Doğum: Silifke 1936

Mazhar Tol 29 Şubat 1936 tarihinde Silifke’de doğmuştur. Annesi Hakkak Emin Efendinin kızı Naciye Hanım; babası Silifke (İçel) Mutasarrıfı Hasan Mazhar Paşanın oğlu Nazif Bey’in oğlu Mustafa Bey’dir.

İlköğrenimini Silifke Cumhuriyet Okulunda tamamladı. Orayı bitirince Silifke Ortaokuluna devam etti. 1951 yılında ortaokulu bitirince Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesine giderek lise öğrenimini 1955 tamamladı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İktisat fakültesini kazandı. İktisat Fakültesinden 1959 yılında mezun oldu.

1963 yılında Mahmut Şükrü Efendinin torunu Rüştü Doğan’ın kızı Safiye Güneş ile evlendi. İki kız ve bir erkek olmak üzere üç evlat sahibidir.

Fakülte yılları oldukça hareketli geçti. Talebelikle birlikte değişik uğraşıları oldu. Bunlardan biri oldukça ilginç olduğu için kısaca bahsetmek gerekir. İstanbul’a 1957 yılı Şubat tatili dönüşümde Yenice istasyonunda trene binmek için beklerken Gülnar’dan iki arkadaş; kundura ustası İsmail Küçükbahar ve Azim Zorlu Gülnar’da toplatıp satın aldıkları sincapları sandıklara doldurmuşlar İstanbul’a satmaya gidiyorlarmış. Yol yordam bildiği için öğrenci yurdundan arkadaşlarını da organize edip on gün boyunca belli bir komisyon karşılığında sincap sattırmış. Hem hemşerilerine yardımcı olmuş hem de harçlıklarını çıkarmışlar. Hatta gazetecilerin dikkatini çekip “ açıkgöz sincapçı” diye gazeteye haber olduklarını gülerek anlatıyor.

Okulu bitirdikten sonra Emlak ve Kredi Bankasında müfettiş muavini olarak göreve başladı. Ancak 18 ay sonra çiftçilik ve tüccarlık hayalini gerçekleştirmek üzere görevinden istifa ederek Silifke’ye döndü. Limon dikimi yaptı, bakla ekti. Gülnar’dan nohut, Silifke’den çeltik alıp İstanbul’da sattı. İşleri iyi gidiyor, iyi para kazanıyordu. Silifke’de evlerinin altında dededen kalma ambarlar vardı. Oraya susam alarak depolamıştı. 1962 yılı sonu 1963 başında Silifke’de büyük sel felaketi olunca ambardaki susam heba olur. Mazhar Tol bu durumu “Kazancımız kolay başlamıştı, kaybımız da kolay oldu” diyerek anlatır.

Yılmadan çalışmaya devam ederken bazı çevreler siyasi yönden sevmedikleri ve kötülük yapmak için asker kaçağı diye de şikâyet edildi. O tarihlerde öğretmen açığı vardı. Öğretmenlik başvurusu yaptı. Gülnar’a 1963 yılının nisan ayında öğretmen olarak atandı. Öğretmenlik yaparken çiftçilik yapmaya da devam etti.

1966 yılında askere gitti. Topçu okulunu Polatlı’da tamamlayıp kura çekerek Tekirdağ Saray ilçesi 494 Topçu taburunda askerlik görevini tamamladı.

Askerlik dönüşü Tarsus Cengiz Topel Lisesine tayin edildi. Öğretmenliği sevmişti. 1970 öğretim yılında Silifke Lisesine geldi. 1976 yılına kadar Silifke Lisesinde çalıştı. Yine benzer şikâyetler yüzünden Elazığ’a sürüdü. Bu sebeple öğretmenlikten istifa ederek çiftçilik ve tüccarlığa döndü.

Silifke’ye yaptığı en büyük iyilik ve hizmet ise babası Mustafa Bey’in dedesi Hacı Hulusi’nin (Açıkbaş) yaptırdığı han ve otel olan; bir ara adliye olarak kullanılan, hemşerilerimizin yıllarca “İmren Palas” olarak bildiği tarihi binayı varislerden satın alarak aslına uygun restore ettirip kent envanterimize kazandırmasıdır. 1993-2000 yılları arasında her türlü bürokratik zorluğu aşarak tarihi bina eski haşmetine kavuşmuştur. Şimdi “Mazhar Tol İşhanı” olarak hizmet veren bina kentimizin eski ve özgün yapılarından olup az sayıda kalan yapılardan biridir.

Mazhar Tol bu çeşit yapıların devlet ve resmi kurumlar olarak sahiplenilmesini, geleceğe taşınmasını arzulamaktadır.

Hemşerimize sağlıklı ömür diliyorum.

Bir 1 kişi görseli olabilir