Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şubesi, Kırım’ın antlı şehidi Numan Çelebicihan’ı anma ve Kırım’ın Rusya tarafından işgalini protesto etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım’ın gerçek sahibi Kırım Tatarlarının en yakın zamanda vatanları Kırım’a kavuşmasını dileyerek “Türkiye devleti ve milletiyle Tatar kardeşlerimizin kadim yurdu Kırım’ın yasa dışı ilhakını ve işgalini tanımadığını dünya kamuoyuna ve muhataplarına her zaman açıkça ifade etmektedir. Türkiye devleti ve milletiyle bu duruşunda kararlıdır ve Kırım Tatarları vatanları Kırım’a kavuşuncaya kadar bu kararından asla vazgeçmeyecektir.” dedi. Topçu ayrıca “Kırım, Tatar’sız Tatar, Kırım’sız olamaz, asla da olmayacaktır” ifadelerini vurguladı.

Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şubesi, 20 Şubat 2022 tarihinde saat 14.00’te Kırım Halk Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı, Kırım Tatar halkının antlı şehidi Numan Çelebicihan’ın şehadetinin yıl dönümünde anma programı ve Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinin yıldönümünde protesto etkinliği gerçekleştirdi. Barış Manço Kültür Merkezi’nde Kırım Gelişim Vakfının Yıldırım Belediyesinin işbirliğinde düzenlediği etkinliğe; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğundan Konsolos Maksim Vdoviçenko (Maksym Vdovychenko), Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şaban Fethi Yıldız, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Derneği Bursa Şubesi Yunus Güneri, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Avukat Kazım Kurt ve çok sayıda Kırım Tatar sivil toplum kuruluşu yönetim kurulu ve temsilcisi ile vatandaşlar katıldı.

Protokol konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Tez zamanda Kırım’ın gerçek sahibi Kırım Tatarlarının Kırım’a kavuşmasını Allah nasip etsin. Bu çok anlamlı bir program” ifadelerini kullandı. Topçu, programın düzenlenmesine katkısı olan herkese teşekkür etti.

 16 yaşında Kırımoğlu’na özgürlük dediği için hapishanelerle tanıştığını, 64 yaşında hala Kırımoğlu’na özgürlük dediğini ifade etti. Topçu, Kırım Ahali (Halk) Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı, Kırım Tatarlarının antlı şehidi Numan Çelebicihan’ın Hansaray’daki müzenin açılış konuşmasını paylaşarak sözlerine başlamak istediğini ifade etti. Bu konuşmanın Kırım Tatarların o tarihte dahi hangi niyeti taşıdığını tarif ettiğini ve aynı şeyleri Kırımoğlu’nun da söylediğini vurgulayarak, Kırımoğlu’nun “Uluslararası güçleri bu hukuksuzluğa karşı dur demeye çağırıyorum, ülkeme, toprağıma kavuşmak istiyorum” sözlerini aktardı.

                                                              “TÜRKİYE, DEVLETİYLE VE MİLLETİYLE NET BİR DURUŞ SERGİLEMEKTEDİR”

                                                                            Yalçın Topçu’nun program kapsamında ifadeleri şöyle:

Böyle asil ve barışçıl bir millete böyle bir zulmü reva görmeye ne hakkınız var ve ey dünya bu zulüm karşısında neden susuyorsunuz, neden ayağa kalkmıyorsunuz? Tarihin her aşamasında safha safha zulümler yaşamış bir millet. Çelebicihan’ın söz konusu konuşmasını Kırım Tatarlarına karşı bugün de tüm dünyanın gözü önünde yapılan en ağır insan hakları ihlallerine sessiz kalanlara ve insanım diyen her insanın vicdanına daha ötesinde de BM İnsan Hakları Komisyonunun üyelerinin vicdanlarına Bursa’dan havale ediyoruz. 1918’de Bolşevik Rusya’nın yine bugün olduğu gibi hukuksuz bir şekilde Kırım’ı işgal etmesiyle birlikte şehidimiz tutuklandı 23 Şubat günü kurşuna dizilerek şehit edildi. Vahşiler onu şehit etmekle kalmadı, mezarı yoktur. Mübarek naaşını Karadeniz’e bıraktılar.

KIRIM TATARLARI TÜRKİYE İL UKRAYNA ARASINDAKİ BAĞLARDA ALTIN KÖPRÜ

Türkiye devleti ve milletiyle Tatar kardeşlerimizin kadim yurdu Kırım’ın yasa dışı ilhakını ve işgalini tanımadığını dünya kamuoyuna ve muhataplarına her zaman açıkça ifade etmektedir. Türkiye devleti ve milletiyle bu duruşunda kararlıdır ve Kırım Tatarları vatanları Kırım’a kavuşuncaya kadar bu kararından asla vazgeçmeyecektir. Bu sadece devletinin değil Türk milletinin de kararıdır. Türkiye’nin Ukrayna ile arasındaki tarihi ve insani bağların önemi Kırım Tatarı kardeşlerimizle de kaim. Ukrayna ile çok ciddi kültürel bağlarımız da var ancak o bağlarda altın bir köprü var ki o da bağrımıza bastığımız Kırım Tatarı kardeşlerimiz.

Bu nedenle Kırım Tatar kardeşlerimize Ukrayna makamlarıyla birlikte her konuda desteğimiz devam edecek. Sözlerime bir tarihi bilgiyle son vermek istiyorum: Sene 1883, Bahçesaray için yapılan belediye seçimleri. Bu seçimlerin sonucu belediye seçimlerinin teşekkülü. Belediye meclisinin 37’si Kırım Tatarı, 27’si Rum, 2’si Karay Türkü, 2’si Rus. 1883’teki durum bu, tarihi hak iddia edenlere tarihin her döneminde sürgüne ve katliama rağmen hakikat bu. Son olarak herkes bilmeli ki; Kırım Tatar’sız, Tatar Kırım’sız olamaz, asla da olmayacaktır.

Kaynak:QHA dan alınmıştır