1.BÖLÜM

(Kainatta,ALLAH’IN kuşatıcı olan-Gaybi/Zati varlığının İbreti dışında “MUCİZE” diye bir “SEY” yoktur-çünkü;Yüce ALLAH, “Yaratılış Ve İmtihan Sırrının” gereği olarak murat ettiği her “ŞEY’İ” tüm “MAHLUKATININ” hayrına-Onun fayda ve yararına açarak Ve sınamak üzere Onu muhatap tutarak-yaratmıştır!)

Bu manada! “HAYAL, hakikate açılan bir penceredir-İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar! Çünkü,İnsan hayal ve Hakikatinden ibarettir;Hayali sönünce,HAKİKATİ biter..”

ALINTERİ/BİR ADIYAMAN ŞİİRİ .. ??************************??

Şafak’ta yollarda açılır gözüm;

Yüzüme vurdukça zemheri yeli,

Çalışır bedenim-tutuşur Közüm,

Silaha (KOY) veren (FİŞEK) misali..

Emeğe aktıkça ALNIMIN TERİ;

Rahmet ve bereket olur bedeli,

Boy verir ürünüm sarar her yeri;

İnsana (SOY) veren(KUŞAK) misali..

Sebile gelince ekmeğim-aşım;

Gaipten uzanır bana dost eli,

Sanki göğe değer bu dertli başım;

Hasada (BOY)veren (BAŞAK) misali;

İnsanı sardıkça emeğim/varım;

Ruhumdan dökülür-sanki nur seli,

O zaman serilir gönül ambarım;

Hünkara (TOY) veren (DÖŞEK) misali..

Paylaştıkça rahmete gark olur tenim;

Devinir gönlümde bir hasret seli,

Vuslata ram olur ruh-u bedenim;

Maşuka(DOY)veren (AŞIK) misali..

(İHB/1.Aralık.2011/Adıyaman)

ÖYLE BİR AN OLUR Kİ;HAYALİ CİHAN DEĞER..

İnsan,hayal Ve hakikatinden ibarettir;Gah MAZİ’DE/İbretiyle-yaşayıp kalan, gah ATİ’DE/İbretiyle-yaşayacak olan..”

MARKA VE MODEL KENT’E SEYAHAT?

Uçağımız, İsviçre’nin güneşten yansıyan göz kamaştırıcı, esrarengiz nurani şavkıyla parlayan karla kaplı açık/kurşuni-geçit vermez yüksek dağlarının üstünden-Sevgiliye vuslat-ı cem olmaya amade refleksiyle canını bedenine sarıp yollara salıvermiş müştak-ı müptela nazenin bir gelin edasıyla,beyaz bulutların arasından-Mahir-i Üstat bir Sonat bestekarının pür mistik /nostaljik ve mahur/ritmik bestesinden teganni ve terennüm edilerek yükselip çıkan ve kulaklarda çınlayarak,adeta-Sevgilisini bir an önce ruhundan kavrayıp nihan-ı mest etmeye giriftar hal-ı pür muhal sesinin iştiyakıyla-rotasında sabırsızlıkla süzülürken;Hepimizi, ama hepimizi tarifsiz ve asla hiç bastırılıp teskin olunmaz çok gizemli,hoş/abat ve med/cezir bir heyecan meltemi sarmıştı.. Öyle ki! Hiç birimiz heyecandan konuşamıyor,sadece-üstlendiği görevini başarıyla bitirmişlerin derin esrarengiz rahatlığıyla birbirimize-Namütenahi/Gizemli çapkınca bakışlar atarak gülümsemekle yetiniyor ve lakin,Bizi;Ruhumuzla bedenimizden kaskatı sararak sermest eden o büyülü heyecandan da asla kurtaramıyorduk ..

Nasıl kurtarabilirdik ki!

