Zoom aracılığıyla çevrimiçi toplantıyı açan komite başkanı Ganira Paşayeva, önümüzdeki bahar oturumunda milletvekillerine başarılar diledi. Cenab-ı Allah ' ın liderliğinde kazanan Musaffar Azerbaycan ordusuna halkımızın minnettar olduğunu söyledi. 30 yıl sonra Azerbaycan topraklarının kurtuluşu için Ali Başkomutan.

Ganira Paşayeva, şehitlerimize Allah ' tan rahmet, yaralı gazilerimize şifa dileyerek, tarihi zafer vesilesiyle meslektaşlarını tebrik etti.

Ardından Ganira Paşayeva, 2020 güz oturumunda komitede yapılan çalışmaların raporunu sundu. Raporlama döneminde 2 komitenin 2 toplantısı yapıldığı, 3 konu ele alındı bunlardan biri Azerbaycan halk örneklerinin yasal korunmasına ilişkin Kanun değişiklikleridir.

Komite başkanı, bildirim döneminde komitede yapılan çalışmalar, milletvekillerinin ülke gündeminde yaşanan olaylar, işgal altındaki topraklarımızda, Ermeni siyasi-askeri liderliğin talimatı ve katılımıyla yıkılan kültürel anıtlarımız hakkında geniş bilgi verdi Maddi ve manevi mirasımızla ilgili dünya hakikatler topluluğunda aktif ′′ konumlarını takdir etti. Vatanseverlik Savaşı sırasında UNESCO da dahil olmak üzere milletvekillerinden etkilenen uluslararası kuruluşlara birçok kez başvurulduğunu bildirdi.

Ganira Paşayeva, sonbahar oturumunda komite adresinde yer alan 1389 mektup, öneri, başvuru ve şikayetler incelenmek üzere ilgili kuruluşlara gönderildi, yaratıcı kuruluşlardan 200 ' e varan mektup ve kişiler komitede incelendi, Birçoğu zaten kendi kuruluşlarına gönderildi ′′ olumlu çözüm bulduğunu kaydetti.

Rapor kabul edildikten sonra, Kültür Komitesi ' nin 2021 bahar oturumunun mevzuat planı çevrimiçi toplantıda görüşüldü. Komitede önümüzdeki oturumda ′′ Azerbaycan muğam sanatının korunması ve geliştirilmesi üzerine ′′ yasa tasarısı ve diğer önemli belgeler üzerinde çalışmalara devam edileceği kaydedildi.

ŞUŞA AZERBAYCAN KÜLTÜR BAŞKENTİ

Ganira Paşayeva, bahar oturumunda komitede yapılacak çok iş var dedi. Böylece Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Şuşa şehrinde ′′ Xarı Bülbül ′′ Mugham Festivali 'nin planlanması, Şuşa' da mevcut yılın Mayıs-Haziran aylarında Azerbaycan Kültür Başkenti ilan edildi ve sonbahar aylarında Molla Panah Vagif Şiir Günlerinin planlanması ve 2021 ′′ Nizami, il il il il il il il ilmiyle ilgili önemli tedbirler alınıyor. Komite Başkanı, bu etkinliklerin ve ilgili projelerin hayata geçirilmesiyle ilgili Kültür Komitesi ' nin görevleri üzerine sohbet açtı.

Sonra komitenin çalışma planı onaylandı.

Çevrimiçi toplantıda, ′′ Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında stratejik iş birliği konulu ′′ Sözleşmenin Memorandumu ' nun onaylanmasına ilişkin kanun değerlendirildi. Bu belgenin kardeş ülke ve medya ile ortak medya platformu alanında karşılıklı işbirliği açısından çok önemli olacağı vurgulandı.

Ardından komite üyeleri ilk okumada ′′ Telif Hakları ve İlgili Haklar ′′ konulu kanun taslağını değerlendirdi. Ganira Paşayeva, önerilen değişikliklerde, Azerbaycan halk örneklerinin devlet tescil mekanizmasının ve geleneksel bilginin oluşturulmasının, devlet politikasının uygulanmasına yönelik bir mekanizma oluşturulması amaçlandığını söyledi. Bu eserlerin kullanımına göre hesaplanan misafirin telif hakkı ve ilgili hakları alanının kullanılması planlanıyor.

Komite üyeleri Sabir Rustamkhanli, Nizami Caferov, Fazil Mustafa, Cavanshir Feyziyev, Aziz Alakbarli, Ulviyya Aghayeva, Ulviyya Hamzayeva, Mikhail Zabel ele alınan konular hakkında görüşlerini belirterek sinema ve sanat ve yaratıcılığın geliştirilmesini önerdiler.

Meclis toplantısında her iki belge de görüşülmesi önerildi.

Haber:GAP olay

Editör: TE Bilişim