Doğum: 1852 Vefat: 1931
Hacı Hulusi Efendi o zamanın büyük tüccarlarından Silifke’nin ileri gelenlerinden bir şahsiyettir. Eşi Fatma Hanım’dır.
09.Kasım.1919 tarihinde kurulan Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin kurucularındandır.
Sıdıka, Leyla, Zöhrü, Münevver adında dört kızı; Hüsnü, Mevci, Mehmet ve Sami adında dört oğlu olmak üzere sekiz evladı vardır.
Hacı Hulusi Efendi Silifke’de önde gelen 3-5 şahsiyetten biri olduğu Cumhuriyet Halk Fırkası adıyla kurulan Cumhuriyet Halk Partisi Silifke İl Başkanlığı yapmıştır.
Hacı Hulusi Efendi’nin oğullarında Mevci Açıkbaş Silifke Ticaret ve Sanayi Odası kurucu başkanı olup 1908-1912 yıllarında dört yıl Başkanlık yapmıştır. (Daha önceki yıllarda Ziraat ve Ticaret odası adında bir kuruluş vardı. 1908 yılında ayrı kuruluş oldular)
Hacı Hulusi Efendi’nin torunu Mevci Açıkbaş’ın kızı Mürüvvet (Güven) Atatürk evlerine geldiğinde masaya çıkarak bir şiir okumuş... Atamız bir hediye vermek için elini cebine atmış. Hulusi Efendi “Paşam vermeyin alışmasın” deyince vaz geçmiş. Mürüvvet Hanım’ın daha sonraları Ata’sın elinden her ne olursa olsun bir hediye-hatıra alamadığına hep üzüldüğü yakınlarınca anlatılır.
Bugün “Atatürk evi ve Etnografya Müzesi” olan konak Hacı Hulusi’ye aittir. Atatürk Silifke’ye ilk geldiği 27.Ocak.1925 tarihinde kaldığı, misafir edildiği evdir. Burası daha sonra oğlu Sami Açıkbaş’a geçmiş daha sonra 1982 yılında kamulaştırılarak “Atatürk evi ve Etnografya Müzesi” olarak düzenlenmiştir.
Hacı Hulusi Efendi 1931 yılında 79 yaşında iken vefat etmiştir. Mezarı Silifke Asri Mezarlığı’ndadır. Ruhu şad olsun.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi