40 yıldır turizm sektöründe çeşitli alanlarda önemli görevler alan Çetin, Turizm sektörünün içinde bulunduğu durumu ve yarınlarda yapılması gerekenleri bir makale ile kaleme aldı.

Haydar Çetin makalesiyle sektörde çözüm arayanlara da önemli fikirler sunuyor.

 İşte turizmci Haydar Çetin’in koronavirüsün turizme etkilerine değinerek kaleme aldığı makale :

 “Turizm camiamızın UWNTO destinasyon verileri dahil 2020 hayali sükut.”

Dünyada tüm meslek grupları Covid-19 koronavirüs nedeniyle, 2020’de zor zamanlardan geçmekte.  Turizmin 12 aya çıkmasını istediğimiz ve çözüm üretme yarışına girdiğimiz hem de şu dönemde.  Turizm camiamızın UWNTO destinasyon verileri dahil 2020 hayali sükut.

Yapay Zeka Dünyasına Hoş Geldiniz

Yeni yüz yılın şekillenen çağı, teknoloji yılı olacağı da tescillenmiş oldu. Dünya ekonomisi deprem yaşarken, dijital dünyada yüz binlerce istihdam sağlanmaya başladı bile. Yenidünyada artık trafik lambaları gibi insanlara da mevcut parmak izi kodlar kullanılacak. 18 yaş altı 19 ila 64 ve 65 yaş üstü gibi. Dünyanın neresine giderse gitsin, yüz tanıma kamerası ile anında eşleşecek. İnsanların yeme içme giyinme, barınma ve seyahatleri dâhil, doğduğu gün itibariyle değişim evreleri bilinecek.  Güldüğünüzü ve hayal dünyasında olduğumuzu var sayıyorsunuz değil mi, yapay zeka dünyasına hoş geldiniz merhaba.

“Ne Kadar Erken Hazmedebilirsek, O Kadar Başarılı Oluruz”

Ne var ki içinde bulunduğumuz sektör insan gücüyle evrimini devam ettirerek tamamlamakta. Dünya ne kadar dijitalleşirse dijitalleşsin, insan faktörü daima olmazsa olmazların içinde var olacaktır. Turizmde çözümsüzlük içinde çözümü, kuralsızlığın bile kuralı olduğu dönemi yaşıyoruz. Dönüşüm planlarımızı içimize sindire sindire özeleştirilerimizi ve UNWTO destinasyon verilerini şimdi değerlendire biliriz. Olumsuzlukları olumlu fırsata çevirmesini bilirsek eğer, ne kadar erken hazmedebilirsek o kadar başarılı oluruz.

Arz Talep Dengeleri Misafir Portföyüne Göre Değişecek

Acentelerin misafir istek değişimlerini kapsayan değerlendirmeleri, otel yöneticileri ile bir  platformda tartışmaya açacak. Misafir otele gelmeden acentede konseptlere göre yiyecek menü seçimlerini görebilecek. Alakart seçeneklerinin çeşitliliği artacak. Sadece soğuk mezeler  ile salata  ve tatlı çeşitlerin olduğu büfeler kurulacak. Çorba, ara sıcak  ve ana yemekler dahil isteğe tabi olacak. İçecekler kesinlikle ekstra olacak kalite anlayışı ön plana çıkartılacak. Turizmin standartlara  bağlı  akredite  prosedürlerini, uygulanabilir  haliyle  eğitimlere  devamı söz konusu. 1995 yılı itibariyle her şey dahil sistemi talepleri de   geçiş süreci yeniden  azalacak.

 Yeni dönemde Mutfak çeşitliliği vegan, diyet, gluten, diyabet, kalori, vejetaryen, G.D.O, değerleri gibi alternatif çeşitlilikleri  devam edecek.  Yemeklerin kalorileri menülere yazılması zorunlu hale gelecek.

