Adıyaman Has Tütün Kooperatifi Başkanı Şevket Alagöz, Çelikhan Bölgesi Kooperatifi Başkanı Mahmut İlker Şahin, Dağ Köyleri Kooperatifi Başkanı Bahri Turan, Sincik İnlice Kooperatifi Başkanı Mehmet Yakan ve 02 Adıyaman Kooperatifi Başkanı Halit Bulut, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin ve Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış ile bir araya geldi.

Başkan Dağtekin: Aynı hedefe odaklanırsak çözemeyecek problemimiz yoktur

Adıyaman AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, yetkili 5 kooperatif başkanı ile birlikte olduklarını kaydetti.

Başkanların ziyaretlerinden duydukları memnuniyeti belirten Dağtekin, şöyle konuştu:

“Kooperatif başkanlarım ve merkez ilçe başkanım ile birlikte ziyaret edeceklerini söylediler bizde çok memnun olduk. Öncelikle kooperatif başkanlarıma çok teşekkür ediyorum. Yetkisini almış beş kooperatif başkanımız şuanda bizimle birlikteler. Kooperatif yetkilisi arkadaşlarımız, kooperatif konusu olduğu günden bu yana sürekli kendine dert edinip evet Adıyaman’da tütün ile ilgili bir sorunu çözme konusunda bende bir parçasıyım ben de bu derdi üstleneceğim diyen kardeşlerimizdir, kendilerine bu noktada teşekkür ediyorum.

Çünkü devletimiz özellikle kayıt altına alınmayla ilgili bu işin resmileşmesiyle tütün markası olmasıyla ilgili devletin bir iradesi var. Bu irade siyasilerimiz başta olmak üzere hep birlikte canla, başla bugünlere kadar getirdik ama bunun halk ayağı ve kooperatif ayağı da bir o kadar önemli. Başkanlarıma teşekkür ediyorum Allah razı olsun bize destek veriyorlar bu işe en çabuk zamanda nasıl bitirebiliriz diye iradelerini ortaya koyuyorlar. Yolda biz yürüyoruz, yürürken elbet aksaklıklar olur, eksiklikler olur. Hukuki noktada ben il başkanı olarak başta Ahmet Aydın vekilimiz ve diğer milletvekillerimiz Halil Fırat, hiçbir zaman sahayı boş bırakmadık. Sizlerleyiz, sizinle birlikteyiz ufak tefek problemlerimiz olur bunları da biz el ele gönül gönüle aynı hedefe odaklanırsak çözemeyecek problemimiz yoktur diyorum.”

Başkan Dağtekin,  “6 ay erteleme ile ilgili elbet bizim sayın başkanımız ve milletvekillerimiz beraber imzayı verdiler ve inşallah 6 ay daha ertelenecek. Bu erteleme ile ilgili zaten geçecek öyle düşünüyoruz. Herkesin onayı alındı, meclise o şekilde sunuldu. Çok olağan üstü bir aksilik olmazsa geçmiştir biz öyle biliyoruz. Cenab-ı Allah şimdiden hayırlı kılsın. Zaten kooperatif yetkilisi arkadaşlarımızın bu irtibatlarının altında da bu yatıyor. Yani bize 6 ay daha imkan verildi, bu 6 ayı en iyi bir şekilde değerlendirip biz kooperatiflerimizi gerçek tütünü alacak, pazarlayacak, satacak konuma getirmek istiyoruz diye gelmişlerdir.” diye konuştu.

Adıyaman AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Aklayış ise “Tütün Adıyaman’ımızın gerçekten bereketi vazgeçilmezi ve hepimiz bu ürünleri en güzel şekilde daha fazla ekimini sağlayıp ondan sonra da usule uygun kıyımını organizasyonunu yapıp bunu içen hemşerilerimize vatandaşlarımıza ulaştırmanın gayreti içerisinde oluyoruz.” dedi.

Alkayış: Tütün ekilecek, tütün biçilecek, tütün kıyılacak ve tütün vatandaşlara ulaştırılacak

Hükümetin, milletin, milletvekillerin yoğun bir gayret ortaya koyduklarına işaret eden Alkayış, şu ifadelere yer verdi:

“Sarmalık tütün dediğimiz şey, Çelikhan tütünü dediğimiz, eskiden kaçak tütün dediğimiz tütünü şimdi resmileştirme meşrulaştırma yasaya uygun bir hale getirmek için ciddi bir gayret ortaya kondu ve son aşamaya geldik. Tabi çok bilgi kirliliği var şu konuda müttefiğiz hepimiz aynı şeyi düşünüyoruz. Tütün ekilecek, tütün biçilecek, tütün kıyılacak ve tütün vatandaşlara ulaştırılacak ve bu noktada bunun altyapısı oluşturuldu en büyük yük de en büyük çalışma da inşallah kooperatiflerimize düşüyor. İl başkanımızın öncülüğünde şunu yapmaya çalışıyoruz. Kooperatiflerimizin gerek bürokratik, gerek ekonomik, gerekse donanım olarak yani bilgi olarak çünkü bilgi kirliliği de var. Bizim katkımız ne olur nasıl bir eşgüdümle iktidarı, muhalefeti bürokrasisi hepimiz asıl el ele verip biran önce şu kooperatiflerimizi hayata geçirip vatandaşlarımızın sorunsuz sıkıntısız bu işi sonuçlandırmasını sağlayalım. Bu Adıyaman’ın bir değeri ve biz bu değeri inşallah daha üst seviyeye taşımanın gayreti içerisindeyiz.”