Bu önemli,anlamlı güne,gerisinde dünyaya önemli/anlamlı izler bırakacak olan-bir ay süreli bu büyük organizasyona aylar önceden;Kimimiz dünya da çok önemli-Bilimsel araştırma,önerme/Plan-proje ve gelişmelere de imza atarak isim yaparak- ünlenmiş ve dünyanın önde gelen prestijli Üniversitelerinde görev almış çok seçkin,kariyer sahibi (Bilim Adamları Ve Akademisyenleri), Kimimiz,ufuklarıyla,çalışmalarıyla Ve ürettikleri olağanüstü eserleriyle ünü-uluslar arası sanat ve edebiyat alanındaki literatüre geçerek yer almış-fikir,duruş ve eylemleriyle isim yapmış çok önemli,saygın ve seçkin edebiyat, söz ,ses ve el ustası (Gazeteci/Yazar,Çizer,Şair,Romancı, Hikayeci,Müzisyen/Bestekar Ve Ses sanatçısı,Ressam,Heykeltıraş gibi..) sanat duayenini, Kimimiz özgün ve çağdaş düşünce,duruş ve eylemleriyle hayata geçirmiş oldukları çok önemli/Sektörsel plan ve projeleriyle iş ve işlevleriyle(Sosyal,Kültürel,Eğitsel Ve Sportif Alanlarla Sanayi,Ticaret, Tarım, Hayvancılık,Çevre,Turizm Ve Tanıtım alanında) ülkelerinde ve dünyada yaratmış oldukları fayda/yarar ve katma değerleriyle hak ederek prestij kazanmış,örnek ve önder bir müteşebbis/girişimcilik ruhunu oluşturmuş-Eğitimli-Kariyerli-Kaliteli İş İnsanlarını, Kimimiz de dünyanın etkin/seçkin önderlerini (devlet adamlarıyla,yöneticilerini ve dünya siyasetine yön veren siyasetçilerini) davet etmek üzere çok yoğun bir telefon ve diplomasi mesaisi/trafiğini yaşamış-ADIYAMAN’IN bu önemi, anlamlı ORGANİZASYONUNU üstlenmiş bir avuç MEMLEKET sevdalısı Gazeteci/Yazar-Çizerler Bilim Adamı titriyle (İsveç Basın AKADEMİSİ Genel Direktörü/Usta Gazeteci/Yazar-Ressam Mahmut TEKİN ABD/Stanford Üniversitesi Tıp FAKÜLTESİ Dekanı Ve de Uluslar arası TIBBİ/Bilimsel Araştırmalar Kurulu Başkanı /Prof. Dr. Abuzer DEMİR,Harvard /Uluslar arası Sosyal Ve Siyasal Bilimler Akademisi Başkanı-Gazeteci/YazarŞair-Prof. Dr. Necati ATAR Ve de Biz /Gazeteci/Yazar/Halil BAYRAM )TERTİP KOMİTESİNDE (ULUSLAR ARASI TÜRK/JAPON KOMMAGENNE/PERRE UYGARLIKLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ GENEL DİREKTÖRÜ /Arkeolog Türk dostu ve İTÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi/Bilim Kurulu Başkanı/Prof. Dr. İbrahim NAKAZAKİ BAŞKANLIĞINDA) yer almıştık..

Ve işte..

Şimdi de tüm hazırlığını bitirerek,bir an önce-Adıyaman’a kavuşmak ve onun şahsında insanının- büyük bir azim ve kararlılıkla çalışarak,üreterek ve paylaşarak-özgün ve örgün bir model şeklinde örnekleyip/paketleyerek dünya literatürüne sunarak geçirmiş olduğu/ADIYAMAN MUCİZESİNİ/ yeniden bir kez daha yerinde görmek,yaşamak ve yaşatmak üzere yine tüm dostlarımızla beraber yollardayız..

Kimler yoktu ki!

Bu önemli,anlamlı,zor ve yorucu yolculuğumuza-gönülden katılarak-Bizle birlikte-asla hiç tereddüt etmeden,üstelik geride-işini/aşını olduğu gibi atıl ve akim bırakarak,büyük bir aşk,şevk ve iştiyakla eşlik ederek,içlerindeki bastırılamaz gizemli merak Ve tutkuyla beraber-yollara düşen,yürekleri haslet ve sevda yüklü-O Seyyahlardan..

Mesela;

-Nemrut Dağına ilk kez/1880’lı yılların sonunda giderek-KOMMAGENNE Uygarlığını ta 1881yılında ilk keşfeden Alman Mühendis Karl SESTER’in haber vermesiyle-dünya gündemine taşıyarak oturtan Alman Kraliyet Akademisi tarafından görevlendirilen Bilim Adamı Otto PUNCHTEİN gibi-İşe adeta Onun bıraktığı yerden devam eden bir arzu, şevk ve iştiyakla-yıllardan beridir ömrünü bu kadim uygarlığa hasreden ALMAN antropolog Prof. Dr. Müller ZİMMERMAN Ve eşi Dr. Ayşe ZİMMERMAN ile Onun ekibinden Prof. Dr. Helga HANSBERGER Ve bir de nerdeyse uzun ömrünün yarısını Ülkemizde geçiren ünlü Türkolog Prof. Dr. Helmut Aziz SCHENBERG,

-KOMMAGENNE UYGARLIĞI üstüne sayısız tezler geliştirerek ve yaptığı Bilimsel Araştırmalarla/Makaleler yayınlayarak-yıllarca bir arada barış ve huzur içinde yaşayan KOMMAGENNE halklarının oluşturduğu bu ibretli/derin TARHİ/KÜLTÜREL olguyu Beşeriyetin dikkatine sunarak-çağdaş toplumsal/siyasal katkılar yapmış olan/İNGİLİZ Sosyal Bilimci Prof. Dr. Con AKERMAN ile Kanadalı antropolog Dr Jan Jack POVEL,