Turizmin sürdürüle bilir bir meslek olması adına, dernek,  kurum ve kuruluşlar dahil üniversiteleri ile işbirliği çalışması başlatılacak. Güncel durumda dernekler ve turizme gönül verenler kah whatsapp hattı, kah facebook ve video bağlantıları ile, sosyal medyada çözüm arayışları yapılmakta. Öncelikli konularımız var bizim temel kurallara dayalı. Personellerin mesleklerini sevdirmeye yönelik adaptasyon uyumu gibi. Robot değil insan gücüne dayalı çalışmalarda, motivasyon programları ile başarı sağlanması gibi. Hijyen programı alan çalışanların, uygulamada ve denetimde başarılı olmaları gibi.

Turizmde istihdamın sağlanması ve mesleğin sürdürülebilir olması için  akredite ve kontrol programları  zorunlu.

A-) Acente,  Uçak,  Dijital dünyası ve Otel ilişkilerinin belirlenecek olan standartlara göre işbirliği.

B-) Dernekçilik ve tanıtım kampanyasında yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerinde ne kadar  aktif olduğumuz değerlendirilecek.

C-) Misafirin hizmet sektöründen beklentileri ve bizim misafirden beklentilerimiz nedir.

D-) Turizmin içeriğindeki sesi hissedebilmek ve çalışanların kalitesini uygulamada başarılarını sorgulaya bilmek.

E-)Sektörümüzün kontrollü ve kontrolsüz  gücünü kimin denetlemesi  gerektiğini  belirlemek

F-) Eğitimin akredite kontrolü ve yasal süreçteki meslek grupları ile standartları belirlemek.

G-)  Dünya standardını ortak sertifikasyon sisteminin, hangi kurum veya kuruluşların yaptığı  ve  denetimin  kim tarafından  yapacağı.

H-) Sektörümüzün Bilinen fakat çözülemeyen, fakat çözülmesi zorunlu meslek gerçeklerinin icrası.

I-) Kötü giden sezon sonrası, acil eylem planı kuruluşun kimlerden oluşacağı-) Sektör kriz masasında çalışacak kişilerin devlet destekli devamlılık esasına riayet edilmesi.

K-)Alternatif turizm dahil, konsepti ve sistemi istediğim gibi kuralsız yaparım anlayışının kaldırılması.

L-) Personel istihdam standartlarının, tüm işletmelerde öncelikli düzenlenmesi.

M-)Personele verilmesi gereken hizmetlerden sonra, verim alabilme programlarının standartlara uygun takibi.

N-)Ekip ruhunun oluşumu  ile özeleştirilerin dozajını ayarlanması ve bakış açısı programları ile   genişletilmesi.

O-) Turizmin Tanıtımı, Sloganı, Destinasyonu, logosu gibi eksik tıtılların tamamlanması

P-) Konseptlerin yurt dışı otellerle ortaklaşa, personel takası ve değişim tanıtım çalışmaları,

Q-) UWNTO verilerinin ve destinasyonların yerine getirilmesi.

R-)Hizmet eden ve hizmet alan haklarında, hizmet alanın hegemonya sınırlarının belirlenmesi.

S-) Otel konsepti ile belirlenen standartların eşit uygulanılabilir ligi. Misafir davranışlarındaki hoş görü veya agresifliğine göre değişen şeklin olmaması.

T-)Misafire verilecek taviz sınırlarının dijital dünyaya göre değil, hizmet standartlarına göre değerlendirilmesi.

U-) Hijyen gıda eğitimlerinde uygulanabilir olmak  için denetim ve kontrol mekanizması ayrı bir birim olmalı.

V-) Hijyen gıda denetim ekibine, personellere  nasıl davranacağı,  hiyerarşi ve üslup eğitimi verilmesi.

Y-) Gm, departman amirleri ve personeller dahil, uluslar arası akredite belgelendirme sertifikaları alması.

Z-) Kurumsal olmayan işletme sahiplerinin, kişisel danışma koçlarının  olma  zorunluluğu getirilmesi.

Şimdi Birlikte Çözüm Üretme Zamanı

Devlet ve  millet el ele sloganındaki asıl içeriğin anlamını yaşamalı ve yaşatmalıyız. Kimsenin alınganlık yapıp kendini ulaşılmaz zannetmemesi. Aksine hizmet kalitesinin yükselmesi adına, bilinçli hizmete evet demesi gerekmektedir. Zorlu süreçten geçip geleceğe daha güvenli bakabilmemiz adına yazılan ve söylenenlerin uygulanır olanları, icraata geçirmek zorundayız. Bu zorlu süreç dönemlerde birbirimizi destekleyerek birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu göstereceğiz.

“Hala Niye Belirleyemediğimizi Anlayamıyorum”

Çözüm sürecindeki turizm bakanının acil eylem planından çıkartılan sonuçları incelediğimizde, günü, ayı  ve  hatta sezonu  kurtarmak ve mali açıdan geçici çözümlerin olduğunu görüyoruz. Amaç geleceğin sektörünü ayakta tutmak için,  şirket ve çalışanların devletin sorumluluğunda olanların yerine getiriliyor olması niteliğinde. Tabi ki öncelik devletin adımlarında engellerin bertaraf edilmesi ve tökezleme olmaması yönünde. Covid-19 koronavirüs salgınında herkes evinin önünü temiz tutsa, sokak temiz olur atasözü mantığıyla hareket ediyoruz. Çözüm sürecinde acil eylem planı çizgisinin hala niye belirleyemediğimizi anlayamıyorum.

Ülke ekonomisini zarardan kara, yani fırsata çevirmesini belirlemede, etkili bir yol haritası çizmeliyiz. Acil eylem planında sorun koronavirüse karşı önlemi, ek  bütçeleri ile   yapılacak önlemleri   tartışıp, doğruyu bulmak  zorundayız..

Atalarımızın Adetleri Aslında Ne Kadar Da Güzelmiş Değil Mi?

Misafire kolonya ve şeker ikramları ile karşılayıp, yemek sonrası eller yıkanır, ağızlar çalkalanırdı. Şimdi özümüze bağlılık aklımıza geldi ve eskiye dair ne varsa uygulamada ön plana çıkarmaya başladık.

1-) Turizm ve hizmet sektörü işletmelerin, dezenfekte ile uluslar arası prosedürleri kapsayacak, akredite çalışmalarının krokisi hazırlanacak. Dezenfekte  ve hijyen  adı  altında ek  birim ve bütçeyi devreye alacak.

2-) Yerel yönetimlerin toplu taşıma, cami, hizmet alanları dahil özel ekiple dezenfektasyon çalışmalarını, doğru planlama ile ülke genelinde sürekli yapmalarına devam edecek.

3-) Öncelik hizmet sektörünün personelleri  bilinçlendirilmesi ve hijyene karşı eğitimleri tamamlanacak.

4-) Sektör Lojmanı, kantin ve soyunma odaları, servis araçları dahil, toplu alan  hijyen programını yapacak.

5-) Tedarikçi firmalara düşen asıl görevi ayrıca detaylandırıp yazsak, sanırım kitap yayınlarız. Hizmet sektörünün bel kemiği üretim ve dağıtım firmalarına hijyen konusunda çok  önemli görev düşmektedir. Ürünlerinin tamamında akredite belgelendirmelerin yanında, hijyen gıda biriminin vermiş olduğu sertifikalı dağıtımlarını yapmaları zorunlu hale gelecek.

6-) otel ile ilgili birimler: lobiden başlayarak, lejyonerle çalışması Teknik servis + mutfak + restaurant + bar + odalar  (v.d)  güvenlik girişinden sahile kadar, tüm işletmenin genel anlamda  temizlik çizelgesi çıkartılacak.

7-) Ülke genelinde kendi alanlarında hizmet veren sektör birlikleri, ortak çalışmalarla hijyen  çizelgesi hazırlayacak.  Standartlar belirlenecek  ve konsept hazırlanacak. En önemlisi  otokontrol sistemi takibi.

Editör: TE Bilişim