2021 verilerine göre Adıyaman’ın nüfusu 630.000 civarında ve Türkiye’nin 33. yüksek nüfuslu ili. Peki sizce milli hasıla bakımından kaçıncı ilidir Adıyaman? Mantıken düşünürsek 30-40 arası bir yerde sıralanması lazım değil mi? Ama malesef Adıyaman 60. sıradan sonra geliyor. Hatta yıl bazında çoğu istatistikte en yoksul 15 il içinde yer alıyor.

Peki Adıyaman’ın Neyi eksik?

Adıyaman için sizce de “Ha gayret” deme vakti gelmedi mi? Antep gibi mucize, Malatya gibi atılım yapması gerekmiyor mu?

Adıyaman’ın düştüğü orta gelir ve orta üretim liginden kurtulmasının günü geldi de geçiyor.

Yağımız var, unumuz var. Neden helvayı bir türlü kavuramıyoruz? Azımsanmayacak kadar turizm envanterimiz var. Tarım alanlarımız oransal olarak gayet yüksek. Tarla fiyatlarımız m2 fiyatı olarak gayet yüksek. Bunların hepsi var ama malesef bir türlü katma değer üretemiyoruz. Ticaret çapımızı bir türlü artıramıyoruz. Geri kalmışlık statüsünden yukarı çıkamıyoruz.

Geçen yıl 22 Mart tarihinde Samsat ilçemize girişimlerimiz sonucu pazar yeri gelmesini sağlamıştık. Bir çok esnafımız bunun iyi bir fikir olmadığını düşünüp kapımızı çalmıştı. Hepsine tek tek ticaret çapımızı artırmanın, katma değer üreterek dolanımdaki rakamı yükseltmenin önemini anlatmıştık. Şimdi halkımız gayet memnun bu durumdan. Farkettiler ki ticaretin artması yaşam düzeylerimize direk yansıyor.

Bu sene yine aynı tarihte; 22 Mart’ta Canlı Hayvan Borsamızı açtık. 3. yılımızda bir çok hizmete ek olarak bu tesisi de açabilmenin mutluluğunu hazzını yaşıyoruz.

Hayvan borsası deyip geçmeyin. İlçemiz ticaretine yapacağı katkı bizim için çok önemli. Çünkü biz ısrarla ilçemizde ticaret hacmini büyütmek için çabalıyoruz. Turizm hamlelerimizi de bunun için yaptık. Şimdi, eskiden kimsenin kapısını çalmadığı ilçemize yılda 50-70 bin arası insan çekiyoruz.

Canlı Hayvan Borsası genelde tarım ve hayvancılığa dayalı ilçemizde zorunlu bir ihtiyaçtı, bu ihtiyacı gidermek için uğraştık ve sonuca ulaştık.

Benim hemşehrim bu pazarda İnek satsın, koyun, tavuk satsın. Ama bunun yanında zirai araç da satsın, fide satsın, yem satsın. Hayvancılıkla ilgili ürünler de satsın. Hatta durmasınlar ticaret için bir araya gelip arsa alıp satsın, otomobil satsın. Tespih yapanımız varsa buradaki ziyaretçilere tespih satsın. Halı, kilim satsın. Yumurta, pekmez, peynir yağ satsın. Ticaretin yapılabildiği bir Alana ihtiyaç vardı ve biz bunun ilk meşalesini yaktık.

Samsatlı boş durmasın iş yapsın, iş yapabilecek alanlara alt yapılara sahıp olsun istedik. Yeter ki ticareti artıralım. Dış satımı artıralım. Aynı ilimiz için umut ettiğimiz gibi ilçemizde büyüsün.

Samsat Kendi içinde dönüp duran dar çercevede cereyan eden ticaretten kurtulsun istedik.

Samsatlılar Çevre il ve ilçelerden gelen ziyaretçiler ile kültürel sosyal iletişime girsin. Hatta çocuklarını da bu ticaretin içinde yetiştirsinler. Çocuklarına da bir şeyler alması satması ve bir şeyler öğrenmesini tembih etsinler. Çünkü bu çocuklar değil mi Samsat’ı, Adıyamanı büyütecek, daha ileriye taşıyacak olanlar?

Sözün özü şu: Biz Samsat’ta “Ha Gayret” diyoruz. ve Adıyaman için de aynısını öneriyoruz. Başarabileceğimize de eminiz.

 Bir belediye başkanı gözü ile de baktığımda işin en başında söz verdiğimiz projeleri tek tek ilçemize kazandırmanın huzuru ve mutluluğunu yaşıyorum. Halkımız için yaptığımız diğer hizmetlerimiz gibi canlı hayvan borsamız da ilçemize çok yakıştı.

Halil FIRAT

Adıyaman / Samsat Belediye Başkanı