Başkan Alagöz: Hem siyasi hem iktidar fark etmez el ele verip hep birlikte çözeceğiz

Has Adıyaman Tütün Üretimi Ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Şevket Alagöz de, “Özellikle son günlerde sorun haline gelen ya da getirilmeye çalışılan, Adıyaman’ın can damarı olan tütün ile ilgili milletin beklentilerini sayın il başkanımızla, ilçe başkanımızla paylaştık. İnşallah bu 6 ay içerisinde bu üreticileri mağdur etmemek adına kooperatiflerin daha hızlandırılması şeklinde taleplerimizi ilettik. Yardımcı olma sözünü aldık.” ifadelerini kullandı.

Kooperatiflerin önünde çok sorunun olduğunu aktaran Alagöz, şunları kaydetti:

“Vergisinden teminatına kadar, bütün bir şekilde yönetmenliğine kadar, inşallah bütün bunları çözme sözünü aldık. Hep birlikte bunun mücadelesini vereceğiz. Vatandaşlarımız rahat olsun, elimizden geleni hem siyasi hem iktidar fark etmez el ele verip hep birlikte çözeceğiz. Şimdi 5 başkan ile bir aradayız. Adıyaman merkez de 3 tane kooperatif, Çelikhan’da ve Sincik’te 1 tane Kahta’da ki arkadaşımızın da son dakikada işi çıktığı için katılamadı. Katılan veya katılmayan önemli değil bütün kooperatifler adına buradayız. Buradaki arkadaşların hiç biri tek kendi kooperatif adına değil Adıyaman’da ki bütün kooperatifleri adına burada.”

Başkan Yakan: Sigara şirketleriyle kooperatiflerin mücadele etmesi biraz sıkıntılı

Sincik İnlice Kooperatif Başkanı Mehmet Yakan da kooperatifi kurduklarını ve yetki belgelerini de aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:

Şu anda sadece tesisleşmeyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İl başkanımızı ziyarette bulunduk. Bu kooperatifleşmede kurumlarımızın ve bakanlığımızın, milletvekillerimizin desteği olmazsa sadece bu tesisleşmeyi köyde vatandaşlarımızın yardımıyla yapmamız mümkün değil. Ayrıca var olan bu sigara şirketleriyle kooperatiflerin mücadele etmesi biraz sıkıntılı. Bu konuda da desteklerini bekliyoruz. Kendileri de ellerinden gelen bütün çabayı ve gayreti de göstereceklerine söz verdiler. El birliğiyle beraber Adıyaman’ın can damarı olan bu tütünün daha iyi yerlere getirilmesi için elimizden geleni yapacağız.”

Başkan Turan: Biz tüccarlarla hareket etmeyeceğiz

Dağ Köyleri Kooperatifi Başkanı Bahri Turan da, devletin ilk defa kooperatifleşme sürecini başlattığını belirterek, “Bunun amacı da bir kişinin değil herkesin kazancının olmasını sağlıyor. Kooperatif aslında herkesin bir pay verip bir pay almadır, benim kendi görüşüm. Yani herkes bir sermaye para verecek o döngüden herkes kendi ürettiği tütünleri kendi safhasında paylaşacak ve kar marjının herkese eşit bölüşeceği bir sistemdir. Biz onu yapacağız. Başardık bugüne kadar. Bu süreçten sonra da bütün irademizden, büyük bürokrasilerimizden, il başkanımızdan, ilçe başkanlarımızdan, yerelden ve köylüden destek alıyoruz. Sizler de basın olarak ayrıca bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Sınırlı sorumluluk, tek başına içilebilir üretim pazarlama ve satış kooperatifini 57 kırsal kesimi hitaben kurduğumuz bir kooperatif çalışmalarının olduğuna değinen Turan, şu bilgileri verdi:

“Bize bu konuda başta vekillerimiz, ilçe başkanlarımız, Adıyaman valimiz ve bütün köylülerin verdiği destekten dolayı herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bizler bugünkü ziyaretimizin sebebi kooperatiflerle dolayı, önümüze çıkan engelleri aşmak için güç birliği yapıyoruz. 5 tane il ve ilçe kooperatiflerin başkanları ile beraber hareket ediyoruz. İl başkanımız sağ olsun bizleri dinledi. Sıkıntıları masaya yatıracağız. Köylümüze daha çok nasıl faydamız olur, köylünün tütününü daha iyi nerelere pazarlayabiliriz? Döngüyü sağlayıp herkesin eşit pay alması ve kesinlikle bizim kendi kurduğumuz kooperatif üzerinden konuşuyorum. Bizde tüccarların olmadığı bir sistemmiş diyecek. Biz tüccarlarla hareket etmeyeceğiz. Çiftçinin kendi üretip kendi pazarlayacağı bir kooperatif çalışmamız var. Bize bu konuda destek veren herkese teşekkür ederiz.”


Kaynak:PHA
Editör: TE Bilişim