2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu Perre Antik Kentin nekropol alanında Kommagene Krallığı'nın 'ölü gömme' gelenekleri iskelet ve silikon manken ile mezar odasında tarih yeniden canlandırıldı.

Yüzlerce mezar odasının bulunduğu Perre Antik Kentte'ki bir mezar odasına cam tabutlar yerleştirilerek, bu tabutlara silikon manken ve iskeletler konuldu.

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, projenin yürütücüsü Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kahraman Yağız, Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, projenin açılış kurdelesini kesti.

Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kahraman Yağız, burada yaptığı konuşmasında, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının onayı ve destekleriyle, Türk Tarih Kurumunun maddi destekleriyle Perre Ören yerinde özellikle kaya mezarlarının bulunduğu alanda canlandırma projeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Bu proje kapsamında bir mezar odasının içerisine hem silikon manken, hem de iskelet şeklindeki ki gömülme geleneklerini odaya yerleştirdiklerini aktaran Yağız, "Yanlarına ölü gömme geleneklerindeki kullandıkları materyalleri yerleştirerek alanı bir müzeye çevirdik. İnsanlar bu alanları gezerken tamamen boş mezar odalarını geziyorlardı. Dolayısıyla da insanlar zihinlerinde bunları canlandırmakta biraz zorluk çekiyordu. Biz o dönemin ölü gömme geleneklerini yansıtmak istedik. Bu projenin ilimizde daha güzel yerlere geleceğine inanıyoruz."dedi.

Kaynak:PHA