama yapmış. Ben bu rakamı duyunca hayrete düştüm. Gerçekten bu kadar para devletin bütçesinden çıkmışsa bu paralar Adıyaman'a nereye geldi? Veya bu paralar nerelere harcandı? Bunları da merak ediyorum gerçekten. Çünkü Adıyaman'da tesisleşme anlamında, fabrika anlamında, yeni istihdam alanları anlamında herhan gibi yeni bir şey yok. Dolayısıyla bu paralar nereye gitti, bunun hesabını da soracağız, takipçisi olacağız. Dediğim gibi Adıyaman'ın önümüzdeki süreçte gerçekten hak ettiği yere gelmesi noktasında bende bir milletvekiliniz olarak elimden gelen her türlü gayreti göstereceğim." 


Kaynak:PHA