Adıyaman'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilk olarak Valiliği ziyaret etti.

Bakan Kurum'u, Vali Aykut Pekmez, Adıyaman Milletvekilleri Ahmet Aydın, Halil Fırat, Muhammed Fatih Toprak, Yakup Taş, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, siyasi parti ve STK temsilcileri karşıladı.

Bakan Kurum, daha sonra Valilik toplantı salonunda il protokolünün katılımıyla düzenlenen değerlendirme toplantısına katıldı.

Kurum, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin konuştu.

-" ALLAH ORDUMUZU MUZAFFER EYLESİN"

Kurum, peygamberler şehri Adıyaman'da olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın ve başkomutanımızın talimatları çerçevesinde başlatmış olduğumuz Barış Pınarı Harekatı sürecinde bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla düzenlenmiş bu operasyonda 30 kilometrelik bir koridor ve bu koridorun içerisinde güvenli bölge dediğimiz alan içerisinde 1 milyon nüfusun yerleştirileceği Suriyeli kardeşlerimizin vatan topraklarına dönecekleri proje için barış harekatı başlamış bulunmakta.

Mehmetçiklerimiz hem havadan hem de karadan ülkemizin istiklali ve istikbali için bölgenin huzuru için kararlı bir şekilde terör örgütünün üzerine gitmekte. İnşallah bundan önce Fırat Kalkanı ve Pençe Harekatı'nda olduğu gibi yine Barış Pınarı Harekatı'nda da aynı başarıyı yakalayacağız ve Allahın izniyle bölgeyi teröristlerden temizleyeceğiz. Sefer bizden Zafer Allah'tan. Allah ordumuzu muzaffer eylesin. Allah Mehmetçiğimizin ayağına taş değdirmesin diyorum ve tüm dualarımız onlarla. "

-GÜVENLİ BÖLGEDE ÇALIŞMALAR

Kurum, bir gazetecinin güvenli bölgede oluşturulacak alanın detayına ilişkin sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"Bizim planımız şu, orada belli ilçelerde 140'a yakın köy olmak suretiyle, 5 bin nüfuslu köylerimiz olacak. Yaklaşık köylerde 700 bin nüfusu barındıracağız. İlçe olarak da baktığınızda bizim her ilçemizde 30 bin nüfus olacak. 10 ilçede 300 bin nüfusu da ilçe merkezlerinde barındıracağız. Projemizi Suriye'nin özüne, yapısına, doğasına uygun proje geliştirmek, bu projelerin detaylarını Sayın Cumhurbaşkanımız BM'de diğer ülke liderleriyle paylaştılar. Bu projeler neticelendiği zaman diğer ülkelerle ortaklaşa bir çözüm bulunduğu zamanda inşallah bizde ülkemiz olarak her türlü proje ve teklif desteği vermek suretiyle bu güvenli bölgedeki yerleşim alanlarında inşa edilmesini istiyoruz."

-"ADIYAMAN İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Bir taraftan bölgenin huzuru için çalışırken vatandaşların ihtiyacı olan projeleri hayata geçirmek için tüm ilgili ve yetkililerle birlikte istişare etmek, yerinde görmek ve yerinde yine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun bir şekilde çözüm bulmak suretiyle ev ziyaretleri yaptıklarını kaydeden Kurum, Adıyaman'ın sorunlarına problemlerine kentsel dönüşümden atık su arıtma tesisinde altyapıdan Millet Bahçesi ile yine vatandaşımıza hizmet noktasında kentsel dönüşüm projelerine kadar her türlü projeyi konuştuklarını ve belli kararlar aldıklarını ifade etti.

Bakan Kurum şöyle devam etti:

''Süreç içersinde inşallah bu projeleri gerçekleştirmek suretiyle Adıyamanımızı bulunduğu konumdan çok daha yukarıya çekecek adımları da yine aynı ekiple birlikte atıyor olacağız.Sayın Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu hedef doğrultusunda vizyon doğrultusunda biz de şehirlerimizi de marka şehir haline getirecek adımları ve projeleri yine belediye başkanlarımızla birlikte atıyor olacağız.

Bugün Adıyamanımıza ilişkin çok önemli kararlar aldık. Bir isim Mara ve Musalla Mahallelerinde bin 767 hak sahibinin olduğu 610 bin metrekarelik bir alan var. Gerçekten bu alana baktığımızda hem sosyal donatı anlamında hem de binaların üst yapısı anlamında deprem riski taşıyan bir mahallemiz kentsel dönüşüme acilen girilmesi ve dönüştürmesi gereken bir alan şimdi biz bu alanımızı 3 etaba ayıracağız. İlk etapta yaklaşık 500-600 konutluk bir projeyi yıl sonuna kadar projelendireceğiz. Oradaki hak sahibi vatandaşlarımızla görüşeceğiz ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ihale etmek suretiyle akabinde de etaplar halinde diğer etapları görüşmek ve buradaki dönüşüm sürecini inşallah 2023 yılına kadar başlayıp bitirmek suretiyle bu mahallelerimizin dönüşümünü de yapmış olacağız vatandaşımıza mevcut değerinden aşağı değer vermeden yine onların rızası çerçevesinde onlarla gönül birliği içerisinde bu dönüşüm sürecini yöneteceğiz onlara kira desteği vereceğiz ve fiilen buradaki dönüşüm sürecinde hızlı bir şekilde başlatmış olacağız. Akabinde bu alanın hemen yanında aslında Adıyaman'ımızın tarihi kültürü yatıyor hemen kale etrafındaki Oturakçılar Çarşısı Pazarı, Ulu Cami, Kap Cami  ve Kale etrafındaki hem tarihi hem de kültürel alanların restorasyonu ve ihyası için bir iyileştirme çalışmasında bu alanda başlatacağız.

 Oturakçılar Cami çarşısındaki bu dönüşüm projenin projesinde yine belediyemiz İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ve bakanlığımızla birlikte bu süreci yürüteceğiz. Sokak sağlıklaştırma işi de 10 milyon lira kaynak aktaracağız bu on milyonluk kaynağın bir kısmını bakanlığımız İller Bankası kanalıyla hibe verecek bir kısmını belediyemiz bir kısımda GAP idaremizce karşılanacak ve buradaki dönüşümü yapmak üzere adımlarımızı atmış olacağız ki 2020 yılına kadar da projemize de inşallah başlayıp etaplar halinde de o kale ve etrafındaki kentsel dönüşüm sürecini de yeni yapılacak binaları da Toplu Konut Dairesi Başkanlığımız tarafından yapılması suretiyle buradaki önemli dönüşüm sürecini de başlatmış olacağız.''

- EĞRİ ÇAY MİLLET BAHÇESİ

Her ile bir Millet Bahçesi sözleri olduğunu hatırlatan Kurum,  şunları söyledi:

''81 ile başladığımız projede şuan itibariyle baktığımızda artık ilçelere kadar Millet Bahçesi yapıyoruz ve  Adıyamanımıza da bir Millet Bahçesi kazandırmak üzere projelerimizi yaptık ve Eğri Çayı bölgesinde bir Millet Bahçesi yapıyoruz. Toplamda burası 460 bin metrekarelik bir alan. İlk etapta yıl sonuna kadar TOKİ yetkililerimizle birlikte yapacak ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ihalesini yapıp yine 2020 yılı içerisinde 200 bin metrekarelik ilk etabının projesi ve imalatı tamamlamak ve Adıyamanlı kardeşlerimizin hizmetine sunmak üzere bitirmiş olacağız. Bunun dışında Adıyaman merkezde asbestli borularımız var maalesef. İçme suyu burada asbestli borulardan sağlanıyor ve buna ilişkin bir proje geliştirdik.

Merkez içme suyu borularının yine isale hattının yağmur suyu hatlarının değiştirilmesi amacıyla yaklaşık 40 milyon avroluk yani yaklaşık 150 milyon TL bedelli bu projeyi de önümüzdeki yıl itibariyle başlamış ve etaplar halinde projeyi bitiriyor olacağız.

