Neredeyse bir aydır Hollanda gündemini etkin bir şekilde meşgul eden cinsel taciz olayları, her geçen gün yeni boyutlara ulaşıyor. Televizyonda yayınlanan ‘O Ses Hollanda’ programı çekimlerinde meydana gelen cinsel taciz ve cinsel şiddet skandalları, Hollanda parlamentosuna da sıçradı. Diğer taraftan, sanat dünyasında ortaya çıkan cinsel taciz olayları futbol dünyasına da sıçradı. Çorap söküğü gibi gelişen cinsel taciz olayları, artık toplumsal bir facia haline geldi.

Hollanda gündemine yaklaşık bir ay önce düşen cinsel taciz ve şiddet olayları, hatırlanacağı üzere ‘O Ses Hollanda’ programında ortaya çıkmıştı. Olayların kurbanı olan genç kızların, arka arkaya savcılığa yaptıkları şikayetler ve Medya’dan Sorumlu Devlet Bakanı Günay Uslu’nun TV şirketine yaptığı baskı sonucunda, ‘O Ses Hollanda’ programı durduruldu. Program ekibi hakkında geniş bir soruşturma başlatıldı. Suç duyuruları ve itiraflardan anlaşıldığına göre, ‘O Ses Hollanda’ programında 2010 yılından bu yana, cinsel taciz ve cinsel şiddet suçu işlenmiş.

‘O Ses Hollanda’ programında yaşananların su yüzüne çıkmasıyla, kültür, sanat, film alanında da cinsel tacize uğrayanların olduğu gündeme geldi. Bu alanda en çarpıcı açıklamayı, Hollanda’nın tanınmış film aktrislerinden Katja Schuurman yaptı. Sunucu ve aktris olan Katja Schuurman, iş yerinde sık sık, ‘sınırı aşan cinsel davranışlar’ yaşadığını belirterek, “Şu ana kadar 180 suç duyurusu yapılmış olduğunu duydum” dedi. Ses sanatçısı, Jennifer Ewbank da sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, 2010 yılında katıldığı ‘O Ses Hollanda’ yarışmasında, iki kez cinsel tacize maruz kaldığını yazdı.

Hollanda’da cinsel taciz olayları tartışılmaya devam edilirken, bir başka cinsel taciz olayı haberi de, tanınmış spor kulübü Ajax’tan geldi. Ajax’ın futbol şube direktörü olan eski futbolcu Marc Overmars hakkında da, ‘sınırı aşan cinsel davranış’ sergilediği ve hakkında şikayetlerin olduğu haberleri medyaya yansıdı. Bunun üzerine, Ajax kulübü yaptığı açıklamada Overmars’ın, kulüpteki bazı bayan çalışanları uzun süredir sınırı aşan cinsel içerikli mesajlar göndererek rahatsız ettiğinin tespit edildiği ve görevine son verildiği belirtti.   

Her geçen gün farklı sektörlerde ortaya çıkan cinsel taciz ve cinsel şiddet skandallarına, bu hafta Hollanda Temsilciler Meclisi de eklendi. İşçi Partisi PvdA milletvekili Gijs van Dijk, hakkında yapılan şikayetler sonucu, bu hafta milletvekilliğini bırakmak zorunda kaldı. Milletvekili Gijs van Dijk hakkında birden fazla kadın, gerek polise gerek parti genel merkezine, ‘istenmeyen davranışından’ dolayı şikayette bulundular. Van Dijk hakkında 2019 yılında da, benzer şikayetlerin yapıldığı, ancak araştırma sonucundan bir şey çıkmadığı ifade edildi. PvdA lideri Lilianne Ploumen, kadınlarla görüştükten sonra, şikayetlerin ciddi olduğunu ve bağımsız bir araştırmanın yapılmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

Güya emansipasyonun zirve yaptığı, kadın hakları şampiyonluğunun yapıldığı, feminizm hakimiyetinin her alanda hissedildiği Hollanda’da, iş ortamında cinsel taciz ve şiddet olaylarının yaşanması, artık sosyolojik bir sorun haline geldi. Bu toplumsal sorunun bir çok alanda yaşanması ve bir anda çorap söküğü gibi ortaya çıkması, insanın aklına ister istemez, toplum yapısının dejenereleşerek kurumlara yansıdığını getiriyor ve insanı derin derin düşündürüyor.

Şimdilerde, ‘O Ses Hollanda’da ortaya çıkan cinsel taciz olaylarından sonra, toplumsal bir dalgalanma yaşanıyor. Kültür, sanat, film, futbol, siyaset alanlarında pek çok kurbanı olan cinsel taciz olaylarına, hele hele bir milletvekilinin adının karışması ve istifa etmesiyle farklı bir boyut kazandı.

Son haftalarda gündemin en önemli konuları haline gelen cinsel taciz ve şiddetle ilgili sorun, Hollanda karar vericilerini harekete geçirdi. Kabine, sorunun tamamen şeffaflaşması için tecrübeli ve tanınmış bir siyasetçi olan Mariette Hamer’i bu konuda ‘Hükümet Komiseri’ olarak görevlendirdi.
Özel olarak göreve getirilen bayan Hamer’dan, farklı alanlarda yaşanan cinsel taciz olaylarını, toplumda konuşulabilir hale getirmesi ve sorunun toplumsal tartışmalara dönüşmesini sağlaması ve çözümler üretmesi bekleniliyor.

Veyis Güngör
11 Şubat 2022