1910 yılında Adıyaman da dünyaya geldi. Çocuk yaşta anne ve babasını kaybetti. Zeki bir çocuktu, okula başladığı gün okuyor yazıyordu. Arkadaşlarından çok ileriydi. Öğretmenler tarafından sınava tabi tutuldu. 1. 2. 3. sınıfları okumadan 4. sınıfa başladı. Adıyaman da Lise yoktu Malatya ya gitti İdadi yi ( lise ) bitirdi. 16 yaşında Öğretmen oldu. İlk görevi Malatya Doğanşehir di. Daha sonra Tokat’a tayin oldu. Tokatta ilk kitabi ADIYAMAN VE ŞAİRLERİ kitabini yazdı. Adiyamanin tanıtımında büyük katkı sağlayan kitabının içindeki bilgiler halen referans olmaktadır.

Tokat dönüşü Adıyaman’a geldi Yeni yol ( Cumhuriyet ) İlkokulunda göreve başladı. M.Zeki ADIYAMAN Adiyamanin ilk Öğretmenlerinden sevilen sayılan saygın bir şahsiyetti. Yalnız Öğretmenlik dönemlerinde değil tüm zamanlarda çocukların okuması için mücadele etmiş, çocuklarını özellikle kız çocuklarını okula göndermeyen evlere tek tek giderek aileleri çocuklarını okula göndermeleri konusunda ikna etmiştir.

Av. Celal KIZILKAYA bir anisin da şöyle demişti. İlçede Orta Okul yoktu. Okumak istiyordum. Babamı zor ikna ettim, çünkü Şehire ( Adıyaman ) gitmek zorundaydım. Babam şehire git Zeki Hocayı bul selamı mı söyle durumunu anlat. Şehire geldim Zeki Hocayı bulmam zor olmadı herkes tanıyordu. Babacan bir insandı Zeki Hoca başımı okşadı. Güven vermişti rahatlamıştım. Okul kaydımı yaptırdı Velim oldu. Bir müddet evinde kaldım daha sonra babam geldi bana bir ev tuttu. Tahsil hayatımı Zeki Hocaya rahmetli M. Zeki ADİYAMAN A borçluyum demişti

 Onlarca çocuğun velisi olduğunu biliyorum. Zeki Hoca özellikle 1. sınıfları okuturdu, bir üst sınıfların din derslerine girerdi. Her yönüyle sosyal bir kişiliğe sahip M. Zeki ADIYAMAN 30 yıllık öğretmenliği dışında ADIYAMAN sevdalısı kişiliyle birçok uğraşı ayni anda yürütmüştür. Kızılay, Yeşilay, Türk Hava Kurumu, Okul Dernekleri, Cami Yaptırma Derneği, İmam Hatip Okulu Yaptırma Derneği, Okul aile birliği başkanlıklarını sayabiliriz. Özellikle 30 yıllık Kızılay Başkanlığı süresince Türk Kızıl ayının en değerli saygın derneği seçilmiş çeşitli madalya ve sertifikalar almış, ve Türk Kizilayinin 27. Onursal üyesi olarak tarihe geçmiştir.

 Adıyamanın il oluşu süresince çalışmaları katkıları önemlidir. 365 günü misafirsiz geçmeyen evi her kesimden misafirlere ev sahipliği yapmıştır. Yazarlar, çizerler, Arkeologlar, Siyaset ve Din adamları. Bir Öğretmendi M. Zeki ADIYAMAN ancak bir yazardı bir siyasetçiydi bir ADİYAMAN aşığıydı. Dürüstlüğü güvenirliği en büyük kazanımıydı. Bir dönemde yapılan kazılarda bulunan bir çuval antika eşya için karakol da dahil olmak üzere koruyamayız diyerek saklanması için alınmamış , emanet güvenilir yedi emin olarak M. Zeki Adıyaman’a teslim edilmiş, çuvalın ağzını bile açmadan bu değerli hazineyi muhafaza altına almış daha sonra Ankara dan gelen heyete teslim etmiştir.

Çok önemli bir özelliği yaptığı her işi her iyiliği Alan için yapıyorum düşüncesidir. ADIYAMAN Gürlevik Suyunun nasıl ve kim tarafından getirildiğine dair yanlış bilgilenmedir. ( gerekirse daha sonraki bir görüşmemizde açıklayabilirim ) M.Zeki ADIYAMAN yaptığı hiçbir işin neticesinde menfaat beklemedi. Gazeteci Sn. Zeynel Abidin KİYMAZ beye çok teşekkür ediyorum. Anlattıklarım M. Zeki ADİYAMANİN sadece birkaç özelliği. Adıyaman için yazdıkları ,yaptıkları, düşünceleri yazılanların küçük bir bölümü. Daha geniş detaylarda buluşmak üzere basta babam M. Zeki ADIYAMAN olmak üzere tüm Öğretmenlerin ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYOR Sevgi ve Saygıyla anıyorum. A. Fatih ADIYAMAN

Aa