Besni Cirit meydan mahallemiz var. Kadim bir medeniyetin kadim bir ilçemiz Besni'deki o Cirit Meydan Mahallesi'ndeki alanda 20 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm sürecini yine Bakanlığımız ve TOKİ Başkanımızla birlikte belediyemiz de hak sahipleriyle görüşmelere başlayacağız. Besni'nin tarihine kültürüne yakışacak az katlı yatay mimari anlayışla bu projeyi en kısa zamanda başlatıp hayata geçirmek istiyoruz.

Besni altyapı kanalizasyon projelerini yapıyoruz, burada altyapı noktasında kanalizasyon noktasında sıkıntılar var. İller Bankamıza bu projeyi yürütüyorlar ve bu projeye ilişkin gerekli kaynaktı sürecinde tamamladık.

Önümüzdeki yıl itibariyle de bu projenin yapımında Besni'de başlıyor olacağız. Yine Besnimizde TEKEL depoların olduğu bir alan vardı biliyorsunuz bu alanda da belediyemize Millet Bahçesi yapılmak üzere verdik ve imalatını da yine TOKİ Başkanımız yapacak.

Adıyaman’ımıza yakışacak en doğru düzenli depolama tesisi için Belediye Başkanımız çalışıyor. Bu sorunu halletmek için bizde bakanlık olarak her türlü desteği veriyoruz. İlçelerde ki geçici depolama tesislerinden alacağımız bu katı atıkları bu merkezde Adıyaman'a getireceğiz.''

- "BALIK ÖLÜMLERİ, BİR İŞLETMEDEN KAYNAKLIYSA HUKUKİ VE CEZAİ İŞLEM YAPACAĞIZ"

Geçtiğimiz günlerde Atatürk Barajı'nda yaşanan balık ölümlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kurum, ''Numuneler alındı ve inceleniyor, ölümlerinin nereden kaynaklandığını labaratuvar sonuçlarına göre  tespit edeceğiz. Eğer bir işletmeden kaynaklıysa her türlü hukuki ve cezai işlemi yapacağımızı da buradan duyurmuş olalım'' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, valilikteki temasların ardından kent merkezinde yapılacak olan Kentsel Dönüşüm ve Millet Bahçesi projeleri ile ilgili incelemede bulundu.

Bakan Kurum, yapılan incelemenin ardından Samsat ilçesini ziyaret etti.

Ziyarette, 2 Mart 2017 tarihinde Samsat ilçesinde yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremde köylerde 87 evin ağır, 15 evin ise hafif   ilçe merkezinde ise 145 evin ağır hasarlı, 20 evin orta, 15 evin de hafif hasarlı olduğunun tespit edildiğini belirten Kurum, 13 Mart 2018 tarihinde temeli atılan 403 konutun ise hak sahiplerine teslim edildiğini kaydetti. 

-BAKAN SOYLU'DAN KONUT MÜJDESİ TALEBİ

Ardından Örentas Mahallesi'ni de ziyaret eden Bakan Kurum, burada vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Mahalle sakinlerinin konut talebi üzerine Bakan Kurum, telefonla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu arayarak durum hakkında bilgi verdi. Bakan Soylu ise mahalleliye 82 konut yapılacağı müjdesini vermesini istedi.

Buradan Hz. Sahabe Safvan bin Muattal kabrine geçen Bakan Kurum'u türbede İl Müftüsü Mehmet Taşcı, karşıladı.

Sahabe Safvan bin Muattal kabrinde dua eden Bakan Kurum'a İl Müftüsü Taşcı, Safvan bin Muattal'a atılan iftirayı anlatarak  Kuran-ı Kerimin okudu.

Müftü Taşcı, Suriye'de Fırat'ın doğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nda görev yapan güvenlik güçlerine dua etti.

Bakan Kurum, daha sonra kentten ayrıldı.

Editör: TE Bilişim