Doğum:Silifke-1925 Vefat: 21.05.2008
Müjgan Taylan 1925 yılında Silifke’de doğmuştur. Babası Silifkeli tüccarlardan Ömer Rıza Taylan, annesi Zişan Hanım’dır. Şimdi Ziraat Bankası’nın arkasındaki Taylan İş Hanı olan yerde 2 katlı bahçeli bir evleri vardı. Yine şimdiki İş Bankası’nın olduğu yer babası Ömer Rıza Taylan’ın mağazası idi.
İlkokulu Cumhuriyet ilkokulunda bitirdikten sonra orta ve Lise tahsilini Ankara’da İsmet Paşa Kız Enstitüsünde yapmıştır. Daha sonra Kız Teknik Yüksek Okulunu bitirmiştir.
Antakya’ya tayin edilerek Kız Enstitüsünde göreve başlamıştır. Daha sonra Mersin, Maraş ve Silifke Kız Enstitülerinde görev yapmıştır.
Bundan sonra yöneticilik görevi başlamış. 1955yılında Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Genel Müdürlüğüne Şube Müdürü olarak atanmıştır. Ardından Kız Teknik Genel Müdür Yardımcısı, 1966 yılında da Kız Teknik Genel Müdürü olmuştur. Çok önemli başarılara imza atmıştır. Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Şimdiki Silifke Kız Enstitüsü de onun zamanında yapılmıştır.
Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığınca Almanya Bonn Büyükelçiliğine Eğitim Başmüşaviri olarak atanmıştır. Yurt dışı görevinden sonra Milli Eğitim Bakanlığında müsteşarlıktan emekli olmuştur.
“Kız Enstitülerimiz ve Kız Sanat Okullarımız”, “Dünya Milletlerinde ve Bizde Halk Eğitimi”, Köy Kadınının Eğitimi ve Gezici Kadın Kursları”, Eğitim Açısından Yüksek ve Orta Öğretimde Terör ve Çözüm Önerileri”, Yurt Dışında Bulunan İşçi Çocuklarının Eğitim Meseleleri “ ve “ Şiddetin Panzehiri: Eğitim” gibi başlıklarla pek çok makalesi vardır.
1983 yılında Doğru Yol Partisinin ilk kurucuları arasında yer almıştır. Ancak partinin kuruluşu dört defa vetolar yüzünden uzamıştır. Kendisi de veto yiyen isimlerden olduğu için liste dışı kalmıştır. Ancak mücadeleyi bırakmamış ve Doğru Yol Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.
Kendisi gibi Eğitimci olan Necmettin Dericioğlu ile evli olan Müjgan Dericioğlu (Taylan)’ın Taylan adında bir oğlu ve Ceylan adında bir kızı vardır.
Hemşerimiz Müjgan Dericioğlu 21.Mayıs.2008 tarihinde vefat etmiştir. Ruhu şad olsun.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yakın çekim