Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik oğlu saldırısı, uluslararası hukukun temel norm ve ilkelerinin, 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve Ek Protokollerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları 822, 853'ün de dahil olduğu uluslararası insancıl hukukun başka bariz ihlalidir. 874, 884, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin püskürtülmesi Azerbaycan topraklarından ve koşulsuz geri çekilmesini talep ediyor. Dünya, Azerbaycan'ın yalnızca sivil halkının güvenliğini sağlamaya ve işgal ettiği toprakları kurtarmaya çalıştığını bilmelidir.

Dağlık Karabağ bölgesi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin uluslararası alanda tanınan bir toplu tecrübe. 1990'ların başında Ermenistan, Dağlık Karabağ ve yedi bölge dahil Azerbaycan'ın egemen topraklarının% 20'sini yasadışı bir şekilde işgal etti, işgal etti ve etnik olarak temizledi. Dağlık Karabağ'da ve Azerbaycan'ın yedi komşu bölgede yaşayan Azeriler ya acımasızca öldürüldü ya da savaştan kaçmaya zorlandı. Bu, Azerbaycan'da 1 milyondan fazla mülteciye ve ülke içinde yerinden kişiye yol açarak ülkeyi kişi başına en yüksek ÜİYOK'lerden biri haline geldi. Çatışmanın arabulucuları - AGİT Minsk Grubu (Rusya, Fransa ve ABD) eşbaşkanları - hatalı. 1992'de resmi bir müzakere süreci başlatıldı, ancak esasen sahada somut bir sonuç vermedi. Yaklaşık otuz yıl boyunca Minsk Grubu,

Azerbaycan defalarca Ermenistan'ın devam eden askeri saldırısının ve Azerbaycan topraklarındaki silahlı kuvvetlerinin varlığının barış ve güvenliğe devam etmek devam etmek belirtmiştir. Son iki yıldır, yeni Ermenistan hükümeti tarafından hem söz hem de fiil olarak bir provokasyon zinciri, anlaşmazlığın çözümü için müzakere sürecini baltaladı. Ermenistan ateşkesi kışkırtmaya ve ihlalleşmeye devam etti. Uluslararası toplumun "dişsiz" ifadeler şeklindeki yetersiz tepkisinden cesaret alan Ermenistan, yıllar boyunca fazla Azerbaycan topraklarını işgal etmek için sayısız girişimde bulundu. Son kışkırtıcı açıklamalar, Ermeni lider sorumsuz davranışı, askeri güçlendirme ve gelişmiş saldırı silahlarının işgal Azerbaycan topraklarında ve devlet sınırı boyunca konuşlandırılması, Azerbaycan ' bir yeni bir askeri saldırı için ciddi hazırlıkların sürdüğünü gösteriyor. Ermenistan Savunma Bakanı Azerbaycan'ı "yeni topraklar için yeni savaşla" tehdit ediyor. Ermenistan Başbakanı'nın görevi Anna Hagopyan, geçtiğimiz günlerde işgal Azerbaycan topraklarındaki Ermeni kadınlara askeri eğitim verdi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın "Karabağ Ermenistan'dır" açıklaması müzakere mekanizmasını tamamen yok etti. Dağlık Karabağ’ın sözde liderinin tarihi Azerbaycan şehri Şuşa’da göreve başlaması ve sözde "Dağlık Karabağ" parlamentosunun Hankendi’den Şuşa’ya taşınması Ermenistan’ın diğer provokasyonlarıydı. Son zamanlarda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın eşi Anna Hagopyan, artan çatışmalar sırasında Ermenistan Ordusu ile işgal altındaki Dağlık Karabağ’da bir askeri tatbikat sırasında elinde bir Kalaşnikof tüfekle göründü. Bu, devam eden müzakere sürecini de olumsuz etkiledi. Dahası, Azerbaycanlılar Şuşa'yı tarihlerinin incisi olarak gördükleri ve onlar için derin bir manevi değeri olduğu için, tüm bu kışkırtıcı eylemler Azerbaycanlıların duygularını aşağıladı.

