Türkiye kadın dernekleri federasyonu Başkanı Canan Güllü  Kadınların 1934 yılında Cumhuriyet döneminde seçme seçilme hakkı elde etmeleri nedeniyle yayınladığı mesajda 5 Aralık “5 Aralık”, kadınların "birey olma” hakkını kazandığı gündür dedi.

Güllü yaptığı açıklama şunları söyledi ‘ Mustafa Kemal Atatürk, 1850'li yıllardan süregelen eşitlik adına kadın mücadelesinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluştan- kuruluşa kurulması sürecinde de varlık göstermesine tanıklık etmiştir.

İşte bu tanıklık lider olma özelliğinde buluşarak kadın- erkek eşitliği yolunda emin adımlarla seçme ve seçilme hakkı olarak yasal boyuta taşınmıştır.

5 Aralık 1934'te Meclis’e yasa teklifi olarak gelen kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi teklifi için oylama yapıldı. Yapılan oylamada, 317 üyeli Meclis'te, oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla değişiklik önerisi kabul edildi. Anayasanın 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi.

Yasal mevzuatla sağlamlaştırılan bu hak, hak edilerek alınmıştır.

1934 yılında Parlamento’da kabul edilen bu yasa için bugün kutlama yapmak durumunda değiliz.

Parlamento’daki eşitsiz kadın temsilinin ,yerel yönetimlerdeki durumdan farkı yoktur. Siyasi partiler yasasının acilen değişmesi, kadın kolları değil kadın politikaları ile yönetilmesi, seçimler için adaylaştırma süreçlerinde eşit davranılması ve bu temsiliyetin siyasi partilerin her kademesine yansıması gerekmektedir.

Artık siyasi partilere yapınız demiyoruz.

Yapmak zorundasınız diyoruz.

Nüfusun yarısı olarak bunu istiyoruz.

İdeolojisi, etnik mezhepsel kimliği ne olursa olsun paydası kadın olan bizler ortak irade de buluşuyor ve diyoruz ki:

Biz varız, biz buradayız.

Hakkımız olan 600 sandalyenin yarısını istiyoruz.

Bakanlar kurulunda olmak, illeri, ilçeleri yerel yönetimlerle yönetmek, eşit bir dünyada çözüm üretmek istiyoruz.

Bu mümkün... ‘ dedi.

Haber: GAP Olay