-İçveç/Kommagene Uygarlığı Kültürel Araştırmalar Vakfı Mütevelli Heyeti Ve İsveç Sosyal Bilimler Akademisi Başkanı (İsveç Krallığı Baş Danışmanı) Sosyolog Prof. Dr. Rahman Aziz RİŞVANOĞLU ile Yönetim Kurlu üyeleri; Prof.Dr.Mirmehmet Dengir ADIYAMAN, Prof.Dr. Anjelika ADIYAMAN , Dr.Ümmühan BESNİLİGİL,Prof. Dr. Şadan GERGERLİ, Sosyal Bilimci Prof.Dr.Nurnihan KAHTALI, Sincik/Çiğköfte Marketing Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Ramazan CENDERE, Gazeteci/yazar Agah Halil RİŞVANİ ile yaptıkları Ulusal ve Uluslar arası yayınlarla sadece ADIYAMANI değil,“KOMMAGENE UYGARLIĞINI” da DÜNYA GÜNDEMİNE taşıyarak oturtan Kent’in sesi “MEDYA/TEK BASIN YAYIN GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI” Gazeteci/Yazar Zeynel Selahattin ALPTEKİN Ve kardeşi “GRUBUN GENEL YAYIN DİREKTÖRÜ” İbrahim ALPTEKİN ile Grubun adeta ayrılmaz parçası/Mihenk taşı cevval/Usta Gazeteci/GENEL YAYIN YÖNETMENİ Zeynel Abidin KIYMAZOĞLU,

-İsveç Sosyal Bilimler Akademisinden Prof.Dr.Uber Hasan HANSMAN, Dr.Ali TEMO, Prof. Dr. Hacer Neslihan GÖLBAŞILI, Prof. Dr.İbrahim ÇELİKHAN, Prof. Dr. Yusuf Yakup SAMSATLI, Prof. Ökkeş TUTLUOĞLU Ve Eşi Dr. Helga Rana TUTLUOĞLU..

-İsveç Parlamentosu üyelerinden-Siyasal Bilimci Dr.Odman HAZERMAN, Dr.Rızvan RİŞVANİ,Prof.Dr.Helga RİŞVANOĞLU Prof.Dr.Ali GERGERLİOĞLU Ve de kendi sahasında ün yaparak tanınmış niceleri;İsveç,Almanya,İngiliz ve İtalya TV/ Basın Yayın Medya sahip ve Yöneticileri ile Gazeteci/Yazar,Tiyatrocu,Şair,Ressam,Müzisyenler Ve de Turizm İşletmeleri grubundan müteşekkil-300 kişilik-özgün ve örgün bir kafile..

Evet!

Nihayet artık “ADIYAMAN” semalarındaydık, içimiz içimize sığmıyordu adeta, ki hepimiz ve bilhassa dünyanın çeşitli Ülkelerinden Kent’i görmek üzere bizle beraber gelen “KONUKLAR” çok uzun,ancak rahat yolculuğa rağmen,biran önce kavuşmak “ADIYAMAN MUCİZESİNİ” bizzat yerinde görmek, sırrına erişmek,büyüsünü doya-doya solumak,başka bir deyişle de bu model “MUCİZEYİ” hayata geçirenleri yakından tanımak,nasıl yaptıklarını anlamak ve aslında “MODELİNİ” kavradıktan sonra onu ülkelerine de transfer ederek uygulamaktır,ki zaten; Bizim de “KENT ETKİNLİĞİNİ” yapmaktaki temel amacımız da buydu ki-Asıl “HEDEFİMİZ” de her yıl (1 aralıktan başlayarak 31 arakta son bulmak üzere )Uluslar arası düzeyde her konu Ve Sektörde ve elbet(KÜLTÜR/TURİZM-SANAT,SANAYİ/TİCARET, TARIM Ve HAYVANCILIK, EKONOMİ/İSTİHDAM, SPOR/FOLKLÖR Vb .gibi) alanlarda konuyla ilgili İnsanlarla Bilim Adamı /Akademisyenlerin katılımıyla(PANELLER-KONFERANSLAR Vermek, FİLM/TİYATRO Ve FOLKLÖR GÖSRİLERİ SUNMAK,SPOR MÜSABAKALARI yapmak,SERGİLER/KONSERLER vb. gibi)sunumlarla “ADIYAMAN MUCİZESİNİ “dünyaya taşımak-onu örnek bir “MODEL” olarak “DÜNYA İNSANINA” ihraç etmek ve sunmaktır..

(Yarın;2.BÖLÜM)