Şehrin merkezindeki mütevazı dükkânda kalaycılık yapan 5 çocuk babası Mehmet Yiğit (72), 60 yıldır mesleğini severek icra ediyor.

Mesleğinin son ustası olan Yiğit, çocuk yaşlarda öğrendiği mesleğinin yok olmaya karşı karşıya kalması nedeniyle büyük üzüntü yaşıyor.

Kalaycı ustası Mehmet Yiğit, sanatın bakır eşyaların ortaya çıkmasıyla doğan bir meslek olduğunu söyledi.

Kalaycılığın zamanla bakır eşyaların oksitlenerek tabaka oluşturması nedeniyle olası herhangi bir zehirlenmeyi önlemek için her defasında yeniden yapıldığını aktaran Yiğit, “Kalaylama işlemi için günümüzde çırak yetişmemesi ve bakır eşyalara talep olmaması nedeniyle unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alıyor.” dedi.

"Yetkililer sahip çıkmamaya devam ederse bu meslek biter"

Yiğit, yeni nesillerin yetişmemesi nedeniyle mesleğin son yıllarda yok olmayla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Bakırcılık mesleğine, abilerim bakırcıydı bende 7 yaşından beri içindeyim ben 72 yaşındayım 7 yaşından beri içerisindeyim. Bakırcılık mesleği Türkiye çapında bitti. Şimdi canlanan yer Kahramanmaraş oda sıvama, çekiç işi yok. Millet amanat mal almak ister, hafif mal almak ister. Onun için bu mesleğe sahip çıkmayan adam bana hiç sahip çıkamaz. Bunlara sebep olan idarecilerimiz, derneklerimiz, bizi idare edenler, memleketin büyükleri yani onlar. Bir başkan, bir dernek başkanı, bir federasyon başkanı efendime söyleyeyim bir birlik, bilmem ney tabi ki belediye başkanımızda bunun içinde gelip görmesi lazım iken hiç biri görmedi tabi bu belediye başkanımıza ait değil giden, gelen belediye başkanlarımızın hepsi böyleydi.”

Türkiye’nin çeşitli kentlerinde bu işi sürdürdüğünü anlatan Yiğit, 8 yıl İstanbul’da çalıştığını bunun yanında İzmir’de de usta başı olarak çalıştığını kaydetti.

"Bana 10 ödül verdiler"

Mesleğinde uzmanlaştığını anlatan Yiğit, şöyle devam etti:

Mesleğimin üzerine yani bir mesleğe nasıl ki bir doktor, bir öğretmen 5 sene master yapıyor ya bizde yaptık bunu dışarıda para kazanamadık yani bunun yerine amelelik yapsaydık daha iyiydi veyahut bir ayakkabıcı olsaydık bari eski ayakkabıyı falan dikerdik bundan iyiydi bundan iyi para kazanırdık.

Bundan 10-15 sene önce sahip çıksalardı. Bana 10 tane ödül verildi dışarıda, içeride. Ben ödülü ne yapacağım, sen o kâğıt parçasını vereceğine benim mesleğime sahip çık. Mesela üç tane çırak olsa daha iyi olur bu meslek bitmez. Diyarbakır’da bitti, Malatya’da bitti, Urfa’da sadece işleme kalem işi var sur işi yapıyorlar tabak falan, Gaziantep yine öyle Kahramanmaraş bir ağırlıkla uğraşıyor."

"Devlet bu mesleğe sahip çıksın"

Yiğit, "Adıyaman’da ağırlıkla uğraşan benim. Kerge kazanıyla ağırlıkla yalnız uğraşan benim. Yani çiğköfte leğeni de kurtarmaz, getirmesi bir türlü satması bir türlü Adıyaman müşterisi de farklı yaklaşıyor. Geçen sene bu fiyattı, bu sene bu fiyat. Ben mi yapıyorum kardeşim fabrika yapıyorsa bende öyle yapıyorum.  Onun için bu mesleğe devletimiz sahip çıksın.”dedi.

Kaynak:PHA

Editör: TE Bilişim