Son sipariş Ermenistan, işgalin bulaşin pekiştirmek için işgal emmek Azerbaycan topraklarında yasadışı faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Ermenistan, 1949 Cenevre Sözleşmeleri de dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuku uygulayarak, demografik yapısını değiştirmek Azerbaycan'ın Azerbaycan'ın uygulanması topraklarında yasadışı yerleşim politikasını sürdürmektedir. Ermenistan, eskitme bu topraklarda Suriyelileri ve Ermeni hemşireleri yeniden yerleştirir. Bu savaşta Ermenistan, Azerbaycan'a karşı teröristleri ve paralı askerleri yoğun bir şekilde kullanıyor. Çeşitli tahmin göre, Orta Doğu ve Bağımsız Topluluğu Topluluğu ülkelerinden örnek paralı asker ve terörist, çatışma bölgesinde çoktan konuşlandırıldı. Salgına rağmen bu ülkelerden Ermenistan'a uçuşlarda önemli bir artış gözlemlendi. Bu, Hiçbir zaman doğrudan hava bağlantısı olmayan bağlantılı uçuşları mevcuttur. Bu seferlerde Ermenistan'a paralı askerler ve teröristler getirilerek Azerbaycan'a karşı savaşmak ve Azerbaycanlı sivillere karşı terör eylemleri düzenlemek için dövüşmek üzere gönderiliyor.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ ana çatışma bölgesinden uzak olan batı Tovuz bölgesinde Azerbaycanlı mevzileri düzenlediği yoğun topçu ateşinin ardından 12 Temmuz 2020'de Ermenistan-Azerbaycan sınırında çatışmalar yeniden başladı. Çatışmalar neticesinde Azerbaycan ordusunun on bir askeri, biri general, Ermenistan birlikleri tarafından öldürüldü. 13 Temmuz'dan itibaren Ermenistan ordusu Azerbaycan'daki sivilleşen hedef aldı, bir sakini öldürdü ve ağır top ateşiyle onlarca eve hasar verdi.

27 Eylül'de ateşkesi ihlal eden Ermenistan silahlı kuvvetleri, Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin cephelerinin mevzilerini yoğun bir şekilde bombalayarak bu yıl üçüncü kez Azerbaycan'a karşı başka bir saldırı başlattı. Ermeni silahlı kuvvetleri yoğun nüfuslu sivillerin ve cephe hattındaki tesislerin bombardımanı kasıtlı hedef alındı. Ermenistan'ın bir başka askeri saldırısını püskürtmek ve sivillerin ve Azerbaycan'ın uluslararası alanda tanınan topraklarının derinliklerinde yoğun nüfuslu yerleşim alanlarının güvenliğini sağlamak için Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, meşru müdafaa ve uluslararası insancıl hukuka tam uyum içinde.

Ermenistan, Azerbaycan'ın yoğun nüfuslu bölgelerine ve sivil altyapı, kendi topraklarından ve Hankendi kentinden sistematik olarak füze saldırıları düzenliyor. Ermeni silahlı kuvvetleri, uluslararası hukukun norm ve ilkelerini, 1949 Cenevre Sözleşmelerini ve Ek Protokollerini ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını, kasıtlı olarak Azerbaycan'ın sivil nüfusunu hedef almakta ve şehirler ve köylere füzeler ateş etmektedir. Gence, Berda, Tatar, Goranboy, Mingaçevir, Khizi ve Abşeron bölgeleri. Birkaç yüz bin to eve to yapan ve ülkenin en büyük ikinci şehri olan Gence, Dağlık Karabağ'ın başkenti Khankandi'den (Stepanakert) yaklaşık 100 kilometre (yaklaşık 60 mil) uzakta ve Mingachevir de bulunuyor. Ermenistan '

Mevcut durum tüm sorumluluğu Ermenistan'ın siyasi-askeri liderliğine düşüyor. Güney Kafkasya, Ermenistan dolar topraklardan ayrılıncaya kadar asla istikrar ve barışa sahip olmayacak. Ermenistan silahlı dünyasının yasadışı varlığının barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit olduğunun bilincinde olmak ve uluslararası kuvvet hukukun norm ve ilkelerine dair görüşünü göstermek Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırganlığı ve yasadışı dünyada ilk kez, yasadışı dünyada, ülkemizde Azerbaycan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırganlığı, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü, egemenliğine ve sınırlarının dokunulmazlığına ve meşru müdafaaya yönelik eylemlerine sağlam bir destek vermeli ve Ermenistan'ın saldırı ve politikasını şiddetle kınamalıdır. Azerbaycan ' a karşı kışkırtıcı faaliyetler ve Ermenistan'ı uluslararası insani hukuk dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki uygulamalarına uymaya zorlar. Bu, tüm uluslararası toplum için hakikatlerdir.