“Mücahitlikten Müteahhitliğe” evrilen kuşağın, toplumu derinden etkileyen sosyal değişmelerini mercek altına almak istiyorum.

80’li ve 90'lı yıllarda toplu konut sitelerinin isimleri ne güzeldi ve genellikle Türkçeydi.

Elvankent (Ankara)

Gümüş Vadi Villaları (Kocaeli )

Akasya Sitesi (İstanbul )

Hilal Sitesi (Ankara)

Dört Mevsim Evleri (İstanbul )

Yonca Evleri (İstanbul )

Ve Osmanlı’yı çağrıştıran, tarihi köklerimize göndermede bulunan isimler:

Ab-ı Hayat Evleri (İstanbul)

Tuğra Sitesi (Konya)

Paşakonağı (İstanbul)

Şehr-i Yar (Kocaeli)

Cihannüma Villaları (İstanbul)

Töre Kent (Ankara)

“Mücahidlikten Müteahhitliğe” evrilenlerin Ak Parti hükumetleri döneminde biti kanlanmaya başlayınca artık 8- 10 daireli inşaatları Karadenizlilere bırakıp 300 – 500 konutluk büyük projelere yöneldiler. İşte beni rahatsız eden sosyal değişme de o zaman başladı. Özellikle 2005’ten sonra küreselleşme rüzgarıyla maneviyat köşeleri yuvarlatılanların kotardığı projelere verilen isimlere göz atalım:

Kemer Country Rezidans, Paradise City, My Village, Atlantis, Pegasus Residence, Terrace Mix, Larus Lof, Cubes, Bulvar Loft, Kuzu Effekt, Allora Beytepe, Ede Tower, Mahall, Vantage, Akadia, Nevedium, Sky City, Venüs City ve daha on binlercesi.

Kendinizi bir an için yedi yaşına götürün. “Nerede oturuyorsunuz?” sorusuna yukarıdaki toplu konut isimlerinden biri ile cevap vermek zorundasınız. Bu ne yaman kültür emperyalizmidir, ne gaddar kozmopolitliktir?.. Elinizi şakağınıza koyup şöyle bir düşünün... Durun!.. Daha bitmedi 500 konutluk sitenizde bir de ilköğretim okulu var, ismi de Nurettin Topçu veya Cemil Meriç ya da Fatih Sultan Mehmet olsun... Bu ne insafsız bir işkencedir o isimler ve çocuklar için... “Venüs (Aşk Tanrıçası) City’de Mehmet Akif Ersoy İlköğretim okulunda okuyorum” cümlesindeki garabeti bir hayal edin...

Osmanlı şehir mimarisinde şehrin göbeğine camiler yer alırdı. Çağdaş şehircilik anlayışında ise AVM’ler oturtuluyor. AVM’ler yani çağdaş medeniyetin ibadethaneleri. Onların isimlerine göz atalım şimdi de: Ankamall, Next Level, Taurus, Arcadium, Airport Outlet, Arissa, Beylicium, Forum Magnesia, FlyInn, Galleria, Historia...

Çağdaş Medeniyetin bu ibadethanelerinin ortakları kimler?.. Müteahhitleri kimler?.. İşte zurnanın zart dediği yer burası.

“Efendim bu bir global rüzgardır, kimseyi suçlamayın" mırıltılarını duyar gibiyim.

Hem Haçlı rüzgarına kapılacaksın hem de “ İslâm, Kuran” diyeceksin?.. Çelişki burada işte ey Mücahitler!..

Hohlaya hohlaya buz dağlarını eritmiştim bir de avucuma baktım ki bir avuç çamur kalmış.

Good bye my love!..

Alper Aksoy