Adıyaman İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı açıklandı, işte o karar:

Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından çıkartılan genelgenin ardından yeni normalleşmeye geçiş yapılmasıyla birlikte Adıyaman Valisi Aykut Pekmez başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararları açıklandı.

-Şehir giriş-çıkış seyahat kısıtlamalarına ek düzenleme getirildi

Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararları şu şekilde sıralandı:

"Tüm dünyada devam eden ve fiziksel temas, solunum vb. yollarla çok hızlı bir şekilde bulaşarak enfekte olan insan sayısını hızla arttıran Koronavirüs (Kovid-19) salgınının, halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği azaltarak virüsün yayılım hızı ve alanını düşürmek amacı ile çeşitli önlemler alınarak uygulamaya konuldu.

- 15 ilde giriş-çıkış kısıtlanması saat 24:00'dan sonra sona erecek

İçişleri Bakanlığı tarafından çıkartılan genelgenin ardından yeni normalleşmeye geçiş yapılmasıyla birlikte gelinen noktada 28 Mayıs Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde büyükşehir statüsündeki 14 il ile Zonguldak iline giriş-çıkış kısıtlamasına yönelik alınan-alınacak tedbirler değerlendirilerek 15 ilde giriş-çıkış kısıtlaması uygulamasının Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda 31 Mayıs Pazar günü saat 24.00’dan sonra sona erecek.

-65 yaş ve üzeri gidecekleri illerden 1 ay önce dönmemek şartı ile tek yönlü seyahat edebilecek

Şehirlerarası toplu ulaşım araçları ile yapılacak seyahatlerde (uçak, tren, otobüs vb.) Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra bilet alınabilecek. 65 yaş ve üzeri vatandaşların genelgede düzenlenen seyahat izin belgesi almaları ve gidecekleri illerden en az bir ay boyunca dönmemek şartı ile tek yönlü olarak seyahat edebilmeleri uygulaması devam edecek.

-18 yaş altı çocuklar velisi yanında bulunması şartıyla yolculuk yapabilecek

Sokağa çıkma kısıtlaması devam eden 18 yaş ve altı çocuklar ve gençlerin yanlarında veli/vasisinin bulunması şartı ile (veli/vasi olan 65 yaş ve üzeri olan vatandaşları hariç) seyahat izin belgesi almaksızın şehir içi ve şehirlerarası yolculuk yapabilecek.

-Adıyaman'da ilçeler arası sınırlama bugün saat 24.00’dan sonra sona erecek.

Adıyaman genelinde ilçeler arası (toplu taşıma, özel araç, yaya vb.) yapılacak tüm giriş çıkışlar 31 Mayıs Pazar günü saat 24.00’dan sonra sona erecek.

-Tavla, okey oyunlarında sınırlama

Genelgeler ile faaliyetleri geçici süreliğine kısıtlanan lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokallerinin (iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans/oyun vb. ile bu amaçla yapılan canlı müzik faaliyetleri hariç olmak üzere) 1 Haziran 2020 Pazartesi günü itibariyle belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'a kadar hizmet vermeye başlamaları (Kendi müşterilerine hizmet veren turizm tesislerinin bünyesindeki işletmeler saat sınırlamasına tabi olmayacaktır.)

-1 Haziran Pazartesi günü  itibariyle faaliyete geçecek alanlar

İl genelinde faaliyet gösteren işyerlerinin açılış ve akşam kapanış saatleri ile ilgili yapılan düzenlemelerin, yerel düzeyde faaliyet gösteren bakkal ve marketler 07.00–22.00 saatlerinde hizmet sunabilecek.

Unlu mamuller, pizza, çiğköfte, dürüm, tatlı geçici süreliğine durdurulan yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezleri vb. işletmelerin 1 Haziran Pazartesi günü itibariyle belirlenen kurallar dâhilinde saat 22.00'a kadar; spor merkezleri/tesislerinin 24.00'a kadar hizmet vermeye başlayacak.

-Piknik, park, bahçe ve spor ve balık tutma faaliyetleri

Halka açık alan olan park/bahçe, rekreasyon alanları, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında (plajlar) piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma vb. faaliyetlere (yerleşim yeri içi park/bahçelerde mangal yapmak hariç olmak üzere) belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak 1 Haziran Pazartesi gününden itibaren

Kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarlarda belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak 1 Haziran Pazartesi gününden itibaren faaliyetlere başlanması kararlaştırıldı.

Ayrıca pandeminin (salgının) yayılmaması ve kontrol altında tutulması için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından her bir faaliyet alanı için ayrı ayrı belirlenen ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü web sayfasında (https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/salgin-yonetimi-ve-calisma-rehberi.html) adresinde yer alan Kovid-19 Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan konuların, il genelinde ve benzeri gıda mamullerinin satışını yapan işyerleri 09.00-23.00 saatleri arasında hizmet verecek. Unlu mamuller, pizza, çiğköfte, dürüm, tatlı ve benzeri gıda mamullerinin satışını yapan işyerleri 07.00–23.00 saatlerinde faaliyet gösterebilecek.

Perakende gıda, et ve balık ürünleri satış yeri, manav, kuruyemişçi, şarküteri vb. perakende olarak LPG tüpü ve su satışı yapan işletmeler hafta içi ve hafta sonlarında 07.00-22.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Perakende olarak zirai ilaç, tohum, gübre satışı yapan işletmelerin, hayvan yemi satan bayilerin ve inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, kozmetik, zücaciye, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kuyumcu, kırtasiye, otomotiv ve otomotiv yan sanayi ürünleri satan ve son tüketiciye hizmet veren sigorta, emlak, seyahat acentesi vb" işyerlerinin hafta içi ve hafta sonlarında 07.00-22.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek.

-Küçük Sanayi Sitesi çalışma saatleri

Küçük Sanayi sitesi hafta içi ve cumartesi 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecektir, istisnai faaliyet alanı ve çalışma şartları sanayi sitesi yönetimi tarafından değerlendirilerek karara bağlanacak.

Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtildiği çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara/iş yerlerine Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması, ilgili kurumların iş ve işlemleri eksiksiz olarak gerçekleştirmesi gerekmektedir. Alınan kararın birer suretinin ilçe kaymakamlıklarına, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir."

Kaynak:PHA